29/05/2023 29/05/2023 Ο παρεπιδημών στη Στοκχόλμη Μητροπολίτης Ρίβνε και Οστρόχ της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Ιλαρίων επισκέφθηκε στις 26 Μαΐου τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, στην έδρα της Μητροπόλεώς του, στη Στοκχόλμη, συνοδευόμενος από το μέλος της Ουκρανικής Βουλής Εντιμ. κ. Oleksandr Kovalchuk, ο οποίος εκτελούσε και χρέη διερμηνέως. Αφορμή της επισκέψεως του...
29 Μαΐου, 2023 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2023 - 14:21

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη Ρίβνε Ιλαρίωνα

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σουηδίας υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη Ρίβνε Ιλαρίωνα

Ο παρεπιδημών στη Στοκχόλμη Μητροπολίτης Ρίβνε και Οστρόχ της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Ιλαρίων επισκέφθηκε στις 26 Μαΐου τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, στην έδρα της Μητροπόλεώς του, στη Στοκχόλμη, συνοδευόμενος από το μέλος της Ουκρανικής Βουλής Εντιμ. κ. Oleksandr Kovalchuk, ο οποίος εκτελούσε και χρέη διερμηνέως.

Αφορμή της επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου κ. Ιλαρίωνος ήταν η έκθεση δημιουργών, που βασίστηκαν σε στρατιωτικά υλικά, η οποία διοργανώθηκε το απόγευμα της ιδίας ημέρας στο Στρατιωτικό Μουσείο Σουηδίας Armémuseum, στη Στοκχόλμη.

Ο Ποιμενάρχης υποδέχθηκε αρχικώς τον Σεβασμιώτατο κ. Ιλαρίωνα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου του εξέθεσε το ιστορικό και τα έργα αποκαταστάσεως.
Στη συνέχεια, τον δέχθηκε σε ακρόαση στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, όπου ακολούθησε δίωρη συνομιλία, στην οποία ο μεν Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίων εξέθεσε την επικρατούσα κατάσταση στην Ουκρανία, ο δε Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι θα συνεχίσουν, να συμπαρίστανται, τόσο η τοπική Εκκλησία όσο και ο ίδιος προσωπικώς, στους εν Σκανδιναυΐα καταφεύγοντας εμπεριστάτους Ουκρανούς Ορθοδόξους.

Το απόγευμα της ιδίας, στην προαναφερθείσα έκθεση στο Armémuseum, όπου παρέστη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας απηύθυνε χαιρετισμό και μετέφερε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, είχε δε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα εκθέματα, αλλά και στους υπολοίπους χώρους του μουσείου.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Σουηδίας ανέφερε τα εξής: “Σήμερα το πρωΐ είχα την τιμή να υποδεχθώ στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, στη Στοκχόλμη, για πρώτη φορά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Rivne και Ostrih κ. Ιλαρίωνα, συνοδευόμενο από το Εντιμότατο μέλος της Ουκρανικής Βουλής κ. Oleksandr Kovalchuk.

Η συνάντησή μας διήρκησε περίπου δύο ώρες και η συνομιλία μας επικεντρώθηκε στο πως η τοπική μας Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει την ποιμαντική της μέριμνα, προς όφελος των δοκιμαζομένων αδελφών μας Ουκρανών, σε ολόκληρη τη Σκανδιναυΐα.

Απηύθυνα πρόσκληση στον Σεβασμιώτατο, να επισκεφθεί και πάλι τη Στοκχόλμη και να συλλειτουργήσουμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου κάθε Κυριακή η Κυριακή προσευχή και το Σύμβολο της Πίστεως απαγγέλλονται, εκτός από τα ελληνικά και τα σουηδικά, στα ουκρανικά.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ενώπιον των αδελφών μας Ουκρανών, ότι όλες οι ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας είναι στη διάθεσή τους, για τις λατρευτικές και πολιτιστικές τους συνάξεις.

Όλους τους Ορθοδόξους, μας ενώνει η πνευματική μας Μητέρα, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως -το Οικουμενικό Πατριαρχείο- και ο Πνευματικός Ηγέτης των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων ανά τον κόσμο, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Βρισκόμαστε απόψε στο Στρατιωτικό Μουσείο της Σουηδίας Armémuseum, για να παρακολουθήσουμε την έκθεση 12 πρωτότυπων έργων τέχνης, ζωγραφισμένα πάνω σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και τμήματα αρμάτων μάχης, που έσωσαν ζωές.

Συγχαίρουμε τους εμπνευστές και διοργανωτές της πρωτότυπης αυτής έκθεσης, με πολλά ελπιδοφόρα και αισιόδοξα μηνύματα, προς πάσα κατεύθυνση, διότι μας υπενθυμίζουν το λόγο της του Τριαδικού Θεού δημιουργίας του κόσμου, τη διαιώνιση του ανθρωπίνου είδους, σε καιρούς ειρήνης και όχι πολέμου.

Χαρακτηριστική και διαχρονική παραμένει η φράση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου: ‘Ο πόλεμος που γίνεται στο όνομα της θρησκείας είναι ένας πόλεμος εναντίον της θρησκείας.’

Προσευχόμεθα για την ειρήνευση της ευρύτερης περιοχής, την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη δικαίωση ενός λαού, που αγωνίζεται, με τόλμη και αυτοθυσία, για την εδαφική του ακεραιότητα.”

Μετά την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των υψηλών επισκεπτών, ενώ αντηλλάγησαν δώρα μεταξύ των δύο Ιεραρχών.

 

 

Διαβάστε ακόμη: Ομιλία Μητροπολίτη Κλεόπα στα εγκαίνια έκθεσης στο Στρατιωτικό Μουσείο της Σουηδίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων