11/03/2022 11/03/2022 Η πέμπτη ποιμαντορική περιοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με μια βιντεοκλήση από Ελλάδα! Στη διάρκεια επίσκεψής του στο ελληνικό στέκι κατασκευής λουκουμάδων, ένας από τους ιδιοκτήτες του κάλεσε τη μητέρα του στον Κρόκο Κοζάνης, η οποία συγκινημένη ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για την πνευματική στήριξη στο...
11 Μαρτίου, 2022 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2022 - 9:14

Μητροπολίτης Κλεόπας από Ισλανδία: “Και που μου μιλάτε, με βοηθάτε”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κλεόπας από Ισλανδία: “Και που μου μιλάτε, με βοηθάτε”

Η πέμπτη ποιμαντορική περιοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με μια βιντεοκλήση από Ελλάδα! Στη διάρκεια επίσκεψής του στο ελληνικό στέκι κατασκευής λουκουμάδων, ένας από τους ιδιοκτήτες του κάλεσε τη μητέρα του στον Κρόκο Κοζάνης, η οποία συγκινημένη ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για την πνευματική στήριξη στο παιδί της, αλλά και σε όλους τους ξενιτεμένους αδελφούς μας, που βρίσκονται στην «άλλη μεγάλη Ελλάδα», εκτός συνόρων, όπου γης, ευχόμενη τα δέοντα, εν’ όψει της Μεγάλης Σαρακοστής.

Στην παρότρυνση του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου, ο οποίος συνόδευε τον Επίσκοπο, να βοηθήσει, μιας και οι πελάτες είχαν κατακλείσει το μαγαζί, ο νέος επιχειρηματίας έδωσε μια αποστομωτική απάντηση: “Και που μου μιλάτε, με βοηθάτε. Μου κάνει καλό να μιλάω, που και που, τη γλώσσα μου και να είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους, που νοιώθω πως με στηρίζουν.”

Μια φράση που μας συγκίνησε, μας άγγιξε, μας προβλημάτισε και την εκλάβαμε ως μια δικαίωση της αποστολής μας, του ταξιδιού μας στην παγερή και χιονισμένη, αλλά ταυτόχρονα τόσο ζεστή και φιλόξενη χώρα. Οι άνθρωποί μας έχουν ανάγκη την παρουσία των κληρικών τους, των ποιμένων τους, μ᾽ ένα απλό χαμόγελο συμπαράστασης και συνοδοιπορίας, με μια καρδιακή προσευχή, που αγγίζει και τονώνει ψυχικά και πνευματικά, πολύ περισσότερο από λόγια σοφά και συμβουλές τεκμηριωμένες.

Ένας πραγματικός συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης της ομογένειάς μας και της Εκκλησίας μας στο Ρέικιαβικ είναι πανθομολογουμένως ο Επίτιμος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ισλανδία Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, ο οποίος παρέλαβε τους δύο κληρικούς στο αεροδρόμιο, διοργάνωσε εγκαίρως τις συναντήσεις τους με τοπικούς φορείς και ανέλαβε ο ίδιος τις μετακινήσεις τους στην πόλη.

Οι Ποιμαντικές επισκέψεις στην Ισλανδία

Το πρωί του Σαββάτου, 5 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο της Ισλανδίας κ. David Bartimej Tenser, στις εγκαταστάσεις της Επισκοπής του, στο Ρέικιαβικ. Ο Μητροπολίτης διεβίβασε στον Επίσκοπο David τις εγκάρδιες ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκεί, εν όψει της εκδήλωσης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την επομένη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αιδ. κ. Patrick Breen, Γραμματέας του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου, ο Αιδ. κ. Jacob Rolland, Πρωτοσύγκελος της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής της Ισλανδίας, ο Αιδ. κ. Arnaldur Máni Finnsson, Εκπρόσωπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Timothy Zolotusky, Πρωθιερεύς της Ενορίας Αγίου Νικολάου Ρέικιαβικ του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Την Κυριακή, 6 Μαρτίου, ο Επίσκοπος προέστη της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στο παρεκκλήσιο Rev. Friðrik Friðriksson (FRIÐRIKSKAPELLA), με τη συμμετοχή του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου. Στο τέλος της ευχαριστιακής σύναξης, ο Ποιμενάρχης ανέγνωσε τον Κατηχητήριο λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχου, επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και ευλόγησε τους παρισταμένους.

Ακολούθησε δεξίωση, την οποία προσέφεραν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας, στα οποία ο Επίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του δημοσίως, καθώς και προς τον κ. Sigurdsson, για την αμέριστη συμπαράστασή του στη διοργάνωση και των πέντε ποιμαντικών επισκέψεών του στο Ρέϊκιαβικ και δεσμεύτηκε, να επισκεφθεί και πάλι την ομογένεια το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με τον ακούραστο και αφοσιωμένο συνεργάτη του π. Αλέξανδρο.

Στην ευχαριστιακή σύναξη παρευρέθησαν, επίσης, ο Εντιμ. κ. Sigurdsson, o Αιδ. κ. Gunnthor Ingason, ο Εντιμ. κ. Ευάγγελος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας, ο πρώην μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου κ. Φώτης Λαμπρόπουλος και αρκετά μέλη της ενορίας.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος, ευγενώς προσκληθείς από τη Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας, παρέστη στην διοργανωθείσα εκδήλωση για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ναό Háteigskirkja, όπου απηύθυνε ομιλία του στην αγγλική γλώσσα.

Στην ως άνω εκδήλωση τον Μητροπολίτη συνόδευσαν ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο Εντιμ. κ. Sigurdsson και οι κ.κ. Ευάγγελος Κύρου, Ηλίας Μπράβος και Ευάγγελος Δημητρόπουλος. Την εκδήλωση προλόγισε ο Λουθηρανός Επίσκοπος του Skalholt κ. Kristján Björnsson, και έδωσαν το παρών o Επίσκοπος κ. David Bartimej Tenser και ο π. Timothy Zolotusky.

Το βράδυ της ιδίας, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, ο Μητροπολίτης Κλεόπας συναντήθηκαν με τους κ.κ. Ευάγγελο Δημητρόπουλο, Ευάγγελο Κύρου και Ηλία Μπράβο, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ ενορίας και συλλόγου, προς όφελος της ομογένειας στην Ισλανδία, και εγκαινίασε τη σελίδα Facebook της ενορίας, την οποία ευγενώς δημιούργησαν ο κ. Κύρου με τον π. Αλέξανδρο.

Το πρωΐ της Καθαράς Δευτέρας, ο Ποιμενάρχης επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του στη Στοκχόλμη και ο π. Αλέξανδρος στο Όσλο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και των κ.κ. Ευάγγελου Κύρου και Ηλία Μπράβου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων