24/12/2022 24/12/2022 Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ. “Είθε η Αγία Εκκλησία μας να είναι το αληθινό μας καταφύγιο, η πραγματική μας προστασία, η γνήσια παραμυθία και χαρά μας. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για όλες τις ευεργεσίες του και ας μην περιφρονούμε όσα πλουσιοπάροχα μάς έχει προσφέρει!”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος....
24 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 24/12/2022 - 13:03

Εγκύκλιος για τα Χριστούγεννα από τον Μητροπολίτη Πισιδίας – Η Εκκλησία να είναι το αληθινό μας καταφύγιο

Διαδώστε:
Εγκύκλιος για τα Χριστούγεννα από τον Μητροπολίτη Πισιδίας – Η Εκκλησία να είναι το αληθινό μας καταφύγιο

Εγκύκλιο για την εορτή των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ. “Είθε η Αγία Εκκλησία μας να είναι το αληθινό μας καταφύγιο, η πραγματική μας προστασία, η γνήσια παραμυθία και χαρά μας. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για όλες τις ευεργεσίες του και ας μην περιφρονούμε όσα πλουσιοπάροχα μάς έχει προσφέρει!”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πισιδία:

Υπερτίμου και Εξάρχου Σίδης και Ατταλείας

Προς τον ευλαβή κλήρο και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας Προσφιλείς πατέρες, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, Για ακόμη μία φορά ο φιλάνθρωπος Θεός μάς αξίωσε να εορτάσουμε
πνευματικώς την κατά σάρκα Γέννηση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Για ακόμη μία φορά ατενίζουμε ένα «ξένο και παράδοξο μυστήριο».

Για ακόμη μία φορά έχουμε προ των οφθαλμών μας την Βηθλεέμ και βλέπουμε: «οὐρανόν τό σπήλαιον, θρόνον Χερουβικόν τήν Παρθένον, τήν φάτνην χωρίον, έν οὐρανόν τό σπήλαιον, θρόνον Χερουβικόν τήν Παρθένον, τήν φάτνην χωρίον, έν ῷ ἀνεκλίθη ὁ ἀχώρητος, Χριστός ὁ Θεός, ὅν ἀνυμνοῦντες μεγαλύνομεν ἀνεκλίθη ὁ ἀχώρητος, Χριστός ὁ Θεός, ὅν ἀνυμνοῦντες μεγαλύνομεν» (9η ωδή του Κανόνος της εορτής). Αυτό ακριβώς είναι «τὸ μυστήριον τὸ ἀποκεκρυμμένον ἀπὸ τῶν αἰώνων καὶ ἀπὸ τῶν γενεῶν, νῦν δὲ ἐφανερώθη τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ (Κολ. 1:26), όπως μας λέγει ο Αποστόλος Παύλος που διέσχισε τους δρόμους της Μητροπόλεώς μας.

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς στη διήγηση της Γεννήσεως τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της απογραφής που έγινε την εποχή του Καίσαρος Αυγούστου, ο Ιωσήφ πήγε από την πόλη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας στην Ιουδαία, στην Βηθλεέμ στην πόλη του Δαβίδ, διότι ανήκε στον οίκο Δαβίδ, για να απογράψει την Μαρία.

Επίσης αναφέρει ότι, όσο ήταν εκεί, ήρθε η ώρα για να γεννηθεί το παιδίον και ότι το γέννησε μέσα σε μία φάτνη, «διότι δεν υπήρχε κανένας χώρος στον ξενώνα» (Λκ.2:6). Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος διηγείται ότι ο Άγγελος του Κυρίου εμφανίστηκε στον Ιωσήφ σε όνειρο και του είπε να σηκωθεί και να πάρει το νεογέννητο και τη μητέρα του και να φύγουν στην Αίγυπτο, διότι ο βασιλεύς Ηρώδης αναζητούσε το παιδί για να το φονεύσει. (Μτ.2:13).

Έτσι, σύμφωνα με τις Γραφές, η διήγηση του μυστηρίου της σωτηρίας των ανθρώπων συνυφαίνεται με ανθρώπινη τραγωδία. Ο Χριστός έρχεται από τον ουρανό, και, αντί να τον υποδεχτούν, δεν υπάρχει τόπος διαμονής, παρά μόνον ένα σπήλαιο. Ο Χριστός είναι στη γη και, αντί να τον υμνήσουν, ορισμένοι αναζητούν να τον σκοτώσουν. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται, διότι, αντί να υποδεχόμαστε τον Σωτήρα των ψυχών μας στην καρδιά μας και να εφαρμόζουμε το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, οι άνθρωποι ποτέ δεν παύουμε να καλλιεργούμε την έχθρα, τις διαμάχες και τους αλληλοσκοτωμούς.

Είναι οδυνηρό που η θαυμαστή διήγηση των Χριστουγέννων έχει πολλά κοινά σημεία με την κατάσταση που σήμερα ευρίσκονται πολλά αδέλφια μας, συγγενείς μας και αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν έχουν κατοικία, για να εορτάσουν αυτό το «παράδοξο και θαυμαστό μυστήριο» ή βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους ή ακόμη είναι άστεγοι.

Ας μην τους λησμονούμε! Ας τους δείχνουμε την αδελφική μας αγάπη και την αλληλεγγύη μας και, ακολουθώντας το παράδειγμα των μάγων από την Περσία, ας τους προσφέρουμε δώρα της χριστιανικής μας αρετής, την αγάπη, την υπομονή, την καλοσύνη (Α΄Κορ.13:4).

Μόνον με αυτόν τον τρόπο ο νεογέννητος Χριστός θα κατοικήσει στις καρδιές μας και θα καθιερώσει τη Βασιλεία του ανάμεσά μας. Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστῷ, Τα βάσανα και οι δοκιμασίες παραμένουν ακόμη πολλά, όμως εμείς έχουμε παραλάβει από τον Θεό ένα ασάλευτο καταφύγιο μέσα στην Αγία Του Εκκλησία, η οποία με τα ουράνια και αθάνατα μυστήριά της που τελούνται στις άγιες
εκκλησίες του Θεού, μάς χορηγεί τον άρτο της ζωής και την πηγή της αγιότητας «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Είθε η Αγία Εκκλησία μας να είναι το αληθινό μας καταφύγιο, η πραγματική μας προστασία, η γνήσια παραμυθία και χαρά μας. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για όλες τις ευεργεσίες του και ας μην περιφρονούμε όσα πλουσιοπάροχα μάς έχει προσφέρει!

Ευχόμενος ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους σας, προσεύχομαι ο ερχόμενος εις τον κόσμον Υιός του Θεού να είναι βοηθός για όλους, πηγή χαράς και ελπίδας στις δοκιμασίες και το Νέον ΄Ετος 2023 να αποβεί για όλους ευάρεστο στον Θεό. Είθε να μας αξιώσει να ακούσουμε τον αγγελικό ύμνο: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ και ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». (Λκ.2:14) Ο Σαρκωθείς Θεός είθε να σας ευλογεί!
Αττάλεια, Χριστούγεννα 2022

+ Ο Πισιδίας Ιώβ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων