20/01/2022 20/01/2022 Ποιμαντική επίσκεψη του στην Εξαρχία Ουγγαρίας πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρεσένιος το τετραήμερο από 13ης έως 16ης Ιανουαρίου 2022. Μέσα στα πλαίσια του συντονισμού του έργου της Εξαρχίας, ασχολήθηκε με διοικητικά και ποιμαντικά θέματα και είχε συναντήσεις με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς. Αναλυτικότερα:  Το Σάββατο 15η Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στην πόλη Keszthely, όπως...
20 Ιανουαρίου, 2022 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2022 - 14:06

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Αυστρίας στην Ουγγαρία

Διαδώστε:
Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Αυστρίας στην Ουγγαρία

Ποιμαντική επίσκεψη του στην Εξαρχία Ουγγαρίας πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρεσένιος το τετραήμερο από 13ης έως 16ης Ιανουαρίου 2022. Μέσα στα πλαίσια του συντονισμού του έργου της Εξαρχίας, ασχολήθηκε με διοικητικά και ποιμαντικά θέματα και είχε συναντήσεις με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς.

Αναλυτικότερα: 

Το Σάββατο 15η Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στην πόλη Keszthely, όπως κάθε χρόνο, για τον Αγιασμό των υδάτων, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας. Προέστη της θείας Λειτουργίας στον παραχωρηθέντα ρωμαιοκαθολικό ναό Magyarok Nagyasszonya του Keszthely, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Παϊσιο, ιερείς από την Εξαρχία Ουγγαρίας και τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως π. Μάξιμο Rugyko. Τη λειτουργία παρακολούθησαν οι πιστοί της περιοχής καθώς και οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι του Σχολείου της Εξαρχίας στο Keszthely.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των Θεοφανείων. Το γεγονός της φανερώσεως του Αγίου Τριαδικού Θεού στον κόσμο άνοιξε το δρόμο για τη σωτηρία του ανθρώπου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και ανέλυσε το νόημα της παρουσίας του αληθινού Φωτός στη ζωή: ο πιστός βιώνει την παρουσία του Θεού και ζει φωτισμένος, ακολουθώντας το θέλημά Του, γνωρίζοντας ότι Εκείνος μόνον εργάζεται για τη σωτηρία του. Απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους παρότρυνε να κτίσουν γερές βάσεις για το μέλλον, δημιουργώντας σχέση εμπιστοσύνης με το Χριστό, αφήνοντας Εκείνον να κατευθύνει τα βήματά τους ώστε «η ζωή τους να είναι πορεία προς το Φως, προς τη Βασιλεία του Θεού».

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στην όχθη της λίμνης ‎Balaton όπου έγινε η ρίψη του Σταυρού από τον Σεβασμιώτατο και αγιάσθηκαν τα ύδατα και οι παρευρισκόμενοι. Αντηλλάγησαν ευχές με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς και δόθηκαν συνεντεύξεις στα τοπικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημερώσεως. Προς όλους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «καλό κι ευλογημένο» το νέο έτος.

Ο Μητροπολίτης και οι παριστάμενοι, τηρώντας τα μέτρα για την προστασία από τη διάδοση της πανδημίας, παρακολούθησαν επίσης, στο Σχολείο, εορταστικό πρόγραμμα, που προετοιμάσθηκε από καθηγητές και μαθητές. Ο Σεβασμιώτατος είχε εκεί την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παρισταμένους για επίκαιρα θέματα.

Την Κυριακή 19η Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ι.Παρεκκλήσιο των Αγίων Ιεροθέου και Στεφάνου, στην έδρα της Εξαρχίας, στη Βουδαπέστη, πλαισιούμενος από τον Πρεσβύτερο Οικονόμο π. Γρηγόριο Nácsinák και τον Αρχιδιακόνο π. Μάξιμο Rugyko παρουσία πoλλων πιστών.

Λαμβάνοντας αφορμή από το τέλος του Αγίου Δωδεκαημέρου, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα, αναφέρθηκε στην κεφαλαιώδη για την ανθρωπότητα σημασία της Θείας Επιφανείας, δηλαδή της Γεννήσεως του Θεανθρώπου ως Παιδίου νέου από την Παρθένο,της Περιτομής και της αναστροφής του εν τω κόσμω, καθώς και της Θεοφανείας κατά την Βάπτισή του από τον Άγιο Πρόδρομο Ιωάννη. Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε την πατερική διδασκαλία για το έργο της Θείας Οικονομίας, για την αγάπη και το έλεος του Τριαδικού Θεού προς τον άνθρωπο.

«Η ευγνωμοσύνη, η ευχαριστία μας προς τον Κύριο πρέπει να είναι ειλικρινής και από το βάθος της καρδιάς μας», είπε αναφερόμενος και στην κυριακάτικη ευαγγελική περικοπή, «όπως εκείνη του λεπρού Σαμαρίτη, του μόνου από τους δέκα ιαθέντας που επέστρεψε για να ευχαριστήσει τον Σωτήρα του». Κάλεσε τους πιστούς να δείχνουν αγάπη και καλοσύνη, να είναι ευγνώμονες προς το Θεό αλλά και τους ευεργέτες τους. «Ευαρεστείται ο Κύριος από την ευγνωμονούσα καρδία, δέχεται την έκφραση των ευχαριστιών των παιδιών Του και παρέχει σ΄αυτά πλούσια τα αγαθά Του», κατέληξε ο Μητροπολίτης, ευχόμενος στο ποίμνιο της Ουγγαρίας ευλογημένο το Νέο Έτος.

Κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο π. Γρηγόριος εκ μέρους όλων των κληρικών και του πληρώματος της Εξαρχίας, συνεχάρη με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο για την συμπλήρωση δέκα χρόνων Αρχιερατίας, του ευχήθηκε μακροημέρευση και θεία στήριξη και του προσέφερε Εικόνισμα φιλοτεχνημένο από τους πιστούς. Ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε όλους για την αυθόρμητη εκδήλωση της αγάπης τους στο πρόσωπό του με την ευχή η χάρη του Θεού να τους προστατεύει και να αυξάνει τα θεάρεστα έργα τους.

Με τη δεξίωση που ακολούθησε και τις εγκάρδιες συζητήσεις και ανταλλαγές ευχών μεταξύ των μελών του πληρώματος και του Ιερατείου έληξε η πρώτη για το έτος 2022 ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας στην Εξαρχία Ουγγαρίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων