03/06/2022 04/06/2022 Η εικοστή τετάρτη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ (CEOB-OBB) πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) και με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείο...
03 Ιουνίου, 2022 - 21:19
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2022 - 1:35

Οι εργασίες της 24ης Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ

Διαδώστε:
Οι εργασίες της 24ης Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ

Η εικοστή τετάρτη συνεδρίαση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ (CEOB-OBB) πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) και με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείο Γεωργίας).

Οι αρχιερείς ευχήθηκαν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Επισκόπου Δυτικής Ευρώπης κυρού Λουκά (του Πατριαρχείου της Σερβίας), ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω την 17η Δεκεμβρίου 2021. Ο μακαριστός υπήρξε μέλος της Επισκοπικής Συνελεύσεως από της ιδρύσεώς της κατά το 2010. Οι επίσκοποι εξέφρασαν επίσης την χαρά τους για το νέο μέλος της Επισκοπικής Συνόδου της Μπενελούξ, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιουστίνο (Πατριαρχείο Σερβίας) αναμένοντες να τον υποδεχθούν στις προσεχείς συνεδριάσεις.

Οι επίσκοποι καταδίκασαν και εξέφρασαν την βαθύτατη θλίψη τους για τον αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία, καταγγέλοντας παράλληλα τις επιθέσεις και τις φρικαλεότητες εναντίον αμάχων πολιτών.  Εξέτασαν την κατάσταση των Ουκρανών προσφύγων οι οποίοι βρίσκονται στις τρεις χώρες της Μπενελούξ ανταλλάσοντας σκέψεις για την ποιμαντική δράση προς πνευματική, αλλά και υλική βοήθεια των ανθρώπων αυτών.

Οι ιεράρχες εξέφρασαν επίσης την χαρά τους γιά την άρση του σχίσματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Σκοπίων, την επανασύσταση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος εντός των ορίων του κράτους της Βορείου Μακεδονίας και την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας με αυτή την Εκκλησίας.

Επίσηε συζητήθηκε το θέμα της εκ νέου οργανώσεως των επιτροπών που υφίστανται υπό την αιγίδα της επισκοπικής Συνελεύσεως.

Οι ιεράρχες εξέτασαν επίσης την κατάσταση και την πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις τρεις χώρες της Μπενελούξ και κατόπιν αντάλλαξαν ειδήσεις και πληροφορίες γύρω από την δράση των επισκοπών τους.

Η επομένη συνεδρίαση της Επισκοπικής Συνέλευσης θα διεξαχθεί την 16η Νοεμβρίου 2022.

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ δημιουργήθηκε κατόπιν της αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διάσκεψης που συνεκλήθη στο Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιο του 2009.

 

(Φωτογραφία Αρχείου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων