06/04/2023 06/04/2023 Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου – Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, Πρόεδρο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τα εγκαίνια της ψηφιακής εγκατάστασης του κ. Γεωργίου Κόρδη, μαθητή του μακαριστού Φώτη Κόντογλου, με τίτλο:«Ανέστιοι Προσφεύγοντες». Στην προσφώνησή...
06 Απριλίου, 2023 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 16:36

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εγκαινίασε την έκθεση «Ανέστιοι Προσφεύγοντες»

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εγκαινίασε την έκθεση «Ανέστιοι Προσφεύγοντες»

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου – Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, Πρόεδρο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τα εγκαίνια της ψηφιακής εγκατάστασης του κ. Γεωργίου Κόρδη, μαθητή του μακαριστού Φώτη Κόντογλου, με τίτλο:«Ανέστιοι Προσφεύγοντες».

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ιδιαίτερα συγκινημένος, αναφέρθηκε στη σπουδαία αυτή Έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Μικρασιατικό εκπατρισμό και η οποία παρουσιάζει την πορεία ανθρώπωνπου βιαίως απώλεσαν την εστία τους και πορεύονται, υπό το κράτος του φόβου, προς αναζήτηση νέας, φιλόξενης γης για να στεγάσουν τη ζωή και τα όνειρά τους.

Το έργο του κ. Κόρδη είναι μία εικαστική σύνθεση – εγκατάσταση μνημειακών διαστάσεωνπου προσεγγίζει το θέμα της ανεστιότητας – προσφυγιάς, ως κοινωνικό – ιστορικό φαινόμενοανιχνεύοντας τις υπαρξιακές, ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις του. Η ψηφιακή αυτήεγκατάσταση αποτελείται από 8 (οκτώ) επιμέρους αυτοτελή έργα, τα οποίασυνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο και πρόκειται για μία εξ ολοκλήρου ψηφιακή δημιουργίαη οποία τυπώθηκε από το εργαστήριο Colour Consulting Group της Θεσσαλονίκης και τουςαδελφούς Γράνη, με τη μέθοδο Giclee σε fine art canvas Hahnemuhle. Σημειώνεται ότι, ο κ. Γεώργιος Κόρδης είναι ένας σημαντικός σύγχρονος εικαστικός καιθεωρητικός της βυζαντινής τέχνης.

Βασιζόμενος στις αρχές του βυζαντινού εικαστικού συστήματοςκαι σε ανοικτό διάλογο με ρεύματα της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης έχει διαμορφώσει τοπροσωπικό εικαστικό του ιδίωμα. Είναι παράλληλα πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής, την οποία χρησιμοποιεί για την δημιουργία σύγχρονων κοσμικών έργων καθώς και εκκλησιαστικών εικόνων.

Παράλληλα με την έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης, στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου προβάλλεται video art, έργο της μουσικού Φένιας Παπαδόδημα, στο οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία δημιουργίας του έργου, με μουσικήεπένδυση και αυθεντικές μαρτυρίες προσφύγων της Μικράς Ασίας και ποιητικέςαναφορές.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρέστησαν επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Γέρων Νίκων Δικαίος της Ξενοφωντινής Σκήτης ΑγίωνΑποστόλων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, οΑντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννης Αναστασάκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στυλιανή Αρχοντάκη – Καλογεράκη, ο Αντιπλοίαρχος κ. Εμμανουήλ Σιγανός, η υπεύθυνη της ΔημοτικήςΠινακοθήκης κ. Μαριάννα Γιαλύτη, η υπεύθυνη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου κ. Μαρίζα Χριστάκη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, ο κ. Γεώργιος Χαλκιαδάκης – Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ου Επικοινωνιακού & Μορφωτικού Ιδρύματος, ο κ. Ιωάννης Θεοδωράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Πέτρου, η κ. Γεωργία Μηλάκη – ΕντεταλμένηΠεριφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Π.Ε. Ηρακλείου, ο κ. Νικόλαος Βισκαδουράκης – Ζωγράφος, ο κ. Ηρακλής Πυργιανάκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ο κ. Κωνσταντίνος Παγωνάκης– Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Όρους Ηρακλείου, η κ.Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη – Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού καιΜαέστρος Δημοτικής Χορωδίας Μαλεβιζίου, ο κ. Νικόλαος Γιγουρτάκης – Πρόεδρος τηςΔιοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Αγία Αικατερίνης, ο κ. ΓεώργιοςΒασιλαράς – Διευθύνων Σύμβουλος της Panhellenic, οι Καθηγητές της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ.κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Μιχαήλ Στρουμπάκης και Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, κληρικοί και άλλοι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων