15/03/2021 15/03/2021 ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα. “Έφθασε καιρός. Μ᾽ αυτά τα λόγια ο ιερός υμνογράφος σηματοδοτεί την εναλλαγή στο λειτουργικό μας έτος, μέσα από τον πλούτο των ακολουθιών με τα απόδειπνα, τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τις ακολουθίες των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο, παράλληλα...
15 Μαρτίου, 2021 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2021 - 21:42

Σουηδίας Κλεόπας: “Έφθασε καιρός”

Διαδώστε:
Σουηδίας Κλεόπας: “Έφθασε καιρός”

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα. “Έφθασε καιρός. Μ᾽ αυτά τα λόγια ο ιερός υμνογράφος σηματοδοτεί την εναλλαγή στο λειτουργικό μας έτος, μέσα από τον πλούτο των ακολουθιών με τα απόδειπνα, τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τις ακολουθίες των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο, παράλληλα δε με την έναρξη της νηστείας, τη συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας και την ανάγκη για την εξομολόγηση και την εκζήτηση του Θείου ελέους” εκκινεί ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Στοκχόλμη, 15 Μαρτίου 2021

Αγαπητοί Αδελφοί και συμπαραστάτες της τοπικής μας Εκκλησίας,

«Έφθασε καιρός.» Μ᾽ αυτά τα λόγια ο ιερός υμνογράφος σηματοδοτεί την εναλλαγή στο λειτουργικό μας έτος, μέσα από τον πλούτο των ακολουθιών με τα απόδειπνα, τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τις ακολουθίες των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο, παράλληλα δε με την έναρξη της νηστείας, τη συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας και την ανάγκη για την εξομολόγηση και την εκζήτηση του Θείου ελέους.

Κι ενώ οι άνθρωποι ανά τον κόσμο, ταλανιζόμαστε εδώ κι ένα χρόνο από την πανδημία του κορωνοϊού, με μια υγειονομική κρίση που ισοπέδωσε τα δεδομένα και κεκτημένα, που έθεσε τα πάντα σε μία αναθεώρηση, η Εκκλησία ως φιλόστοργη μητέρα, μάς υπενθυμίζει ότι έφθασε και πάλι ο καιρός για νέους αγώνες, σωματικούς και πνευματικούς, για να μπορούμε μέσα απ᾽ την πνευματική εγρήγορση να διαφεύγουμε από τις μεθοδείες και τις παγίδες του αντικειμένου, εκείνου δηλαδή που μάς παρουσιάζει ως ιδανική την «ευπερίστατο αμαρτία», για να αποτρέψει τις σκέψεις και τα έργα μας από Εκείνον που είναι η μόνη αλήθεια στη ζωή μας.

Θα πρέπει στην καθημερινότητά μας να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνο σώμα, αλλά διαθέτουμε και πνεύμα και μάλιστα η θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας και το ασκητικό της ιδεώδες σε αυτό αποβλέπουν, ότι δηλαδή ενθυμούμενοι τις πνευματικές μας υποχρεώσεις κι αξιοποιώντας τα πνευματικά μέσα, τη νηστεία, την προσευχή, την ελεημοσύνη, την συγχωρητικότητα, την υπομονή και την αγάπη, αξιωνόμαστε να προγευτούμε το ιδανικό μοντέλο τρόπου ζωής που βιώνουμε ως μέλη του Σώματος του Χριστού, την απαρχή της «άλλης βιοτής», της αιωνίου!

Από την πρώτη κιόλας Κυριακή του κατανυκτικού Τριωδίου, ο ιερός ψαλμωδός απευθυνόμενος στο Χριστό, ζητά να ανοίξει την θύρα της μετανοίας, που είναι το κλειδί για την προσωπική μας σωτηρία. Οι σωματικές μετάνοιες γυμνάζουν το σώμα, όμως ταυτόχρονα μάς υπενθυμίζουν ότι είμαστε αμαρτωλοί, μετέχουμε στον πνευματικό αγώνα και με τη μετάνοια ζητούμε από το Θεό να μάς αναστήσει.

Ας εισέλθουμε, λοιπόν, αδελφοί μου με χαρά στο στάδιο των πνευματικών αγώνων και ας αγωνιστούμε ο καθένας, με όποιον τρόπο μπορεί, με τη μελέτη των Γραφών, των Πατέρων της Εκκλησίας, των βίων των αγίων μας, με τη συμμετοχή μας στις ιερές ακολουθίες και το κατ’ εξοχήν Μυστήριο της σωτηρίας, τη Θεία Ευχαριστία, για να ενισχυθούμε σ᾽ αυτή τη σταυροαναστάσιμη πορεία.

Καλό αγώνα, καλή μετάνοια, και ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να μάς αξιώσει: «τον αγώνα τον καλόν αγωνίσασθαι, τον δρόμον της νηστείας εκτελέσαι, την πίστιν αδιαίρετον τηρήσαι, τας κεφαλάς των αοράτων δρακόντων συνθλάσαι, νικητάς τε της αμαρτίας αναφανήναι και ακατακρίτως φθάσαι προσκυνήσαι και την αγίαν Ανάστασιν». Αμήν!

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές για καλή Σαρακοστή,

+ Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων