29/03/2022 29/03/2022 Την 18η Ποιμαντική του επίσκεψη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας όπου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τέλεσε το 40μερο μνημόσυνο του προκατόχου του, μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κυρού Παύλου, και τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Με αφορμή τη διπλή Εορτή,...
29 Μαρτίου, 2022 - 10:02
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2022 - 9:56

Εορταστικό τριήμερο για τους Ελληνορθοδόξους στο Όσλο

Διαδώστε:
Εορταστικό τριήμερο για τους Ελληνορθοδόξους στο Όσλο

Την 18η Ποιμαντική του επίσκεψη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας όπου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τέλεσε το 40μερο μνημόσυνο του προκατόχου του, μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κυρού Παύλου, και τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Με αφορμή τη διπλή Εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επανάστασης του 1821, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 18η ποιμαντορική επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, από την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, έως και την Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022, επ᾽ ευκαιρία των εορτασμών της «Παναγίας του Βορρά» και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της απόδοσης της Εορτής του Ευαγγελισμού και της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, πλαισιωμένος από τους Εφημερίους του Μητροπολιτικού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο και Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Μaxime Lesage.

Τους ύμνους απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης και ο εξ Ελλάδος επισκέπτης, Συνταγματάρχης κ. Νικόλαος Μέγγος, συνεπικουρούμενοι από τον κ. Κοσμά Πλάκου.

Στην Ακολουθία παρέστησαν η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Άννα Κόρκα, συνοδευόμενη από τους συνεργάτες της κ.κ. Κωνσταντίνο Δανασσή και Παναγιώτη Λυκοσκούφη.

Την επομένη, το Σάββατο 26 Μαρτίου, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων. Ενημερώθηκε αρχικώς για την πρόοδο των έργων αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού, και αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας της Σουηδικής Εκκλησίας, όπου συναντήθηκε με τον Αιδ. κ. Per Anders Sandgren, του προσέφερε την τρίγλωσση έκδοση της Θείας Λειτουργίας και του ευχήθηκε, εν’ όψει της εορτής του Πάσχα.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος συναντήθηκε με Νορβηγούς Ορθοδόξους που εκκλησιάζονται στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, στη Σαββατιάτικη Θεία Λειτουργία που τελεί μια φορά το μήνα στη Νορβηγική γλώσσα ο π. Μaxime Lesage, επισκέφθηκε στη συνέχεια το Ελληνικό Σχολείο του Όσλο, το οποίο πραγματοποιεί τα μαθήματά του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, και συνομίλησε με τους μαθητές του σχολείου.

Στη συνέχεια, συνομίλησε με νεοφερμένους αδελφούς μας, οι οποίοι παρακολουθούν σειρά μαθημάτων Νορβηγικών στην αίθουσα του ως άνω ναού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Επίσκοπος και η συνοδεία του, αποτελουμένη από τους π. Αλέξανδρο, κ. Αναστασία Γκόλφη και κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, παρακάθησαν σε γεύμα που προσέφερε στην οικία της η Ευγ. κ. Αγγελική Kruse Jensen.

Ακολούθησε συνάντηση του Ποιμενάρχου με την κ. Iryna Sabor, εκπρόσωπο της Ουκρανικής Κοινότητος στο Όσλο, παρόντων του π. Αλεξάνδρου και της κ. Κυριακής Παπαδοπούλου Samuelsen, και με την επιτροπή μετάφρασης της Θείας Λειτουργίας στη Νορβηγική γλώσσα, αποτελουμένη από τους π. Αλέξανδρο, π. Μaxime, Ελλογ. Καθηγητή κ. Stig Simeon Frøyshov και κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, π. Αλέξανδρο και τους κ.κ. Δημήτριο Κρανιώτη, Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, Mιχαήλ Μπίκουλη, Ιουλία Ελευθεριάδου, Καρολίνα Αλευρά και Δήμητρα Αξιώτη Bαλεοντή.

Ακολούθως, προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού, στο τέλος της οποίας συνεχάρη τους νέους της ενορίας, για την εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής και του Τυπικού της Εκκλησίας μας.
Στη συνέχεια, στην αίθουσα δεξιώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την οποία διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Ναός, σε συνεργασία με τον Ελληνο-Νορβηγικό Πολιτιστικό Σύλλογο, η οποία περιελάμβανε παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών από την κ. Αρετή Καλαϊτζή, υπεύθυνη του τμήματος χορού της ενορίας και παραδοσιακούς χορούς από Έλληνες και Νορβηγούς. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και μίλησε για τη διαχρονική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ποιμενάρχης παρεκάθησε σε δείπνο, που προσέφερε προς τιμήν του στην Πρεσβευτική κατοικία, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Άννα Κόρκα, στο οποίο συμμετείχαν ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο π. Maxime Lesage, και oι κ.κ. Παναγιώτης Λυκοσκούφης και Κωνσταντίνος Δανασσής από την Ελληνική Πρεσβεία, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννης Αλειφέρης με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Αντώνιος Κουμουρίδης με τη σύζυγό του, και οι κυρίες Αγγελική Kruse Jensen και Καρολίνα Αλευρά.

Στην προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κ. Κόρκα για την αβραμιαία φιλοξενία ως εξής: «Σας ευχαριστώ για την ευγενή σας πρόσκληση και τιμή προς την ελαχιστότητά μου και τους αφοσιωμένους συνεργάτες μας. Επιτρέψτε μου, να σας συγχαρώ για το έργο σας, τον παλμό σας, τον ενθουσιασμό σας, τη συγκινητική συμπαράστασή σας προς την ομογένειά μας και να σας διαβιβάσω τις εγκάρδιες πατρικές ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

Την επομένη, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, με τη συμμετοχή των εφημερίων του ναού, της τελετής της Σταυροπροσκυνήσεως, του 40μερου μνημοσύνου του προκατόχου του, μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κυρού Παύλου, και της Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο τέλος της οποίας εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Η λατρευτική σύναξη τελέστηκε στην Ελληνική, Νορβηγική, Αγγλική και Γαλλική.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο κ. Κόρκα, η οποία αναφέρθηκε στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, ο δε Ποιμενάρχης ανέφερε ότι: «Τιμούμε σήμερα, ως Χριστιανοί και Έλληνες, την ξεχωριστή μέρα που συναντιέται η πίστη με την ελευθερία, τη μέρα που το πρώτο Αρχαγγελικό μήνυμα γίνεται ηθικό κίνητρο στην Αγία Λαύρα, τη μέρα που η σπίθα της πίστης και της ελπίδας, μεταβάλλεται σε πυρκαγιά, που αφανίζει τον κατακτητή, που η ουτοπία της νίκης γίνεται αδιαμφισβήτητο μέρος της πιο χειροπιαστής πραγματικότητας.»
Ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε, επίσης, την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την επικράτηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησε η εορτή των μαθητών του Κατηχητικού Σχολείου για την Εθνική Επέτειο, υπό την καθοδήγηση της Θεολόγου και Κατηχήτριας κ. Ευαγγελίας Χατζηπέτρου και της βοηθού της κ. Αγγελικής Κυρούση.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κ. Κόρκα και τους συνεργάτες της για την προηγηθείσα φιλοξενία τους στην Πρεσβευτική Κατοικία και την τιμητική παρουσία τους στο Μητροπολιτικό Ναό, καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Αλειφέρη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Κουμουρίδη, το Νομικό Σύμβουλο της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Εντιμ. κ. Andreas Aarflot και τη σύζυγό του, οι οποίοι παρέστησαν στις ανωτέρω εορταστικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα δεξιώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης Κλεόπας επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλέξανδρου Λουκάτου και των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και Orges Duro.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων