15/11/2022 15/11/2022 Η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως τιμήθηκε και εφέτος με πανηγυρικό Εσπερινό και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο εορτάζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, στη Βιέννη. Την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος ετέλεσε την Θεία Λειτουργια επί τη εορτή του Αγίου Ιεράρχου συμπαραστατούμενος...
15 Νοεμβρίου, 2022 - 17:25
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2022 - 16:06

Η πανήγυρις στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Βιέννη

Διαδώστε:
Η πανήγυρις στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Βιέννη

Η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως τιμήθηκε και εφέτος με πανηγυρικό Εσπερινό και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο εορτάζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, στη Βιέννη.

Την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος ετέλεσε την Θεία Λειτουργια επί τη εορτή του Αγίου Ιεράρχου συμπαραστατούμενος από τον Ιερομόναχο π. Αθανάσιο Buk εφημέριο της Ενορίας και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο Rugyko, παρουσία πολυαρίθμων ενοριτών και επισκεπτών. Τους ύμνους έψαλε ο γυναικείος χορός της Γερμανοφώνου Ενορίας υπό την Διεύθυνση της κ. Ιλεάνας Τονκα. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ετελέσθη ‘Αρτοκλασία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αρσένιος απηύθυνε λόγο οικοδομής προς το πλήρωμα, αναφερόμενος σε χαρακτηριστικές λεπτομέρειες της ζωής και του έργου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ως Επισκόπου, ως Πατριάρχου και ως μεγάλου εκκλησιαστικού ρήτορος και συγγραφέως.

Τόνισε ιδιαίτερα την φροντίδα του για τις υλικές και πνευματικές ανάγκες του ποιμνίου και τον ακαταμάχητο αγώνα του για την σωτηρία των ψυχών όλων, ασήμων και διασήμων: Η προσήλωσή του στο αποστολικό έργο και η υποστήριξη των αδυνάτων, τον οδήγησαν σε εξορίες και βασανισμούς έως της οσιακής και συνάμα μαρτυρικής κοιμήσεώς του εν Κυρίω. Ένα από τα ζητήματα που τον απασχόλησαν ως Πατριάρχη ήταν και η κατανόηση των κειμένων και η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία των μη ελληνοφώνων πιστών, όπως οι ορθόδοξοι Γότθοι που εγκατεβίωναν στην Βασιλεύουσα: Kατά τον Άγιο Ιωάννη “τα χριστιανικά δόγματα και παρά ετερογλώσσοις πολλήν έχει δύναμιν”.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ήταν πρωτοποριακή για την εποχή του η πρωτοβουλία να μεταφρασθούν τα κείμενα και να τελείται η Θεία Λειτουργία στην γερμανική γλώσσα της εποχής, γεγονός που ενέπνευσε και την αφιέρωση του Ιερού Παρεκκλησίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας στο τίμιο όνομά του, καθώς σε αυτό εκκλησιάζεται η εν Βιέννη Γερμανόφωνος Ενορία.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε επίσης τη χαρά του για τη συμμετοχή πιστών κάθε καταγωγής και ηλικίας στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και συνεχάρη για το ποιμαντικό έργο τους υπευθύνους Ιερείς, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Rappert ευρισκόμενον υπηρεσιακώς εν Ιερουσαλήμ και τον ιερομόναχο π. Αθανάσιο Buk.

Ευλόγησε την αύξηση των μελών της νεωτέρας εν Βιέννη Ενορίας και ευχήθηκε πνευματική προκοπή με στόχο την γνησία εν Χριστώ ζωή και την κληρονομία της θείας Βασιλείας. Κάλεσε επίσης το εκκλησίασμα να συμμετέχει στις ποικίλες πνευματικές δραστηριότητες που προτείνει η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την τακτική συνάντηση και κατηχητική ενημέρωση με συζήτηση, μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία.

Αντιφωνών τον Σεβασμιώτατο ο π. Αθανάσιος τον ευχαρίστησε για την πολύπλευρη βοήθεια και στήριξη που προσφέρει στην Ενορία και τον παρακάλεσε να συνεχίσει να τους καθοδηγεί και να τους συμπαραστέκεται.

Ο εορτασμός έληξε με το παραδοσιακό πλούσιο “κέρασμα” που ετοιμάσθηκε από ομάδα ενοριτών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων