18/11/2021 18/11/2021 Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την πανδημίας του κορωνοϊου, η παρότρυνση των πιστών να εμβολιαστούν, η απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία επιτροπής εμπιστευτικότητος για θέματα ηθικών καταχρήσεων στο εκκλησιαστικό χώρο, οι ποιμαντική δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις φυλακές του Βελγίου και της Ολλανδίας κυριάρχησαν στην εικοστή τρίτη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως...
18 Νοεμβρίου, 2021 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2021 - 14:22

23η συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ

Διαδώστε:
23η συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ

Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την πανδημίας του κορωνοϊου, η παρότρυνση των πιστών να εμβολιαστούν, η απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία επιτροπής εμπιστευτικότητος για θέματα ηθικών καταχρήσεων στο εκκλησιαστικό χώρο, οι ποιμαντική δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις φυλακές του Βελγίου και της Ολλανδίας κυριάρχησαν στην εικοστή τρίτη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ (CEOB-OBB).

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, λόγω της υγιειονομικής κρίσεως, την Τρίτην 16 Νοεμβρίου 2021, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητρπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) και με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Λουκά (Πατριαρχείον Σερβίας), του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείον Ρουμανίας), του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείον Γεωργίας) και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου-Οικουμενικόν Πατριαρχείον).

Οι αχιερείς αντήλλαξαν απόψεις γύρω από την υγιεινομική κρίση με την εκ νέου επιδείνωση της πανδημίας στις τρεις χώρες της Μπενελούξ και τις συνέπειες που πιθανόν θα έχει αυτή στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τις συναθροίσεις των πιστών στους ναούς. Ενημερώθηκαν υπό του προέδρου σχετικώς με τις συναντήσεις που είχε, ως επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις χώρες αυτές, με τους Πρωθυπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες τόσο του Βελγίου όσο και του Λουξεμβούργου, και των οποίων συναντήσεων το θέμα ήταν κυρίως αυτό της αυστηρής τήρησης των μέτρων που λαμβάνονται αλλά και η ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων υπέρ του εμβολιασμού. Για αυτό, ενώπιον της εκ νέου ανησυχητικής εξάρσεως των κρουσμάτων και έχοντες υπόψιν τα τωρινά δεδομένα της ιατρικής που καταδεικνύουν ότι, μέχρις στιγμής, ο εμβολιασμός, παραλλήλως προς τα άλλα μέτρα προστασίας, είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον διά την μείωση της μεταδόσεως της νόσου. Οι αρχιερείς παροτρύνουν τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να αποδέχονται την βοήθεια της ιατρικής επιστήμης. Βεβαίως κάθε ανθρώπινο πρόσωπο έχει την ελευθερία να επιλέξει μετά πλήρους συνειδήσεως.

Σε κείμενο τους αναφέρουν:

Ἤδη εἰσερχόμεθα εἰς τὸ στάδιον τὸν πνευματικὸν ποὺ μᾶς ἑτοιμάζει διὰ νὰ ὑποδεχθῶμεν τὸν ἑορτασμὸν τῆς κοσμοσωτηρίου Γεννήσεως τοῦ Κυρίου καὶ Σωτῆρος μας Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἐπιθυμία μας εἶναι νὰ ἑορτάσωμεν δίχως τὰ περιοριστικὰ μέτρα ποὺ εἴχαμε κατὰ τὴν περυσινὴν περίοδον. Διὰ τοῦτο, ἐνώπιον τῆς ἐκ νέου ἀνησυχητικῆς ἐξάρσεως τῶν κρουσμάτων καὶ ἔχοντες ὑπόψιν τὰ τωρινὰ δεδομένα τῆς ἰατρικῆς ποὺ καταδεικνύουν ὅτι, μέχρις στιγμῆς, ὁ ἐμβολιασμὸς, παραλλήλως πρὸς τὰ ἄλλα μέτρα προστασίας, εἶναι τὸ πλέον ἀποτελεσματικὸν μέσον διὰ τὴν μείωσιν τῆς μεταδόσεως τῆς νόσου, παροτρύνομεν τοὺς πιστοὺς νὰ τηροῦν αὐτὰ τὰ μέτρα προστασίας καὶ νὰ ἀποδέχονται τὴν βοήθειαν τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης. Βεβαίως κάθε ἀνθρώπινο πρόσωπο ἔχει τὴν ἐλευθερίαν νὰ ἐπιλέξῃ μετὰ πλήρους συνειδήσεως.

Διάπυροι εἶναι αἱ προσευχαί μας διὰ τὴν ανάπαυσιν τῶν κεκοιμημένων ἐκ τῆς ἀσθενείας αὐτῆς ἀλλὰ και διὰ τὴν ταχεῖαν ἀνάρρωσιν τῶν νοσούντων.

Ἀπευθύνομεν πολλὰς εὐχὰς καὶ εὐχαριστίας πρὸς ὅλους τοὺς ἰατροὺς, τοὺς νοσηλευτὰς, ἀνδρας καὶ γυναίκας ποὺ ἀγωνίζονται κατὰ τοῦ θανατηφόρου αὐτοῦ ἰοῦ καὶ διὰ τὴν θεραπείαν τῶν ἀσθενῶν.

Ἐπὶ δὲ τούτοις, εὐχόμεθα εἰς ὅλους τοὺς πιστοὺς Ὀρθοδόξους Χριστιανοὺς νὰ ἑορτάσουν μὲ εὐφροσύνην πνευματικήν, μὲ ὑγιείαν ψυχῆς καὶ σώματος καὶ μὲ πλουσίαν τὴν θείαν χάριν τὰ κοσμοσωτήρια γεγονότα τῆς θείας Ἐπιφανείας.

Κατόπιν όπως και οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες, οι επίσκοποι έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την ίδρυση και λειτουργία μίας επιτροπής εμπιστευτικότητος για το σύνολο της Μπενελούξ της οποίας σκοπός θα είναι η διαχείριση και διαλεύκανση θεμάτων ηθικών καταχρήσεων στον εκκλησιαστικό χώρο, εάν υπάρξουν.

Επίσης το ζήτημα των υπευθύνων ποιμαντικής μέριμνας στις φυλακές του Βελγίου και της Ολλανδίας και το νομικό καθεστώς που διέπει την διακονία τους, απετέλεσε ένα άλλον θέμα συζητήσεως και ποιμαντικού προβληματισμού των αρχιερέων.

Οι ιεράρχες εξέτασαν επίσης την κατάσταση και την πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ολλανδία και κατόπιν αντήλλαξαν ειδήσεις και πληροφορίας γύρω από την δράσιν των επισκοπών των.

Η επομένη συνεδρίαση της Επισκοπικής Συνελεύσεως θα διεξαχθεί στις 16 Ιουνίου 2022.

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις της Μπενελούξ δημιουργήθηκε κατόπιν της αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διασκέψεως που συνεκλήθη στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων