04/01/2023 04/01/2023 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Αγίου Βασιλείου του Ουρανοφάντορος του Μεγάλου  τελέστηκε την 1η Ιανουαρίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Βιέννης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου συμπαραστατουμένου από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο, τους Πρεσβυτέρους π. Αριστείδη και...
04 Ιανουαρίου, 2023 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2023 - 19:35

Μητροπολίτης Αυστρίας: “Ο Χριστός έλαβε την ανθρωπίνη σάρκα για να την καθαρίσει από την αμαρτία”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Αυστρίας: “Ο Χριστός έλαβε την ανθρωπίνη σάρκα για να την καθαρίσει από την αμαρτία”

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Αγίου Βασιλείου του Ουρανοφάντορος του Μεγάλου  τελέστηκε την 1η Ιανουαρίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Βιέννης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου συμπαραστατουμένου από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο, τους Πρεσβυτέρους π. Αριστείδη και π. Νικόλαο επισκέπτη εκ Κύπρου, καθώς και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο. Μετά τον αναστάσιμο και εορταστικό Όρθρο, πλήθος πιστών συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στη σημασία των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, τις οποίες συνδέει το ανυπέρβλητο σε σημασία γεγονός της ενανθρωπήσεως του Υιού του Θεού για την σωτηρία του γένους των ανθρώπων: “Από την εορτή των Χριστουγέννων, καλουμένη και Επιφάνεια, έως την εορτή των Φώτων γνωστή ως Θεοφάνεια, η Εκκλησία δίδει την ευκαιρία στους πιστούς να κατανοήσουν ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός έλαβε την ανθρωπίνη σάρκα για να την καθαρίσει από την αμαρτία και να την απαλλάξει από τον θάνατο, ώστε, όποιος θέλει, να γίνει κατά χάριν υιός Θεού και Θεός”.

Υπενθυμίζοντας την “λογική” ρήση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου “το γαρ απρόσληπτον και αθεράπευτον” ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι “αν ο Θεός δεν προσελάμβανε την ανθρωπίνη φύση, την σάρκα, αυτή δεν θα απηλλάσετο από τον “ρύπο” της, την αδυναμία δηλαδή να ζήσει αληθινά και αιώνια. Με την Επιφάνεια του Θεού, με την κατά σάρκα Γέννηση του Θεανθρώπου, ο άνθρωπος γνωρίζει τον μόνο αληθινό Τριαδικό Θεό, τον φανέντα κατά την Βάπτιση του Κυρίου και ελπίζει πάλι στην ένωση μαζί Του, στην αθανασία που έχασε λόγω της αμαρτίας. Η Εκκλησία με βάση την διδασκαλία των Πατέρων και διά των ευχών της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου δέχεται την ενανθρώπηση του Θεού ως δώρο αθανασίας για κάθε πιστό“.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Αρτοκλασία και εψάλη η Δοξολογία για την έναρξη του Νέου ” Ενιαυτού της Χρηστότητος του Κυρίου”.

Το Εκκλησίασμα μετέβη εν συνεχεία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος, όπου ο Σεβασμιώτατος, απαντώντας σε προσλαλιά του Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννου ο οποίος είχεν καλλιεπώς προσομιλήσει και διαβεβαιώσει για την αμέριστη συμπαράσταση των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως στο ευθυνοφόρο έργο του Επισκόπου, ευχαρίστησε και πάλι τους συντελεστές του έργου της Μητροπόλεως και υπενθύμισε την απαραίτητη συμβολή όλων στις ανάγκες της Εκκλησίας και στην υποστήριξη της ιεράς αποστολής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, αφού ευχήθηκε στον κλήρο και στον λαό ευλόγημένο τον Νέο Ενιαυτό της χρηστότητος του Κυρίου, ευλόγησε και διένειμε την Βασιλόπιτα και το εγκόλπιο Ημερολόγιο του 2023 της Ι. Μητροπόλεως Αυστρίας, με θέμα την Ειρήνη. Οι χοροί των ιεροψαλτών απέδωσαν μελωδικά παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων