24/12/2022 24/12/2022 Επισκοπική εγκύκλιο Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι αν και ο σύγχρονος άνθρωπος ισχυρίζεται ότι αισθάνεται αυτάρκης, είναι μεγάλη η αδυναμία του ενώπιον του ηθικού κακού. Παρακάτω η Επισκοπική εγκύκλιο του Μητροπολίτη Σουηδίας: Εξοχώτατοι και Εντιμότατοι Άρχοντες, Σεβαστοί Πατέρες, Μέλη και φίλοι της Ι. Μητροπόλεως...
24 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:01

Επισκοπική εγκύκλιος Χριστουγέννων του Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα

Διαδώστε:
Επισκοπική εγκύκλιος Χριστουγέννων του Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα

Επισκοπική εγκύκλιο Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι αν και ο σύγχρονος άνθρωπος ισχυρίζεται ότι αισθάνεται αυτάρκης, είναι μεγάλη η αδυναμία του ενώπιον του ηθικού κακού.

Παρακάτω η Επισκοπική εγκύκλιο του Μητροπολίτη Σουηδίας:

Εξοχώτατοι και Εντιμότατοι Άρχοντες,

Σεβαστοί Πατέρες,

Μέλη και φίλοι της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας,

Ο άνθρωπος της εποχής μας έχει κατακτήσει τόσα πολλά, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι αισθάνεται αυτάρκης. Έχει δαμάσει την δύναμη του ατόμου, έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις, έχει σχεδόν εξουδετερώσει τις επιδημίες, έχει πλημμυρίσει την οικουμένη με τα φώτα της γνώσεως, έφθασε μέχρι το διάστημα! Τόση δύναμη και αυτοπεποίθηση ουδέποτε μέχρι τώρα αισθάνθηκε ο άνθρωπος.

Παρ’ όλη αυτή την φαινομενική παντοδυναμία, έρχονται στιγμές που αισθάνεται τον εαυτό του σχεδόν εκμηδενιζόμενο, όπως εν παραδείγματι ενώπιον των φυσικών φαινομένων. Μπορεί με τον σύγχρονο εξοπλισμό να τα προβλέψει, όμως οι τυφώνες και οι καταιγίδες καταισχύνουν την ανθρώπινη παντοδυναμία και αποδεικνύουν ότι είναι αδύναμος μπροστά τους.

Μεγάλη είναι, επίσης, η αδυναμία του ανθρώπου ενώπιον του ηθικού κακού. Αισθάνεται να τον περιβάλλει μίσος, συκοφαντία και τόσες άλλες ηθικές διαστροφές. Αδύναμος, λοιπόν, ακόμη ο άνθρωπος, να διαλευκάνει το μυστήριο της υπάρξεώς του και δημιουργίας, της προελεύσεώς του, του προορισμού του. Χωρίς την απάντηση σε αυτά, ο άνθρωπος αισθάνεται ανικανοποίητος, χωρίς προσανατολισμό και τελικώς δυστυχής.

Ποιος, άραγε, είναι αυτός, που θα συμπαρασταθεί στην ανθρώπινη αδυναμία; Την απάντηση την έδωσε ο απεσταλμένος άγγελος Κυρίου, που φανέρωσε το όνομα Του, ο Εμμανουήλ. Δεν απεκάλυψε μόνον το όνομά Του, αλλά είπε, ότι είναι μαζί μας.

Εμείς ξεχνούμε αυτή την πραγματικότητα και ζούμε, σαν να μην έγινε αυτή η αποκάλυψη για χάρη μας. Πόσο διαφορετικοί θα ήμασταν, αν ζούσαμε αυτή την πραγματικότητα. Ήρεμοι, ειρηνικοί, ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι, βιώνοντας την παρουσία του Θεού στην καθημερινή μας ζωή!

Σημειώνει, σε πρόσφατο δημοσίευμά του, ο αγαπητός αδελφός π. Γεώργιος Πετράκης: “Ο άνθρωπος… χρεωκόπησε και βρέθηκε μέσα στην κόλαση που ο ίδιος δημιούργησε. Κι ενώ… τρέχει στον κατήφορο… προσπαθεί να πιαστεί και πάλι από τον κόσμο, που τον καταδίκασε στην… απώλεια. Ζητά την σωτηρία…από τον ίδιο του τον δήμιο !!! Και αρνείται πεισματικά να τείνει χέρι ικεσίας σ᾽ Αυτόν που τον αγαπά πραγματικά.”

Η φετινή χρονιά, Αδελφοί μου, κλείνει για την τοπική μας Εκκλησία με επιπλέον αισθήματα πνευματικής χαράς και καυχήσεως εν Κυρίω. Mετά από ψευδείς κατηγορίες που υιοθέτησε η Σουηδική εφημερίδα Göteborgsposten (GP), σε μια σειρά άρθρων της, η Iερά Μητρόπολις Σουηδίας υπεβλήθη σε δύο εξονυχιστικούς οικονομικούς ελέγχους, οι οποίοι διενεργήθηκαν τόσο από την Σουηδική Υπηρεσία Υποστηρίξεως Θρησκευτικών Κοινοτήτων (στην Σουηδική: Myndigheten för stöd till trossamfund “SST”), όσο και από την Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία (στην Σουηδική: Skatteverket).

Και οι δύο έλεγχοι απήλλαξαν την Ιερά Μητρόπολη από όλες τις κατηγορίες του GP και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα οικονομικά της Ιεράς Μητροπόλεως ευρέθησαν εν τάξει και ότι όλα τα κρατικά κονδύλια αξιοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη απολύτως σύννομα και σύμφωνα με όσα ορίζει η Σουηδική νομοθεσία.

Ως εκ τούτου, και οι δύο έλεγχοι οδήγησαν στο ίδιο καταληκτικό συμπέρασμα, ότι ούτε οι κατηγορίες του GP, ούτε οι κατηγορίες των ατόμων που αναφέρονται στα άρθρα του GP, είχαν καμία απολύτως ουσία, και ως εκ τούτου ήταν εντελώς αβάσιμες, ανυπόστατες και ψευδείς. Κατά πάντα και δια πάντα, δόξα τῷ Ἐπιφανέντι Θεῷ ἡμῶν!

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές για ευφρόσυνα Χριστούγεννα και ευλογημένο Δωδεκαήμερο,

† ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων