16/01/2023 16/01/2023 Στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών και την αχαριστία των εννέα που αν και θεραπεύτηκαν από τη φοβερή τους αρρώστια, εντούτοις δεν ένιωσαν την ανάγκη, να επιστρέψουν και να ευχαριστήσουν τον Μεγάλο Θεραπευτή τους, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ενορία του Αποστόλου Βαρθολομαίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος...
16 Ιανουαρίου, 2023 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2023 - 20:56

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας για το θαύμα των Δέκα Λεπρών

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σουηδίας για το θαύμα των Δέκα Λεπρών

Στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών και την αχαριστία των εννέα που αν και θεραπεύτηκαν από τη φοβερή τους αρρώστια, εντούτοις δεν ένιωσαν την ανάγκη, να επιστρέψουν και να ευχαριστήσουν τον Μεγάλο Θεραπευτή τους, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ενορία του Αποστόλου Βαρθολομαίου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Η ομιλία του Μητροπολίτου Σουηδίας

Πανοσιολογιώτατε,
Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson και Ευγεν. κ. Anna Juliana Sveinsdottir,
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών. Εκείνο που μάς εντυπωσιάζει είναι η αχαριστία των εννέα, που αν και θεραπεύτηκαν από τη φοβερή τους αρρώστια, εντούτοις δεν ένιωσαν την ανάγκη, να επιστρέψουν, για να δοξολογήσουν και να ευχαριστήσουν το Μεγάλο Θεραπευτή τους, τον Χριστό!
Στην αχαριστία αυτή των εννέα, απάντησε ο δέκατος, που γύρισε και προσκύνησε, δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό για την μεγάλη Του δωρεά.
Σ’ όλη την Αγία Γραφή και στα λειτουργικά βιβλία και τους ύμνους της Εκκλησίας, παρατηρούμε ότι η δοξολογία του Θεού κατέχει μια από τις πιο κεντρικές θέσεις. Οι άγγελοι, οι απόστολοι, οι μάρτυρες και οι άγιοι υμνούν και δοξολογούν τον Θεό ακατάπαυστα, αλλά και ολόκληρη η δημιουργία μαρτυρεί την αγάπη του Θεού και όλα τα πλάσματα ψάλλουν την δόξα Του. Τα πάντα καλούν τον κάθε πιστό σ’ αυτή την δοξολογική στάση και σχέση, σε κάθε στιγμή της ζωής του.
Ας θυμηθούμε τους ποιμένες, που είδαν τις στρατιές των Αγγέλων να ψάλλουν το «δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ» και τα θαυμαστά γεγονότα, να επιστρέφουν, «δοξάζοντες καί αἰνοῦντες τόν Θεόν ἐπί πᾶσιν οἷς ἤκουσαν καί εἶδον» (Λουκ. β΄, 20) και τους μάρτυρες του σημερινού θαύματος, που «ἐθαύμασαν καί ἐδόξασαν τόν Θεόν» (Ματθ. θ΄)
Αυτή η δοξολογική στάση αποτελεί την αυθόρμητη ενέργεια και έκφραση του κάθε πιστού και μάς θυμίζει τα τελευταία μαρτυρικά λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, «δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν»!
Σκοπός, λοιπόν, της ζωής μας, κάθε ενέργειας και πράξης μας, πρέπει να είναι η δοξολογία του Θεού. Μάς το υπενθυμίζει ο Κύριος: «οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάζωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. ε΄, 16). Ο Απόστολος Παύλος μάς παραγγέλλει, «πάντα εἰς δόξαν Θεοῦ ποιεῖτε» (Α΄ Κορ. ια΄, 31). Αυτός είναι ο στόχος της πνευματικής μας ζωής, να υμνούμε, να δοξάζουμε και να ευχαριστούμε τον Κύριο.
Οι άνθρωποι είμαστε προορισμένοι, να είμαστε “ιερείς” μιας ευχαριστίας, μιας προσφοράς του κόσμου στον Θεό. Όμως, η αγάπη δεν είναι κάτι εύκολο και η ανθρωπότητα προτιμά να μην ανταποδίδει την αγάπη του Θεού. Ο άνθρωπος αγαπά τον κόσμο, αλλά τον κόσμο σαν αυτοσκοπό και όχι σαν αντικατοπτρισμό του Θεού.
Το βρίσκει, για παράδειγμα, φυσικό να μη ζει μια ζωή ευχαριστίας προς τον Θεό που του χαρίζει τη ζωή. Αυτή είναι η πραγματική πτώση του ανθρώπου, να μη ζει ευχαριστιακά, μέσα σε ένα μη ευχαριστιακό κόσμο. Έτσι, ο άνθρωπος χάνει την δύναμη να μετασχηματίζει την ζωή σε πραγματική ζωή. Παύει να είναι “ο ιερεύς” του κόσμου και γίνεται σκλάβος του κόσμου.
Στις αρχές του νέου έτους, όπως άλλωστε σας είχαμε υποσχεθεί, βρισκόμαστε και σήμερα κοντά σας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, και γευόμαστε την χαρά της κοινωνίας και συναναστροφής μαζί σας και μάλιστα η σύναξή μας αυτή γίνεται αφορμή δοξολογίας του ονόματος του Θεού, επί τη ενάρξει του νέου έτους, της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων και της κοπής της βασιλόπιτας, την οποία ευγενώς προσέφερε η κ. Βάσω Κατσαρού, την οποία και ευχαριστούμε.
Ιδιαιτέρως εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στην Ισλανδία Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson και την σύζυγό του, Ευγεν. κ. Anna Juliana Sveinsdottir, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην διοργάνωση των ποιμαντικών επισκέψεών νου στο Ρέικιαβικ, καθώς και προς τον π. Αλέξανδρο και τον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για την συγκινητική συνδρομή τους στο έργο της Ι. Μητροπόλεως και των ιεραποστολικών περιοδειών μου.
Εύχομαι το νέο έτος να είναι υγιεινό, ειρηνικό, καρποφόρο και με την χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού, να επιτευχθούν οι στόχοι που ο καθένας σας έχει θέσει. Καλή και ευλογημένη χρονιά, με άφθονη πνευματική καρποφορία!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων