09/04/2021 09/04/2021 «Τα όρια της ελευθερίας. Ιδεολογικές επιδράσεις, επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικοί καταναγκασμοί στη διαμόρφωση της στάσης των Ελλήνων της Βιέννης απέναντι στα επαναστατικά κινήματα”. Αυτό ήταν το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα AHEPA Βιέννης A614 «Νικόλαος Δούμπας» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βιέννη, καθώς και...
09 Απριλίου, 2021 - 9:46
Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2021 - 9:47

Μητρόπολη Αυστρίας: “Τα όρια της ελευθερίας”

Διαδώστε:
Μητρόπολη Αυστρίας: “Τα όρια της ελευθερίας”

«Τα όρια της ελευθερίας. Ιδεολογικές επιδράσεις, επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικοί καταναγκασμοί στη διαμόρφωση της στάσης των Ελλήνων της Βιέννης απέναντι στα επαναστατικά κινήματα”. Αυτό ήταν το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα AHEPA Βιέννης A614 «Νικόλαος Δούμπας» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βιέννη, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.


Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα ανέπτυξε ως κεντρική ομιλήτρια η κα Μαρία Α. Στασινοπούλου, τακτική καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο μαέστρος Αναστάσιος Στρίκος στο πιάνο και η σοπράνο Σοφία Κυανίδου στο τραγούδι, δύο ταλαντούχοι καλλιτέχνες της Ομογένειας.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χριστουλάκης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως«…η Βιέννη υπήρξε ένα από τα κέντρα που σφυρηλάτησαν κατά την προεπαναστατική περίοδο την αφύπνιση και διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης. Ομοίως, αποτέλεσε μία από τις μήτρες που ζύμωσαν τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό φέρνοντας εξέχουσες μορφές του, όπως ο Ρήγας, σε στενότερη επαφή με τα «φωτισμένα» ρεύματα της δυτικής Ευρώπης. Είναι ο τόπος που επηρέασε τη διαμόρφωση εθνεγερτικών μηνυμάτων και, κυρίως, συνέβαλε στη διάδοση και εδραίωσή τους μέσα από την ελληνόγλωσση εκδοτική παραγωγή. Η στάση της διεθνούς Κοινής γνώμης υπήρξε καθοριστική για την ίδια την έκβαση της Επανάστασης του 1821. Η θετική αυτή στάση εκδηλώθηκε μέσα από την ανάπτυξη του κινήματος του Φιλελληνισμού καθώς και μέσα από την έμπρακτη στήριξη του Αγώνα, με υλικούς πόρους από εύπορους έμπορους και επιχειρηματίες του παροικιακού Ελληνισμού».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων