24/04/2023 24/04/2023 Τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, πολιούχο του ομωνύμου Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, γιόρτασε το διήμερο, 22 και 23 Απριλίου 2023, η Ιερά  Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας. Το απόγευμα του Σαββάτου, 22 Απριλίου, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτού Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, με τη συμμετοχή των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ.κ. Βαρθολομαίου Ιατρίδη...
24 Απριλίου, 2023 - 13:08
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2023 - 12:54

Πανήγυρις Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

Διαδώστε:
Πανήγυρις Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

Τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, πολιούχο του ομωνύμου Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, γιόρτασε το διήμερο, 22 και 23 Απριλίου 2023, η Ιερά  Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 22 Απριλίου, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτού Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, με τη συμμετοχή των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ.κ. Βαρθολομαίου Ιατρίδη και Αλεξάνδρου Λουκάτου, εφημερίων του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης και του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο αντιστοίχως.
Το θείο λόγο κήρυξε ο π. Αλέξανδρος, ο οποίος παραλλήλισε το πάθος του Χριστού με το πάθος των μαρτύρων της Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Αγίου Γεωργίου, ως προς την προοπτική της Αναστάσεως.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κλεόπα και με τη συμμετοχή των ως άνω κληρικών.
Τους ύμνους της ημέρας απέδωσαν, με αριστοτεχνικό τρόπο, ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, καθώς και τα μέλη της Βυζαντινής χορωδίας του ως άνω Καθεδρικού Ναού.
Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, στην οποία ανέφερε ότι ο Άγιος Γεώργιος διεκήρυξε με παρρησία, ενώπιον του αυτοκράτορος, την πίστη του στον Χριστό και τον επέπληξε για την ωμότητά του εναντίον των Χριστιανών και για την πλάνη των ειδώλων, προσκαλώντας το εκκλησίασμα, να μιμηθεί τη χριστομίμητη ζωή, τους αθλητικούς αγώνες, την πίστη και ομολογία του του Χριστού οπλίτου Γεωργίου.
Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την Πασχαλινή συναυλία του Τμήματος Νεότητας του Καθεδρικού Ναού, η οποία ήταν χωρισμένη σε δυο θεματικές ενότητες, όπου η πρώτη ήταν αφιερωμένη στο Πάσχα και η δεύτερη στην εορτή του Αγίου Γεωργίου.
Ακούστηκαν τα ακόλουθα τραγούδια και οι ύμνοι: Χριστός Ανέστη, Πάσχα των Ελλήνων, Τον Γολγοθά σου μην τον φοβάσαι, Άγιοι, Αγιωρ Αγιωρ Αφέντη μου (Παραδοσιακό Καππαδοκίας) και Άη Γιωρκού (Παραδοσιακό Κύπρου).
Συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκη Θρουμπάρη (αρμόνιο & κιθάρα), Ηλιάνα Αντωνίου (τύμπανο), Isaak William Erik Karl Isaksson (βιολί), Ιωάννα Δημοσθένους (αρμόνιο), Γεώργιος Ντούγκας (vocals), Κωνσταντίνος Παντεκίδης (vocals), Ελπίς Ρέρρα (vocals), Ευάγγελος Καζαντζίδης (vocals).
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία κ. Ανδρέας Φρυγανάς, τοπικοί πολιτειακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου από τη Στοκχόλμη, την Ουψάλα και το Όσλο.
Εν κατακλείδι, ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τον π. Αλέξανδρο και τον κ. Κατσιβάλη για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν, μαζί με ενορίτες του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, να μεταβούν στη Στοκχόλμη για την πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού, τον π. Βαρθολομαίο και τα μέλη της νεολαίας που προετοίμασαν την πανήγυρη του ναού και παρουσίασαν την Πασχαλινή συναυλία, καθώς και τον κ. Νικόλαο Κίτσιο για την τεχνική υποστήριξη.
Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους εκκλησιαζόμενους στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Καθεδρικού Ναού και των κ.κ. Φωτεινής Μπατσέλα, Βαΐας Κίτσιου και Όλγας Καραπαναγιωτίδου.
Φωτογραφικό Υλικό: Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και Νικολάου Κίτσιου και Κωνσταντίνου Πασχαλίδη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων