08/02/2023 08/02/2023 Η μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου, κατά την παράδοση, Επισκόπου Σμύρνης, προεορτάσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στον εορτασμό των μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος, τα οποία προσήλθαν και τίμησαν τον Προστάτη και Πολιούχο της μαρτυρικής για τον Ελληνισμό πόλης. Το απόγευμα του Σαββάτου...
08 Φεβρουαρίου, 2023 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 21:14

Η ετήσια εορτή του Αγίου Βουκόλου στη μαρτυρική Σμύρνη

Διαδώστε:
Η ετήσια εορτή του Αγίου Βουκόλου στη μαρτυρική Σμύρνη

Η μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου, κατά την παράδοση, Επισκόπου Σμύρνης, προεορτάσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στον εορτασμό των μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος, τα οποία προσήλθαν και τίμησαν τον Προστάτη και Πολιούχο της μαρτυρικής για τον Ελληνισμό πόλης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής, μετ’ αρτοκλασίας, κατά την οποίαν εμνημονεύθησαν πάντες οι διακονούντες στην Κοινότητα, Επίτροποι και λοιποί, τα μέλη αυτής και τα απανταχού πνευματικά έκγονα του Αγίου Βουκόλου.

Την επομένη, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, του Τελώνου και του Φαρισαίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, μετά την απόλυση ευλογήθηκαν, κατά το έθος, τα κόλλυβα του Αγίου. Της πανηγύρεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Ως γνωστόν, η τιμή των Σμυρναίων προς τον προστάτη Άγιο συνιστά αρχαία παράδοση της τοπικής Αποκαλυπτικής Εκκλησίας της πρωτεύουσας της Ιωνίας. Γι’ αυτό τον λόγο και οι Ορθόδοξοι Σμυρναίοι ανήγειραν ναό προς τιμήν του και του ετέρου Αγίου Επισκόπου Σμύρνης, ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, ο οποίος, ναός, σώζεται στη συνοικία του Μπασμανέ και χρησιμοποιείται σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων