29/12/2018 29/12/2018 Σε 400.000 έως 450.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ορθόδοξων Χριστιανών που ζουν στην Αυστρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Θρησκεία». Ο ακριβής αριθμός των Ορθοδόξων στην Αυστρία δεν είναι γνωστός, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα επίσημα στοιχεία από εκείνα της τελευταίας απογραφής, που είχε γίνει στη χώρα το 2001. Στην Αυστρία, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν τη...
29 Δεκεμβρίου, 2018 - 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2018 - 11:40

450.000 οι Ορθόδοξοι που ζουν στην Αυστρία

Διαδώστε:
450.000 οι Ορθόδοξοι που ζουν στην Αυστρία

Σε 400.000 έως 450.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ορθόδοξων Χριστιανών που ζουν στην Αυστρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Θρησκεία».
Ο ακριβής αριθμός των Ορθοδόξων στην Αυστρία δεν είναι γνωστός, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα επίσημα στοιχεία από εκείνα της τελευταίας απογραφής, που είχε γίνει στη χώρα το 2001.
Στην Αυστρία, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική Κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες Ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας.
Οι δικαιοδοσίες αυτές εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο νυν μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, από το σύνολο των Ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία, 35.000 φέρεται να υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από 40.000 στο Πατριαρχείο Μόσχας, στη Βουλγαρική και στη Ρουμανική Εκκλησία, ενώ την πλειονότητά τους, περίπου 300.000 πιστούς, καταγράφει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών, το οποίο παρακολουθούν σήμερα σε μια σειρά σχολείων στην Αυστρία πάνω από 10.000 μαθητές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, διδάσκεται από 80 δασκάλους, που διορίζονται από τον Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως αρμόδια και ανώτατη αρχή, ενώ υπάρχει ένας συντονιστής που συντονίζει και επιβλέπει το έργο των εκπαιδευτικών.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Μητροπολίτης Αρσένιος είχε ανακοινώσει την οριστική ανέγερση του πρώτου Ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία, εκεί, όπου αρχικά προγραμματιζόταν, δηλαδή στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Ο δήμαρχος του Σαντ Αντρέ, Αντρέας Ζάτλερ, παλαιότερα, είχε απευθύνει πρόσκληση να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μοναστηριού στην περιοχή του, ανέγερση για την οποία αρχικά είχαν υπάρξει επιφυλάξεις από κάποιους κατοίκους της περιοχής και το θέμα είχε τεθεί τον περασμένο Ιούνιο σε τοπικό δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν σαφώς θετικό, υπέρ της ανέγερσης του μοναστηριού.
Μετά τη θετική έκβαση του τοπικού δημοψηφίσματος, στο Σαντ Αντρέ είχαν προκύψει πλέον νέα-παλιά δεδομένα για την ανέγερση του μοναστηριού, τη στιγμή μάλιστα, που στο μεταξύ διάστημα, διάφορες περιοχές στην Αυστρία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον να γίνει σε αυτές η ανέγερσή του.
Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της «πρώτης οργανωμένης Ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», ο Μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτή θα αποτελέσει «γέφυρα» που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.
Της υπογραφής του συμβολαίου δωρεάς του οικοπέδου από την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του κρατιδίου Μπούργκενλαντ, είχε ακολουθήσει, στις 11 Νοεμβρίου 2014, η συμβολική παραλαβή του δωρητηρίου συμβολαίου σε τελετή στην Επισκοπή της Αϊζενστατ, της πρωτεύουσας του Μπούργκελαντ, προσωπικά από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Οι κεντρικότεροι σταθμοί της Μητρόπολης Αυστρίας είναι οι εξής:
Στις 5.4.1924 γίνεται η ίδρυση της Εξαρχίας Κεντρώας Ευρώπης (Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία) υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου με πρώτον και μοναδικόν Ποιμενάρχην τον από Καστορίας Μητροπολίτην Αμασείας Γερμανόν Καραβαγγέλην, μετά τον θάνατον του οποίου (11.2.1935) καταργείται η Επαρχία αύτη και επανέρχεται εις στην Ιερά ΜητρόποληΘυατείρων.
Στις 17.2.1963 ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχίας Ουγγαρίας και Ιταλίας υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στις 6.11.1963 γίνεται η εκλογή του Μητροπολίτου Αυστρίας του από Θερμών Χρυσοστόμου.
Στις 14.7.1967 αναγνώριση της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου δι’ Ομοσπονδιακού Νόμου 229/23.6.1967, δημοσιευθέντος εις το υπ’ αριθ. 54 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Στις 5.11.1991 γίνεται η εκλογή του Μητροπολίτου Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, σε διαδοχή του οικειοθελώς αποχωρήσαντος Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, του από Χριστουπόλεως Μιχαήλ.
Στις 19.9.1995 γίνεται η αναγνώριση της εν Ουγγαρία Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως επισήμου Εκκλησιαστικού Οργανισμού, υπό την επωνυμίαν «Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως – Ορθόδοξος Εξαρχία Ουγγαρίας» διά της υπ’ αριθ. 7 RK 61.190/9/51-19.9.1995 αποφάσεως του Δικαστηρίου Βουδαπέστης.
Στις 19.10.1999 γίνεται επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Αυστρία.
Στις 18.10.2011 η εκδημία του Μητροπολίτη Αυστρίας κυρού Μιχαήλ Στάικου.
Στις 3.11.2011η εκλογή του Μητροπολίτη κ. Αρσενίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων