10/05/2022 11/05/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε ποιμαντορική επίσκεψη στο Όσλο, το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Μαΐου 2022, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, που διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σε συνεργασία με την τοπική Ουκρανική Κοινότητα. Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον...
10 Μαΐου, 2022 - 16:33
Τελευταία ενημέρωση: 11/05/2022 - 1:10

Όσλο: Διήμερο προσευχής και αλληλεγγύης για την Ουκρανία

Διαδώστε:
Όσλο: Διήμερο προσευχής και αλληλεγγύης για την Ουκρανία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε ποιμαντορική επίσκεψη στο Όσλο, το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Μαΐου 2022, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, που διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σε συνεργασία με την τοπική Ουκρανική Κοινότητα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τέλεσαν στον Μητροπολιτικό Ναό ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Προϊστάμενος, και ο βοηθός Εφημέριος Αιδ. Οικονόμος κ. Maxime Lesage.

Ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του ναού η συναυλία αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό, στην οποία συμμετείχαν: α) η παραδοσιακή Ουκρανική χορωδία Όσλο «FolkeMelodi», υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Anna Kargaltseva Sandvik, και η Βυζαντινή χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, υπό την διεύθυνση του χοράρχη, Μουσικολ. κ. Παναγιώτη Κατσιβάλη, η οποία απέδωσε Πασχάλιους ύμνους.

Τα έσοδα από την ως άνω εκδήλωση και η δισκοφορία της Κυριακής διετέθησαν για την αγορά φαρμάκων και την αποστολή τους στον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο Ουκρανικό λαό.

Στην συναυλία, παρέστησαν, επίσης, η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο κ. Άννα Κόρκα, η Επιτετραμμένη της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Όσλο κ. Liliya Honcharevych και οι κ.κ. Iryna Sabor, Ira Oliferuk, Alina Chornovil, εκ μέρους του Συλλόγου Ουκρανών Νορβηγίας, τα μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, μέλη της ενορίας και φιλόμουσοι επισκέπτες.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της συναυλίας, τα μέλη της 15μελούς χορωδίας FolkeMelodi και της 7μελούς Βυζαντινής χορωδίας, επανέλαβε δε την υπόσχεσή του προς τους αδελφούς Ουκρανούς ότι όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας είναι στην διάθεσή τους, προς εξυπηρέτηση των ποιμαντικών και λειτουργικών τους αναγκών.

 

Δείτε βίντεο από την συναυλία αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό

 

Αναλυτικά, η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στη Συναυλία Αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Όσλο:

Σεβαστοί Πατέρες,

Eξοχωτάτη Πρέσβυ της Ελλάδος στο Όσλο κ. Άννα Κόρκα,

Εντιμωτάτη Επιτετραμένη της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Όσλο κ. κ. Liliya Honcharevych,

Μέλη της Ουκρανικής Κοινότητος Όσλο κ.κ. Iryna Sabor, Ira Oliferuk και Alina Chornovil,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Χριστός Ανέστη!

Μέσα στη χαρά της Αναστάσεως και της ευλογημένη Πασχάλιας περιόδου που διανύουμε, βρισκόμαστε απόψε στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για να επευλογήσουμε με την παρουσία μας την εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό. Βρίσκομαι ανάμεσά σας, για να σας πω το “Χριστός Ανέστη” και το “Θαρσείτε”!

Σε πρόσφατη συνέντευξή Της, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι “Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία, είναι μια ντροπή που θα στιγματίζει εσαεί εκείνους που την προκάλεσαν, εκείνους που αποδείχθηκε ότι δεν έχουν φόβο Θεού. Μοιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχει τελειώσει για τον σκληρά δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο ουκρανικό λαό, για τις μάνες, και από τις δύο πλευρές που θρηνούν τα παιδιά τους. Και όμως, Χριστός Ανέστη.”

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί αδιαμφισβήτητα πηγή βασάνων και θλίψεων. Πεσόντες, απορφανισθέντες, θύματα φυλετικού μίσους, της απανθρωπιάς και του παραλόγου, της τοξικότητας και της διαστροφικής συμπεριφοράς, καταστάσεις στις οποίες οδηγείται ο άνθρωπος που αποστρέφεται το Θεό και θεοποιεί εαυτόν. Συμπάσχοντες με τους πρόσφυγες συνανθρώπους μας, ας ανανεώσουμε μέσα μας την ελπίδα από την εμπειρία ότι ο Αναστάς Κύριος είναι ο θεραπευτής όλων αυτών των τραγικών καταστάσεων, ότι χαρίζει την υπέρβαση στις θλίψεις και την αδιάψευστη υπόσχεση της αιώνιας ζωής. Ας μοιραστούμε με τους πονεμένους τον πόνο τους, με τους πενθούντες το πένθος τους, με τους πρόσφυγες την κοινή μας πνευματική κατοικία, την Εκκλησία, χωρίς προκαταλήψεις, μιας και ο άλλος είναι στην πραγματικότητα ο “έτερος εγώ”.

Είμαι βαθύτατα ευγνώμων προς τους σεβαστούς Πατέρες και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού μας Ναού για τη συγκινητική πρωτοβουλία διοργάνωσης της συναυλίας αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ουκρανών Νορβηγίας, με τη συμμετοχή της χορωδίας FolkeMelodi και της Βυζαντινής χορωδίας του Μητροπολιτικού μας Ναού, για να αποσταλεί στην Ουκρανία φαρμακευτικό υλικό, προς ανακούφιση των πληγέντων αδελφών μας.
Επαναλαμβάνω και πάλι προς τους Αδελφούς Ουκρανούς ότι όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας είναι στη διάθεσή σας, για να τελείτε τη Θεία Λειτουργία και τις λοιπές ιερές ακολουθίες σας, στη μητρική σας γλώσσα, ακολουθώντας το δικό σας τυπικό και διατηρώντας τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά σας.

Στην αποψινή εκδήλωση, ας υψώσουμε τος φωνές μας προς όλες τις κατευθύνσεις κι ας τονίσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή πολέμου, βίας και εξοπλιστικού ανταγωνισμού. Σήμερα, διαδηλώνουμε την αγωνία μας ως χριστιανών για τον επικίνδυνο δρόμο, στον οποίο οδηγείται η ανθρωπότητα, αλλά και τη λαχτάρα μας για την επικράτηση της ειρήνης.

Η πίστη καταπολεμά τον πόλεμο με την αναγέννηση και την αλλαγή του ανθρώπου. Πετυχαίνει νίκες, όχι με τα όπλα, αλλά με τη θυσία, όπως το βλέπουμε στο παράδειγμα του Κυρίου και των μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Ας προσευχηθούμε, να κατακτήσουμε έναν από τους λόγους της Αρχιερατικής προσευχής του Κυρίου μας: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοί υἱϊοί Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθ. 5,9). Αμήν!

 

 

Την επομένη, Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαΐου 2022, ο Μητροπολίτης Σουηδίας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό, με την συμμετοχή των εφημερίων του, ανέπεμψε δέηση υπέρ της αμέσου καταπαύσεως του πυρός στην Ουκρανία και προχείρισε τον π. Μaxime σε Οικονόμο, συγχαίροντας τον για την εθελοντική του διακονία στην τοπική Εκκλησία.

Στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ελληνική, Νορβηγική, Αγγλική και Γαλλική γλώσσα, παρέστη η Πρέσβυς κ. Κόρκα, τους ύμνους έψαλλαν οι Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, Δρ. Stig Simeon Frøyshov, κ. Κοσμάς Πλάκου, κ. Εrik Πορφύριος Hasner και στο Ιερό Βήμα διακόνησαν ο κ. Halle Θεολόγος Bakken και το μέλος του Εκκλ. Συμβουλίου της Ενορίας Αγίου Γερασίμου Τροντχάιμ κ. Αθανάσιος Μέρμηγκας.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, μίλησε για την τόλμη των Μυροφόρων, την οποία επιβράβευσε ο Αναστάς Κύριος, γι᾽ αυτό και αξιώθηκαν αγγελοφάνειας, πνευματικής εκστάσεως, και της πληροφορίας ότι ανέστη ο Κύριος.

 

Δείτε βίντεο από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη δέηση υπέρ καταπαύσεως του πυρός στην Ουκρανία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα

 

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού, στην οποίο παρεκάθισαν, μαζί με τον Σεβασμιώτατο και τους Εφημερίους του ναού, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Δρ. Δημήτριος Κρανιώτης, Μιχαήλ Μπίκουλης και Δήμητρα Βαλεοντή, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Όσλο Δρ. Αντώνιος Κουμουρίδης και αρκετοί εθελοντές.

Αφού ευχαρίστησε όλους για την αφοσιωμένη διακονία τους στην τοπική Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του στην Στοκχόλμη το απόγευμα της ιδίας.

 

 

Αναλυτικά, η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Όσλο την Κυριακή των Μυροφόρων, 8 Μαΐου 2022:

Σεβαστοί Πατέρες,

Eξοχωτάτη Πρέσβυ της Ελλάδας στο Όσλο κ. Άννα Κόρκα,

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Χριστός Ανέστη!

Κανένα γεγονός στην Ιστορία δεν αμφισβητήθηκε τόσο, όσο η Ανάσταση του Χριστού μας. Κανένας φόβος δεν υπήρξε όταν οι Μυροφόρες ‘‘λίαν πρωί της μιάς Σαββάτων’’ επισκέφθηκαν τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, για να αλείψουν μύρα το Σώμα Του.

Τον φόβο αυτό των Μυροφόρων δεν τον άγγιξαν ούτε οι Ιουδαίοι, ούτε οι Ρωμαίοι φύλακες του Τάφου, ούτε οι Φαρισαίοι κι οι Γραμματείς της εποχής εκείνης, γιατί έπραξαν το καθήκον τους προς τον αγαπημένο τους νεκρό, όπως έπραξε και η Αντιγόνη όταν έθαψε το νεκρό αδελφό της Πολυνείκη, παρά την αντίθετη εντολή του Κρέοντα, βασιλιά της Θήβας, θέτοντας την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδερφό της υπεράνω των νόμων των ανθρώπων, όπως διδαχθήκαμε στην αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή.

Μόνη ανησυχία των Μυροφόρων ήταν “τίς ἀποκυλίσει ἡμῖν τόν λίθον ἐκ τῆς θύρας τοῦ μνημείου”, διότι ήταν “μέγας σφόδρα”. Μπαίνοντας μέσα στο μνημείο, το αντίκρυσαν κενό, άκουσαν όμως τον Άγγελο να τους λέει, ότι θα τους συναντήσει ο Ιησούς στην Γαλιλαία.

Αναφέρει ο ιερός Ευαγγελιστής ότι “Είχε δέ αυτάς τρόμος και έκστασις, και ουδενί ουδέν είπον, εφοβούντο γάρ.” Βράβευσε ο Κύριος το θάρρος και την τόλμη των γυναικών, γι᾽ αυτό και αξιώνονται της αγγελοφάνειας και της συνομιλίας με τον Άγγελο. Τις κατέλαβε δέος και πνευματική έκσταση, συνειδητοποιώντας ότι ο Κύριος Ανέστη και ότι θα τις συναντήσει και πάλι στην Γαλιλαία. Η έκσταση είναι αποτέλεσμα πνευματικής προόδου και ανατάσεως, δώρο επιβράβευσης του Αναστημένου Χριστού προς τις Μυροφόρες.

Τα ίδια συναισθήματα που ένοιωσαν οι Μυροφόρες, τρέχοντας πίσω στη Γαλιλαία, για να αναγγείλουν το γεγονός της Αναστάσεως, καλούμαστε να αναζητήσουμε κι εμείς, στα πρόσωπα των πονεμένων και ταλαιπωρημένων από τον πόλεμο Ουκρανών αδελφών μας, προσευχόμενοι και για την δική τους ανάσταση.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα προσευχητικώς στον Μητροπολιτικό μας Ναό, για να δεηθούμε στον Κύριο της ειρήνης, για την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, δεχόμενοι το “Ειρήνη υμίν” του Κυρίου μας προς τους Μαθητές Του.

Χθες, διοργανώσαμε την συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού μας Ναού, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ουκρανών Νορβηγίας, για να αγοραστεί και αποσταλεί στην Ουκρανία φαρμακευτικό υλικό, προς ανακούφιση των πληγέντων αδελφών μας.

Είμαι βαθύτατα ευγνώμων προς τους σεβαστούς Πατέρες και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού μας Ναού για τη συγκινητική αυτή πρωτοβουλία, καθώς και προς όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διοργάνωση της μουσικής εκδήλωσης.

Επαναλαμβάνω και πάλι προς τους Αδελφούς Ουκρανούς ότι όλοι οι ναοί και οι ενορίες μας στη Σκανδιναυΐα είναι στη διάθεσή μας. Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τους ναούς μας, για να τελείτε τη Θεία Λειτουργία και τις λοιπές ιερές ακολουθίες σας, στη μητρική σας γλώσσα, ακολουθώντας το δικό σας τυπικό και διατηρώντας τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά σας. Αμήν!

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

Φωτογραφίες: Ευαγγελία Πισπιρίγκου – Οrges Oρέστη Duro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων