19/07/2020 19/07/2020 Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή των 630 Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Αγίας και Οικουμενικής Δ’ Συνόδου, μετά του Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Ξενιτέλη και του Πρεσβυτέρου Αντόν Γκελιάσοβ. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας καθώς και στην Δ’...
19 Ιουλίου, 2020 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2020 - 19:58

Ευλογημένη Κυριακή στο Παρίσι

Διαδώστε:
Ευλογημένη Κυριακή στο Παρίσι

Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή των 630 Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Αγίας και Οικουμενικής Δ’ Συνόδου, μετά του Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Ξενιτέλη και του Πρεσβυτέρου Αντόν Γκελιάσοβ.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας καθώς και στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο και τις αιρέσεις που απειλούσαν την Εκκλησία εκείνη την εποχή.

Μεταξύ άλλων ανέφερε, “ο Κύριος διδάσκει ότι όλοι όσοι είμαστε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, είμαστε μαθητές Του και λάμπουμε ως η λυχνία στο σκοτάδι, “ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου”. Οι Χριστιανοί λοιπόν έχουμε χρέος να φωτίζουμε τους συνανθρώπους μας με το φως της Αναστάσεως του Χριστού, να γινόμαστε ένα με Εκέινον. Όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος: «Ζῶ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός» (Γαλ. β´ 20). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγρυπνούμε και να ασκούμαστε αδιαλείπτως στην προσευχή και την φιλανθρωπία, όπως ακριβώς ο Κύριος αγάπησε τους ανθρώπους. Οφείλουμε όμως πέρα από τις φιλανθρωπικές μας δράσεις, το πνεύμα αγάπης και κατανόησης, να έχουμε γνώση της αληθείας μελετώντας το Ευαγγέλιο και τους Πατέρες, και διά της μετοχής μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, να γινόμαστε κοινωνοί της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος. Εφόσον είμαστε οι ίδιοι φωτισμένοι, όπως γράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, τότε μπορούμε να μεταλαμπαδεύουμε αυτό το φως του Χριστού στους συνανθρώπους μας. Έτσι, η ενάρετη ζωή μας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνον σε καλές πράξεις και αγαθή προαίρεση αλλά και στην ορθή πίστη. Και λέγει ο Κύριος ότι ωσότου παρέλθει ο ουρανός και η γη, ένα γιώτα ή μια κεραία δε θα παρέλθει από το νόμο, ωσότου όλα γίνουν. Η ορθή πίστη λοιπόν είναι αυτή που ευλογεί τις αγαθοεργίες και τη φιλανθρωπία μας, διαφορετικά οι καλοί αγώνες μας μπορούν να χαρακτηριστούν ως πράξεις ακτιβισμού και εθελοντισμού αλλά όχι χριστιανικές. Η ακρίβεια στην πίστη καλλιεργεί όλες τις χριστιανικές αρετές και μας οδηγεί μετά από αγώνα στον δρόμο του φωτισμού”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων