03/09/2019 03/09/2019 Ένα χρόνο μετά τη δικαστική απόφαση στο Μόναχο για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU, τουρκικοί σύλλογοι Μονάχου εκφράζουν δημόσια την απογοήτευσή τους. Στις 29 Αυγούστου 2019, έλαβε χώρα στο Μόναχο Τελετή Μνήμης για τον τούρκο Habil Kilic που δολοφονήθηκε το 2001, για ρατσιστικούς λόγους, από τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU μέσα στο κατάστημά του. Η...
03 Σεπτεμβρίου, 2019 - 20:52
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2019 - 20:53

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας σε εκδήλωση Μνήμης για δολοφονημένον από Νεοναζιστές

Διαδώστε:
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας σε εκδήλωση Μνήμης για δολοφονημένον από Νεοναζιστές

Ένα χρόνο μετά τη δικαστική απόφαση στο Μόναχο για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU, τουρκικοί σύλλογοι Μονάχου εκφράζουν δημόσια την απογοήτευσή τους.

Στις 29 Αυγούστου 2019, έλαβε χώρα στο Μόναχο Τελετή Μνήμης για τον τούρκο Habil Kilic που δολοφονήθηκε το 2001, για ρατσιστικούς λόγους, από τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU μέσα στο κατάστημά του. Η εκδήλωση έγινε στην είσοδο του καταστήματος, όπου δολοφονήθηκε ο Kilic και στην οποία υπάρχει εντοιχισμένη αναμνητική πλακέτα με τα ονόματα όλων των θυμάτων. Αρχικά, οι αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές και εγκληματολογικές υπηρεσίες απέδωσαν το φόνο Kilic σε “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” του υποκόσμου, πράγμα που έπραξαν δυστυχώς και για τα υπόλοιπα 9 θύματα του νεοναζισμού, μεταξύ αυτών και για το συμπατριώτη μας Θεόδωρο Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 στο Μόναχο.

Οι συγγενείς και των 9 θυμάτων θεωρήθηκαν και αυτοί ύποπτοι και υποβλήθηκαν σε μακροχρόνιες βασανιστικές και απάνθρωπες ανακριτικές μεθόδους από τις αρμόδιες αρχές. Τελικά, το 2011 αποκαλύφθηκε ότι και τους 9 φόνους (από το 2000 μέχρι 2006) διέπραξε η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση NSU.

 

 

Τόσο η Καγκελάριος κ. Μέρκελ, όσο και οι λοιποί εκπρόσωποι της Γερμανικής Πολιτείας υποσχέθηκαν να υπάρξει μια σύντομη και δίκαιη απόδοση ευθυνών και να αποκατασταθεί η κακἠ φήμη και ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και των συγγενών τους.

Με τον πενταετή δικαστικό αγώνα (2013-2018) ανέμεναν οι συγγενείς των θυμάτων δικαίωση και υποδειγματική τιμωρία, όχι μόνο των δραστών, αλλά και εκείνων που κυρίως κρυφά ασπάζονται τη νεοναζιστική ιδεολογία.

Στην εκδήλωση Μνήμης στις 29.8.19, ο πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου Μονάχου κ. Sami Demirel εξέφρασε δημόσια στην ομιλία του την απογοήτευση των συμπατριωτών του τόσο για τη δικαστική διαδικασία, όσο και για την επίδρασή της στην κοινωνία, ένα χρόνο μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης (Ιούλιος 2018).

Χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Η δίκη για την NSU απέδωσε λίγα για τους παθόντες. Οι μεγάλες υποσχέσεις για μια επιμελημένη και πλήρη διελεύκανση δεν υλοποιήθηκαν και οι ελπίδες των συγγενών των θυμάτων συνοδεύτηκαν από απογοήτευση. Η δικαιοσύνη (Δικαστικές Αρχές) και οι Αρχές χρωστούν μια απάντηση σε ανοικτά ερωτήματά τους. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί από τμήματα του συμπλέγματος της NSU-οργάνωσης, που δεν „ξεσκεπάστηκαν“, συνεχίζει ακόμη να υπάρχει.

 

 

Στη Τελετή Μνήμης παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του Τουρκικού Προξενείου Μονάχου, Πρόξενος κ. Koçoǧlu, ο βουλευτής της Βαυαρικής Βουλής και μέλος του Κόμματος των Πρασίνων στη Βαυαρική Βουλή κ. Cemal Bozoǧlu η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών Μονάχου κ. Nückhet Kivran και ο Αρχιεραστικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης τόνισε στο χαιρετισμό του τη πολυετή φιλική σχέση του με τους τουρκικούς συλλόγους Μονάχου, τη συμμετοχή του στο πένθος για τον Habil Kilic και για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη, τη στενή οικογενειακή του σχέση με τους συγγενείς των θυμάτων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη πολυετή ποιμαντική του μέριμνα για την οικογένεια Kilic. Πρότεινε επίση το 2021 με αφορμή το 20ο τραγικό ιωβηλαίο του φόνου Kilic να διοργανωθεί μια επίσημη Βαυαρική Ημέρα Μνήμης με συμμετοχή των βαυαρικών πολιτειακών Αρχών και δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει ενεργά σε μια επιτροπή προετοιμασίας του ιωβηλαίου.

Τους ομιλητές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Ημέρας Μνήμης παρουσίασε ο πρόεδρος του τουρκικού πολιτιστικού “Συλλόγου Τραπεζούντας της Μαύρης Θάλασσας”, ενώ ο ιμάμης κ. Ȫzgen διάβασε αποσπἀσματα από το Κοράνιο.

Η τούρκος δημοσιογράφος κ. Nilgün Stauch, παρέστη και κατέγραψε στιγμιότυπα της εκδήλωσης.

Fotos: Nilgün Stauch

ΠΗΓΗ: ELLINIKIGNOMI / Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων