01/09/2022 02/09/2022 Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, ημέρα που η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Οσίου Μωσέως του Αιθίοπος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλεως Bruges στο Βέλγιο. Τον Μητροπολίτη Βελγίου επλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Bernard Peckstadt, Ιερατικώς Προιστάμενος της Ενορίας,...
01 Σεπτεμβρίου, 2022 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2022 - 1:16

Προσευχή για την έναρξη του σχολικού έτους στη Bruges του Βελγίου

Διαδώστε:
Προσευχή για την έναρξη του σχολικού έτους στη Bruges του Βελγίου

Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, ημέρα που η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Οσίου Μωσέως του Αιθίοπος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλεως Bruges στο Βέλγιο.

Τον Μητροπολίτη Βελγίου επλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Bernard Peckstadt, Ιερατικώς Προιστάμενος της Ενορίας, ο Αρχιδιάκονος Αιμιλιανός Χατζηβασιλείου και ο Διάκονος Κωνσταντίνος Δέδες. Η χορωδία της ενορίας έψαλλε πολύ κατανυκτικά υπό την διεύθυνση του κ. Stefaan Coudenys.

Κατά την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους προσεκλήθησαν όλα τα παιδιά και οι μικροί μαθητές να προσευχηθούν και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έλαβαν την ευλογία του Μητροπολίτη.

Εξάλλου η ομάδα υποστήριξης των Ουκρανών προσφύγων προσεκάλεσε επίσης παιδιά και νέους Ουκρανούς προς συμπροσευχή. Γι᾽αυτά τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα στη φλαμανδική, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη εφ´όσον θα ευρευθούν σε νέο περιβάλλον με διαφορετική γλώσσα από τη δική τους.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης της ενορίας Bruges προσέφερε στα παιδιά ένα σετ από σχολικά είδη, που περιελάμβανε τσάντες, μολύβια, στυλό, πέννες και χαρτικά είδη, ώστε να είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή ήταν εντυπωσιακή: περίπου 50 παιδιά από την Ουκρανία που διαμένουν στην πόλη Bruges και τα περίχωρά της προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία, συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Με ιδιαίτερη χαρά παρέλαβαν τα δώρα τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας απηύθυνε πατρικούς λόγους στα παιδιά. Ανέφερε ότι λυπάται για την περιπέτειά τους και ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση που είδε την μεγάλη προσεύλευση των μικρών μαθητών με τις μητέρες τους στην Εκκλησία. «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σαν ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να βοηθήσουμε, αλλά είναι και θέμα ανθρωπιάς. Καλούμαστε να βοηθήσουμε και υποστηρίξουμε τον κάθε συνάνθρωπό μας. Γνωρίζουμε τους λόγους, για τους οποίους ήρθατε εδώ. Γι᾽αυτό σας ενθυμούμεθα στις προσευχές μας, παρακαλώντας τον Θεό να αποκατασταθή η ειρήνη το συντομώτερο δυνατό. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκινάμε την Θεία Λειτουργία προσευχόμενοι για ειρήνη. Εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν. Ενθυμούμεθα στις προσευχές μας όλα τα θύματα αυτού του πολέμου, καθώς και τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Σας καλωσορίζουμε θερμά στην ενορία και θα είστε πάντοτε ευπρόσδεκτοι εδώ. Αυτή η εκκλησία είναι για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς. Ήταν ευλογία που προσήλθατε σήμερα στην εκκλησία μας. Ελπίζουμε να σας βλέπουμε συχνά εδώ για να συμμετάσχετε στις Θείες Λειτουργίες. Επίσης σας παρακαλώ να διατηρήσετε την πίστη σας στον Χριστό και τις παραδόσεις σας ζωντανές, να τις μεταδώσετε δε και στα παιδιά και τα εγγόνια σας».

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας έκανε σχετική προσευχή και τους ευλόγησε για να ξεκινήσουν όμορφα την νέα εκκλησιαστική και σχολική χρονιά με τις ευλογίες του Αγίου Θεού μας. Κατόπιν ευχαρίστησε την κυρία Τζούλια και κυρία Βικτωρία καθώς και τον πατέρα Bernard για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία τους να φέρουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην εκκλησία.

Ο π. Bernard προσέφερε ακόμη ένα προσευχητάριο στην ολλανδική και μία συστατική επιστολή προς τα σχολεία, ζητώντας να επιτρέψουν στα παιδιά αυτά να παρακολουθήσουν το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε ποτό και σνακ σε όλους. Η κυρία Σβετλάνα, καθηγήτρια νοσηλευτικής, Ουκρανικής υπηκοότητος, απηύθυνε ευχαριστήριο λόγο προς τον Μητροπολίτη, προς τον π. Bernard και την πρεσβυτέρα του Catherine, στους ενορίτες καθώς και στην κυρία Τζούλια και Βικτώρια. Υπενθύμισε ότι η Ενορία της Bruges συνεισέφερε από την αρχή με διάφορους τρόπους τόσο ηθικά όσο και υλικά : με αποστολή αγαθών, υποστήριξη και υποδοχή προσφύγων. Η κυρία Σβετλάνα προσέφερε μικρό αναμνηστικό λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και στον π. Bernard και σε όλους τους υπεύθυνους για την όλη συμπαράστασή τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων