09/07/2022 10/07/2022 Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία κατά την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκαν ενώπιον της άρτι συντηρηθείσης αρχαίας Ιεράς Εικόνος Αυτής, γνωριζομένης ως Εικόνος Παναγίας της Ελεούσης. Σημειώνεται ότι η...
09 Ιουλίου, 2022 - 21:20
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2022 - 5:33

H αμφιπρόσωπη ιστορική εικόνα της Παναγίας Ελεούσης στην Πρίγκηπο

Διαδώστε:
H αμφιπρόσωπη ιστορική εικόνα της Παναγίας Ελεούσης στην Πρίγκηπο

Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού και εν συνεχεία κατά την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκαν ενώπιον της άρτι συντηρηθείσης αρχαίας Ιεράς Εικόνος Αυτής, γνωριζομένης ως Εικόνος Παναγίας της Ελεούσης.

Σημειώνεται ότι η θαυματουργός αυτή εικόνα, λιτανευόμενη κατά την αρχαιότητα – έργο του 14ου και 16ου αι – τυγχάνει αμφιπρόσωπη, καθότι φέρει έμπροσθεν την παράσταση της Παναγίας της Ελεούσης και όπισθεν της Αναστάσεως του Χριστού. Μάλιστα, η εικόνα αυτή είχε προσδώσει την επωνυμία της στον Κοινοτικό Ναό της Παναγίας Πριγκήπου.

Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, στο τέλος της Ακολουθίας της Ιεράς Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος ανακοίνωσε κατά την ομιλία του προς το εκκλησίασμα ότι, ότι ως εκ των ανωτέρω ιστορικών δεδομένων, Θεού θέλοντος, από της προσεχούς μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα επαναφέρει την αρχαία ονομασία του Ναού, ως Ναού της Παναγίας της Ελεούσης, τον οποίον και θα ονομάσει Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, καθώς φέρει στους κόλπους του αποθησαυρισμένη την τέτοιας ιερότητος και ιστορικότητος Θεομητορική Εικόνα, και στον περίβολό του βρίσκεται η έδρα του Ποιμενάρχου της Επαρχίας αυτής του Θρόνου.

Κατά την Ιερά Ακολουθία, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, καθώς και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής Πριγκήπου, υπό την προεδρεία της κ. Αγνής Νικολαίδου.


Πηγή: TO BHMA της Εκκλησίας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων