05/05/2020 05/05/2020 Τη Δευτέρα, 4η Μαΐου 2020, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Koen Geens κάλεσε στο Γραφείο του για συζήτηση τους Αρχηγούς των Αναγνωρισμένων Θρησκειών. ῾Ως αρμόδιος Υπουργός Θρησκευμάτων, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των θρησκευτικών ηγετών, να συναντηθούν για να συζητήσουν το πως θα επιστρέψει στην κανονικότητα η θρησκευτική-λειτουργική ζωή εν μέσω της κρίσεως του...
05 Μαΐου, 2020 - 14:09
Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2020 - 14:42

Ο Μητροπολίτης Βελγίου σε διάλογο με τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βελγίου σε διάλογο με τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου

Τη Δευτέρα, 4η Μαΐου 2020, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Koen Geens κάλεσε στο Γραφείο του για συζήτηση τους Αρχηγούς των Αναγνωρισμένων Θρησκειών. ῾Ως αρμόδιος Υπουργός Θρησκευμάτων, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των θρησκευτικών ηγετών, να συναντηθούν για να συζητήσουν το πως θα επιστρέψει στην κανονικότητα η θρησκευτική-λειτουργική ζωή εν μέσω της κρίσεως του κορωνοϊού. Οι εκπρόσωποι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών του Βελγίου επιμένουν στο άνοιγμα των εκκλησιών και τόπων προσευχής για την εξάσκηση της λατρείας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπήθηκε στην συνάντηση αυτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ο οποίος ως Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίζεται ως το Αντιπροσωπευτικό Όργανο ολοκλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Βελγίω.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους Εκπροσώπους των έξι Αναγνωρισμένων Θρησκειών (Ρωμαιοκαθολικών, Προτεσταντών, Αγγλικανών, Ορθοδόξων, Ιουδαίων και Μουσουλμάνων) για την συνεργασία τους στην εφαρμογή των επιβληθέντων μέτρων από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Κυβερνήσεως του Βελγίου. Υπογράμμισε επίσης το πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση αυτής της κρίσης, ιδίως με την σημερινή πολιτική κατάσταση του Βελγίου.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Επομένως οι Εκκλησίες και οι τόποι λατρείας δύνανται – υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των κανόνων ασφαλείας – να παραμείνουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή. Στις εκκλησίες από τις οποίες μεταδίδεται η λατρεία δια των υπαρχόντων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπεται η συμμετοχή έως και δέκα ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του ιερέως και των τεχνικών της αναμετάδοσης). Οι βαπτίσεις επιτρέπονται με την παρουσία μόνο του ιερέως, του βαπτιζομένου, του αναδόχου και των γονέων του. Για τους γάμους, επιτρέπεται η παρουσία μόνο του ιερέως, των μελλονύμφων και του κουμπάρου. Οι κηδείες επιτρέπονται με την παρουσία μόνο 15 ατόμων.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν σκοπεύει να προβεί στην χαλάρωση των προηγουμένων ληφθέντων μέτρων, παρά μόνο με αξιολόγηση της καταστάσεως κάθε δύο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η επαναλειτουργία της λατρείας (πιθανώς με περιορισμούς) δεν προβλέπεται παρά μόνον κατά το τέλος του μηνός Μαΐου, αρχές του Ιουνίου. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την ευνοϊκή εξέλιξη της κρίσεως του κορωνοίού. Ο Υπουργός Koen Geens και οι Αρχηγοί των Θρησκειών θα συνεχίσουν την συνεργασία τους, ώστε η επαναλειτουργία της λατρείας να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν. Παρ’ όλο ότι τούτο μπορεί να γίνει σε διάφορες φάσεις και με σεβασμό στα απαραίτητα μέτρα.

Οι Εκπρόσωποι των Θρησκειών παρακάλεσαν τον Υπουργό να διασφαλίσει, ώστε τα υπουργικά Διατάγματα για τις Θρησκείες να μην υπάγονται στην κατηγορία των κοινωνικοπολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά να αναφέρονται ξεχωριστά σαν ιδιαίτερη πτυχή της κοινωνίας.

Οι Αρχηγοί των Θρησκειών αποφάσισαν να στείλουν κοινό Ανακοινωθέν προς όλους τους πολίτες του Βελγίου. Ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τον Υπουργό Koen Geens για την καλοσύνη του και την διασφάλιση καλοπροαιρέτου διαλόγου μεταξύ των Πολιτικών και των Θρησκευτικών Αρχών της χώρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων