03/11/2022 03/11/2022 Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, στη διαδικτυακή του παρουσίαση στο Συνέδριο «Salt of the Earth» που διοργανώθηκε από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα την “Ορθοδοξία και την ετερότητα στον σύγχρονο κόσμο”, μίλησε για το “Ιεραποστολικό Έργο στις Βόρειες Χώρες: Μια Εμπειρική Προοπτική”. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Στην παρουσίασή του, ο...
03 Νοεμβρίου, 2022 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2022 - 20:01

Ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ για το “Ιεραποστολικό Έργο στις Βόρειες Χώρες”

Διαδώστε:
Ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ για το “Ιεραποστολικό Έργο στις Βόρειες Χώρες”

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, στη διαδικτυακή του παρουσίαση στο Συνέδριο «Salt of the Earth» που διοργανώθηκε από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα την “Ορθοδοξία και την ετερότητα στον σύγχρονο κόσμο”, μίλησε για το “Ιεραποστολικό Έργο στις Βόρειες Χώρες: Μια Εμπειρική Προοπτική”.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στην παρουσίασή του, ο Σεβασμιώτατος έδωσε μια σύντομη επισκόπηση της ιεραποστολικής προσέγγισης που ανέλαβε η τοπική Εκκλησία στη Σκανδιναβία τα τελευταία οκτώμισι χρόνια για να διακονήσει τους διάφορους πληθυσμούς των Βορείων Χωρών.

«Με μεγάλη χαρά έλαβα την πρόσκληση να συμμετάσχω σε αυτό το διαδικτυακό συνέδριο και έχω την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας, αλλά και να παρουσιάσω τη διακονία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Δρ. Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα, για την ευγενική πρόσκλησή τους και που μου επέτρεψαν να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, μαζί με τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βορειότερη επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία περιλαμβάνει τα έθνη της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.

Γιατί σήμερα οι άνθρωποι δεν εκκλησιάζονται;

Αναφερόμενος στις αιτίες που σήμερα πολλοί δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία, είπε: «Η αποστολή της εκτείνεται εγγενώς σε όλους τους λαούς, ανεξαρτήτως φυλής, εθνότητας ή οικονομικής κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει και πολίτες από «ανεπτυγμένες χώρες», από τους οποίους ένας αυξανόμενος αριθμός δεν εκκλησιάζεται ή δεν αναζητά την αλήθεια του Χριστού – είτε εξαιτίας  της ανατροφής τους σε άλλες θρησκείες ή δόγματα, που τελικά εγκατέλειψαν, είτε σε ένα εξαιρετικά εκκοσμικευμένο περιβάλλον εχθρικό προς το μήνυμα του Ευαγγελίου».

«Οι περιορισμοί των ανθρωπίνων αισθήσεων δεν μπορούν να ερμηνεύσουν το μυστήριο της Σταύρωσης του Θεανθρώπου», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό το μοναδικό γεγονός δεν μπορεί να βιωθεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο με δέος και χαρά. Το δέος και η χαρά αποκαλύπτουν το βαθύτερο νόημα του Σταυρού, που συμβολίζει την έννοια της χαρμολύπης.

Αναφέρεται στην πνευματική κατάσταση που αντανακλά ή πρέπει να αντανακλά το μόνιμο ήθος της ορθόδοξης χριστιανικής νοοτροπίας και της ορθόδοξης χριστιανικής αλήθειας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σταυρός κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή και την πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών, και ως εκ τούτου περιγράφει καλύτερα την ιεραποστολική εμπειρία».

Ελλείψεις στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Σουηδίας, είπε: «Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία για να σας δώσω μια καλύτερη κατανόηση των πολλών ελλείψεων και στερήσεων που γνώρισε η τοπική μας Εκκλησία και της συντονισμένης προσπάθειας για τον επανευαγγελισμό της Σκανδιναβικής κοινωνίας.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ιερά Μητρόπολη προσέθεσε δέκα (10) νέους κληρικούς, ανεβάζοντας τον σημερινό αριθμό σε έντεκα (11), καθόσον μόνο ένας (1) κληρικός υπηρετούσε σε ολόκληρη τη Μητρόπολη πριν από την άφιξή μου. Την ίδια περίοδο, μαζί με τις υφιστάμενες έξι (6) ενορίες, ιδρύθηκαν δέκα (10) νέες εκκλησιαστικές κοινότητες».

Ίδρυση νέων ενοριών

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ίδρυση νέων ενοριών: «Η ίδρυση νέων ενοριών σε όλη τη Σκανδιναβία αποτελούσε μείζονα προτεραιότητα, γιατί υπήρχαν ορθόδοξοι χριστιανοί πιστοί που ζούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και μεγάλες πόλεις, που ήταν υποεξυπηρετούμενες. Χάρη στη συνεχή ίδρυση νέων ενοριών, η ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ οι τοπικοί θύλακες Ορθοδόξων Χριστιανών έχουν την ευκαιρία να εκκλησιάζονται τακτικά. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διακονίας μας».

Η ιδιαιτερότητα της Ιεράς Μητρόπολης Σουηδίας

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Μητρόπολης Σουηδίας: «Η διακονία και το ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας απευθύνεται σε «όλα τα έθνη». Η ελληνική γλώσσα είναι σεβαστή και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργική μας ζωή, αλλά οι τοπικές γλώσσες και των 4 εθνών περιλαμβάνονται επίσης σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η προσέγγιση και η διακονία σε μια όλο και πιο ετερογενή εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας, υπογράμμισε την εξωστρέφεια της Ιεράς Μητρόπολης: «Μέσω της εξωστρέφειας και της κοινωνικής μας συνείδησης, η Ιερά Μητρόπολη προσκαλεί ενεργά ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα στη σημερινή πολυπολιτισμική Σκανδιναβική πραγματικότητα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ιεραποστολικής μας προσέγγισης είναι η επέκταση της λειτουργικής εμπειρίας σε άλλες πτυχές της κοινοτικής μας ύπαρξης. Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί Κυριακάτικα Σχολεία, νεανικές ομάδες και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ προσφέρονται μαθήματα αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής και μαγειρικής. Αυτές είναι μερικές από τις κοινοτικές μας δραστηριότητες που στοχεύουν στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και στην επέκταση της αίσθησης του ανήκειν στους ενορίτες μας».

Στέγη και εργασία σε νεοαφιχθέντες αδελφούς

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί στέγη και εργασία σε ομογενείς αλλά και σε Ουκρανούς πολίτες: «Οι νεοαφιχθέντες αδελφοί από την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν σταθερό μέρος της εβδομαδιαίας ποιμαντικής διακονίας της τοπικής μας Εκκλησίας, με την Ιερά Μητρόπολη να καταβάλλει οργανωμένη προσπάθεια να τους βοηθήσει να βρουν στέγη και εργασία το συντομότερο δυνατό, διευκολύνοντας έτσι την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Αυτήν τη στιγμή επεκτείνουμε παρόμοιες προσπάθειες για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που φτάνουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία και άλλες περιοχές του κόσμου».

Έχοντας επίγνωση των απαιτήσεων της σύγχρονης εποχής και εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, θέτω το ζητούμενο να αναπτύξουμε το Διαδίκτυο της Μητρόπολης μας, γράφοντας άρθρα, εγκυκλίους, μηνύματα και δελτία τύπου, ώστε να ενημερώνουμε τακτικά τους πιστούς και ενδιαφερόμενους μας μέσω του κοινωνικού δικτύου της Μητρόπολης για τη λειτουργική μας ζωή, τις εκδηλώσεις της κοινότητας και τις πολλαπλές διακονίες.

Συνεργασία με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες

«Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί η καλή συνεργασία με τις τοπικές Πολιτικές και Εκκλησιαστικές Αρχές, καθώς και με τους επικεφαλής των δογμάτων και των θρησκειών μας, καθώς μέσα από το πνεύμα της αγάπης και του διαλόγου διατηρείται και επικρατεί η συμφιλίωση και η ειρήνη, και προσφέρει αυθεντική ορθόδοξη μαρτυρία στην κοινωνία γενικότερα», όπως επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε:

«Υπηρετώντας πιστά το έργο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη, υποστηρίζουμε και προάγουμε τη χριστιανική ενότητα, την οποία δεν θεωρούμε πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα». 

Τα επόμενα βήματα

Τέλος, αναφερόμενος στα όσα ακόμα πρέπει να γίνουν, τόνισε: «Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να προωθήσουμε το ιεραποστολικό μας έργο στις βόρειες χώρες, να διακονούμε τους μη εκκλησιαστικούς και να επαναευαγγελίσουμε την τοπική κοινωνία. Δεν στεκόμαστε, γιατί συνεχώς προχωράμε. Αυτό είναι το καθήκον μας και το καθοριστικό μας χαρακτηριστικό. Αυτό είναι το πρότυπο που μας παραδόθηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας που εργάζονταν συνεχώς, αφιερώνοντας την προσοχή τους σε κάθε πιθανή πτυχή της κοινοτικής ζωής του ποιμνίου τους.

Από την πλευρά μου, εκφράζω την ταπεινή ευχή να αντλήσουμε όλοι πνευματική χαρά από αυτό το διαδικτυακό συνέδριο όπου ήρθαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία του Ευαγγελίου του Χριστού».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων