15/09/2022 15/09/2022 Το Ινστιτούτο του «Αγίου Ειρηναίου» εγκαινιάστηκε επίσημα στη νέα του έδρα στο Πανεπιστήμιο Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συμπρόεδρος του αντιπροσωπευτικού οργάνου από ορθοδόξου πλευράς, τέλεσε τον αγιασμό. Ο έτερος συμπρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Πολύκαρπος (Συροϊακωβιτική Εκκλησία), εκφώνησε μία προσευχή...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:27
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 21:01

Αγιασμός εγκαινίων του Θεολογικού Ινστιτούτου του «Αγίου Ειρηναίου» στην Ολλανδία

Διαδώστε:
Αγιασμός εγκαινίων του Θεολογικού Ινστιτούτου του «Αγίου Ειρηναίου» στην Ολλανδία

Το Ινστιτούτο του «Αγίου Ειρηναίου» εγκαινιάστηκε επίσημα στη νέα του έδρα στο Πανεπιστήμιο Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συμπρόεδρος του αντιπροσωπευτικού οργάνου από ορθοδόξου πλευράς, τέλεσε τον αγιασμό. Ο έτερος συμπρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Πολύκαρπος (Συροϊακωβιτική Εκκλησία), εκφώνησε μία προσευχή και έδωσε και αυτός την ευλογία του. Ο κοσμήτορας της σχολής, καθηγητής De. Heleen Murre-Vandenbergh, καλωσόρισε το Ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο. Ο π. John McGuckin έδωσε διάλεξη με τίτλο «Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας (περ. 378-444): Ο συμφιλιωτής των οικογενειακών διενέξεων της Εκκλησίας». Στη συνέχεια, ανακηρύχθηκε επίτιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου. Ο κοσμήτορας του Ινστιτούτου, π. Michael Bakker, παρουσίασε τα προγράμματα σπουδών και την έως τώρα πορεία του Ινστιτούτου. Τέλος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου απηύθυνε χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο παραβρίσκονταν στην αίθουσα ή παρακολουθούσε μέσω ζωντανής μετάδοσης.

Η ίδρυση, στις 8 Απριλίου 2020, του «Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου του Αγίου Ειρηναίου» προανήγγειλε ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη ακαδημαϊκή ιστορία της ορθόδοξης θεολογίας στις Κάτω Χώρες, αποτελώντας τον διάδοχο του Κέντρου Ορθόδοξης Θεολογίας του Άμστερνταμ (ACOT). Το Ινστιτούτο υπάγεται στην Αρχή της Ορθόδοξης Αποστολής, το όργανο που εκπροσωπεί περίπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες πιστούς, με ορθόδοξες και συροϊακωβιτικές καταβολές στις Κάτω Χώρες. Συμπρόεδροι του ACOT είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας και ο Θεοφιλέστατος Αρχιεπίσκοπος Πολύκαρπος (Συροϊακωβιτική Εκκλησία).

Πριν από δέκα χρόνια, ιδρύθηκε το Κέντρο Ανατολικής Ορθόδοξης Θεολογίας του Άμστερνταμ (ACEOT) με μέλη τον π. Michael Bakker (διευθυντή) και τον π. Andrew Louth, ο οποίος ήταν πρόθυμος να διασχίζει τη Μάγχη σε μηνιαία βάση, ως επισκέπτης καθηγητής, μετά τη συνταξιοδότησή του και την απόκτηση του τίτλου του ομότιμου καθηγητή στο Durham. Πριν από πέντε χρόνια, ο υπουργός Bussemaker αποδέχτηκε το αίτημα για ένα ορθόδοξο μάθημα ιεροδιδασκαλίας, το οποίο κατέστη δυνατό να αρχίσει να αναπτύσσεται, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και την ορθόδοξη και την συροϊακωβιτική παράδοση.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό διευρύνθηκε με τον π. John Behr, ο οποίος κατέχει την έδρα του μακαριστού Μητροπολίτου Κάλλιστου Ware στην Ορθόδοξη θεολογία, και με τον π. Ιωάννη Lena, ο οποίος διδάσκει το μάθημα της λειτουργικής. Εν τω μεταξύ, 15 φοιτητές έχουν ολοκληρώσει το πτυχιακό πρόγραμμα στην Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, τρεις φοιτητές έχουν ολοκληρώσει την ορθόδοξη παραλλαγή του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Πνευματική Φροντίδα και ένας φοιτητής έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Επί του παρόντος, η τρίτη φουρνιά φοιτητών πτυχιακού επιπέδου έχει αποφοιτήσει και αρκετοί ακόμη φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Στις 29 Αυγούστου 2020, μία νέα ομάδα φοιτητών ξεκίνησε το προ-μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Τόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ετών όσο και τα σχέδια για το μέλλον απαιτούν το επόμενο βήμα. Ένα ίδρυμα με τη μορφή ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου και την περαιτέρω διασφάλιση της παν-Ορθόδοξης ταυτότητας. Η ίδρυση του Ινστιτούτου του Αγίου Ειρηναίου στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων