06/07/2022 07/07/2022 Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου στη Σίδη της Μικράς Ασίας τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, συμπαραστατούμενος από τον αρχιτέκτονα-μηχανικό της ανέγερσης Αγιορείτη Αρχιμ. π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, τον Αρχιμ. π. Συνέσιο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αρσενίου Καππαδόκου Χαλκιδικής, και τους κληρικούς των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως...
06 Ιουλίου, 2022 - 18:14
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2022 - 1:10

Εγκαίνια ναού του Αποστόλου Παύλου στη Σίδη της Μικράς Ασίας

Διαδώστε:
Εγκαίνια ναού του Αποστόλου Παύλου στη Σίδη της Μικράς Ασίας

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου στη Σίδη της Μικράς Ασίας τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, συμπαραστατούμενος από τον αρχιτέκτονα-μηχανικό της ανέγερσης Αγιορείτη Αρχιμ. π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, τον Αρχιμ. π. Συνέσιο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αρσενίου Καππαδόκου Χαλκιδικής, και τους κληρικούς των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας.

Πρόκειται για τον τρίτο ναό που εγκαινιάστηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του μακαριστού Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου, ενώ η αγορά του οικοπέδου καλύφθηκε με δαπάνες της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Κατά την διαρκείας της Θείας Λειτουργίας των εγκαινίων, ο Θεοφιλέστατος χειροτόνησε σε διάκονο θεολόγο από την Ρωσία, και του προσέδωσε το όνομα Σωτήριος. Στο εξής, στην Μητρόπολη Πισιδίας, εκτός των Ιερέων Κωνσταντίνου (στην Αλάνυα), Βλαδιμήρου και Σεργίου (στην Αττάλεια), Ιωάννου (στη Σίδη) και του διακόνου Νικήτα, θα διακονεί και ο π. Σωτήριος.

Η επιλογή του ονόματος του νέου κληρικού έγινε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Επίσης, αναγνώστηκε προσφώνηση του μακαριστού Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου, η οποία συντάχθηκε κατά την διάρκεια της ασθενείας του, στην οποία, μεταξύ άλλων, ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του ναού.

«Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Άγιον Καθηγούμενον και τους Αδελφούς της Ι. Μονής Βατοπεδίου, που εκάλυψαν την δαπάνην αγοράς του οικοπέδου, την Εταιρείαν Μεσογειακού Πολιτισμού Αθηνών, που ανέλαβε να διαχειριστεί τις δωρεές των χιλίων και πλέον εξ Ελλάδος δωρητών, για την ανέγερση του οικοδομήματος και τον εξοπλισμόν του, (Όλα τα ονόματά τους τα έχουμε γράψει και καταθέσει στο “φυτόν” της Αγιας Τραπέζης εις μνημόσυνον αιώνιον). Επίσης, και όλους όσους εργάσθηκαν εθελοντικά για την κατ’ αρχήν έγκριση των Τοπικών Αρχών (πολύτιμη η προσωπική παρέμβαση του Άρχοντα κ.Παντελή Βίγκα), για τη σχεδίαση του ναού και την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών, με πρώτον τον Αρχιτέκτονα Αγιορείτην π. Θεολόγον, για την οικονομική διαχείριση, την ετοιμασία και προσφοράν των ιερών εικόνων -φορητών και τοιχογραφιών- και για όλα τα άλλα, ιδιαίτερα δε, τον Θεοφιλέστατον Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιον, ο οποίος είχε αναλάβει την γενική ευθύνη του όλου έργου», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προσφώνηση του μακαριστού Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου.

 

 

Αναλυτικά, η προσφώνηση του μακαριστού Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου,  η οποία συντάχθηκε κατά την διάρκεια της ασθενείας του και αναγνώστηκε στα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου στη Σίδη της Μικράς Ασίας:

Είναι μεγάλη ευλογία για τον ευσεβή λαό της Εκκλησίας Σίδης και ολόκληρης της Επαρχίας μας, η ανέγερση και κανονική λειτουργία, με μόνιμο ιερέα, του χαριτωμένου αυτού ιερού Ναού. Αφιερώθηκε στον Απόστολο των Εθνών Άγιο Παύλο,  ο οποίος πρώτος εκήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Πισιδία και Παμφυλία, όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις των Αποστόλων.

Αὕτη ἡ ἡμέρα ἥν ἐποίησεν ὁ Κύριος· ἀγαλλιασώμεθα καί εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ(Ψαλμ. 117, [118],24). Μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός! Η ιστορική Μητρόπολη Σίδης, που καταστράφηκε ολοτελώς τον 14ον αιώνα και έκτοτε εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε ως αρχαιολογικός χώρος, απέκτησε εκ νέου Ναόν του Αγίου Παύλου, για να μας θυμίζει τον μεγαλοπρεπή εκείνον παλαιοχριστιανικόν Ναό του Αποστόλου Παύ-λου,που είχαν κτἱσει οι κάτοικοι της Σίδης περί τον 5ον αιώνα.

Όσοι Ορθόδοξοι διαμένουν στη Σίδη, στο Μάναβγατ και την γύρω περιοχή απέκτησαν πλέον τον δικόν τους  ναόν και δεν θα κουράζονται να ταξιδεύουν μέχρι Αττάλεια ή Αλάνια, για να εκκλησιαστούν.

Η καθιέρωση ενός Ορθοδόξου Ναού στην κοινή θεία λατρεία, μας υπενθυμίζει το χρέος του προσωπικού ανακαινισμού της υπάρξεώς μας, για να είμαστε “ναοί Θεοῦ ζῶντος” (Β’ Κορ. 6,16), όπως μας τονίζει ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος.

Και  ο  Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γράφει: “Τά παρόντα ἐγκαίνια πνευματικῶς πανηγυρίσωμεν … Ἐγκαινίζεσθε, ἀδελφοί· καί τόν παλαιόν ἄνθρωπον ἀπορρίψαντες, ἐν καινότητι ζωῆς πολιτεύεσθε….Οὕτως ἐγκαινίζεται ἄνθρωπος· οὕτω τιμάσθω ἡ τῶν ἐγκαινίων ἡμέρα”. 

“Ἀνακαινίζου!”, παρακινεί τον καθένα μας η Εκκλησία. Με την καθιέρωση του νέου Ιερού Ναού, ανακαθιέρωσε και συ με συνέπεια τη ζωή σου στον Θεό της αγάπης.

Συνεχής πόθος κάθε πιστού, παραμένει, πώς  θα καταστούμε ναοί του Αγίου Πνεύματος. καλλιεργώντας τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, την πίστη, την ελπίδα την αγάπη την μακροθυμία, την  πραότητα, τη συγχωρητικότητα , στην καθημερινή μας ζωή. Το ολόλαμπρο φως του Χριστού να καταυγάζει την  ύπαρξή μας, να ενισχύει την πίστη μας στον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Χριστό· και να στηρίζει τους αγώνες μας για την πνευματική πρόοδο όλων μας. 

Σήμερα εδώ στη Σίδη και στον ναόν αυτόν η βασιλεία του Τριαδικού Θεού είναι ήδη παρούσα .”Τά ἀρχαῖα παρῆλθον, ἰδού γέγονε καινά τά πάντα”.“Οὐρανός πολύφωτος,ἡ Ἐκκλησία ἀνεδείχθη, ἅπαντας φωταγωγοῦσα τούς πιστούς, ἐν ᾧ ἑστῶτες κραυγάζομεν, τοῦτον τόν Οἶκον στερέωσον Κύριε”.

Ας προσευχηθούμε όλοι μας ο ναός αυτός του Αποστόλου Παύλου να καταστεί μιά ζεστή αγκαλιά, που θα δέχεται τον κάθε κουρασμένο και πονεμένο πιστό για να τον αναπαύσει, να τον παρηγορήσει να τον ενισχύσει στον καθημερνό του αγώνα και ο ιερός αυτός ναός να καλλιεργεί συνεχώς ένα πνευματικό φυτώριο πιστών, που θα ακτινοβολεί την αλήθεια, τη δύναμη και το  κάλλος της Ορθοδοξίας.

Αδελφοί μου μετά την ευχαριστία και δοξολογία μας προς τον Πανοικτίρμονα Τριαδικόν Θεόν, που ευδόκησε να μας χαρίσει και τον ιερόν αυτόν Ναόν, απευθύνουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας  και την ευγνωμοσύνη μας, προς όλους όσους εδώρησαν, εργάσθηκαν, εκοπίασαν και με ποικίλους τρόπους συνέβαλαν στην  ανέγερσή του.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Άγιον Καθηγούμενον και τους Αδελφούς της Ι. Μονής Βατοπεδίου, που εκάλυψαν την δαπάνην αγοράς του οικοπέδου,  την Εταιρείαν Μεσογειακού Πολιτισμού Αθηνών, που ανέλαβε να διαχειριστεί τις δωρεές των χιλίων  και πλέον εξ Ελλάδος δωρητών, για την ανέγερση του οικοδομήματος και τον εξοπλισμόν του, (Όλα τα ονόματά τους τα έχουμε γράψει και καταθέσει στο “φυτόν” της Αγιας Τραπέζης εις μνημόσυνον αιώνιον). Επίσης,  και όλους όσους εργάσθηκαν εθελοντικά για την κατ’ αρχήν έγκριση των Τοπικών Αρχών (πολύτιμη η προσωπική παρέμβαση του Άρχοντα κ.Παντελή Βίγκα), για τη σχεδίαση του ναού και την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών, με πρώτον τον Αρχιτέκτονα  Αγιορείτην π. Θεολόγον, για την οικονομική διαχείριση, την ετοιμασία και προσφοράν των ιερών εικόνων -φορητών και τοιχογραφιών- και για όλα τα άλλα, ιδιαίτερα δε, τον Θεοφιλέστατον Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιον, ο οποίος είχε αναλάβει την γενική ευθύνη του όλου έργου.

Τέλος συγχαίρουμε, το μικρό ποίμνιο της Σίδης – Μάναβγατ καί τον  καλόν τους πνευματικό ποιμένα π. Ιωάννη που ανάλαβε  την διαποίμανσή τους και ευχόμαστε ο ιερός αυτός ναός να καταστεί εργαστήριον αγιότητος.

Σας ευχαριστούμε.

+ Ο Πισιδίας Σωτήριος

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων