23/11/2021 23/11/2021 Σε συνέχεια της Ποιμαντορικής επίσκεψής του στη Δανία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 17η ποιμαντορική επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Νοεμβρίου 2021. Το Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Νοεμβρίου 2021 στο αεροδρόμιο...
23 Νοεμβρίου, 2021 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 8:52

Στο Όσλο ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Διαδώστε:
Στο Όσλο ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Σε συνέχεια της Ποιμαντορικής επίσκεψής του στη Δανία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 17η ποιμαντορική επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Νοεμβρίου 2021.

Το Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Νοεμβρίου 2021 στο αεροδρόμιο της Νορβηγικής πρωτεύουσας, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Λουκάτος, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού του Όσλο, στον οποίο μετέβησαν ομού, όπου συναντήθηκαν με ομάδα εθελοντών του ναού.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού και παρακολούθησε συναυλία από τη Νορβηγική χορωδία Arkadia, υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Μαριλένας Ζλατάνου, ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Επανάσταση του 1821.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ποιμενάρχης δείπνησε με τη συνοδεία του στην οικία της εκ των παλαιοτέρων Ελλήνων στο Όσλο, Ευγ. κ. Αγγελικής Κruse – Jensen.

Την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ως έπραξε και κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Κυρίας Θεοτόκου.

Στο κήρυγμά του, ο Ποιμενάρχης επεσήμανε την σπουδαιότητα της εορτής των Εισοδίων και εξέφρασε τη συγκίνηση και το θαυμασμό του για τα ανακαινιστικά έργα που πραγματοποιούνται στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο και αφορούν την επέκταση της αίθουσας δεξιώσεων, τη στεγανοποίηση των θεμελίων του κτιρίου, την κατασκευή ράμπας για τους αδελφούς μας με ειδικές ανάγκες, την αλλαγή του ξύλινου δαπέδου του ναού και την τοποθέτηση ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης.

Ο Επίσκοπος συνεχάρη τους ιερείς του ναού και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για τα επιτεύγματα της ενορίας τους, προσέφερε δε στο Κατηχητικό Σχολείο της ενορίας βοηθήματα που ευγενώς απέστειλε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος δια του Διευθυντού της, Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, τον οποίο ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε δεόντως για την αγάπη και την ένθερμη υποστήριξη του.

Ακολούθησε το χρίσμα του Νορβηγού κ. Ηalle Bakken, ο οποίος μετωνομάσθη Θεολόγος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των αδελφών μας που εντάχτηκαν στην τοπική Εκκλησία της Σκανδιναυΐας, είτε δια χρίσματος ή δια βαπτίσματος ενηλίκων, σε 150 άτομα, τα τελευταία 7,5 χρόνια.

Επίσης, ο Επίσκοπος απένειμε το οφφίκιο της πνευματικής πατρότητος στον π. Μaxime Lesage, αναθέτοντάς του τους ομιλούντες τη Νορβηγική γλώσσα αδελφούς μας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στα ελληνικά, νορβηγικά, αγγλικά και γαλλικά, και συμμετείχαν οι εφημέριοι του ναού, τους ύμνους έψαλλαν οι Μουσικολ. Ιεροψάλτες κ.κ. Βασίλειος Μελισσουργός, Stig Symeon Frøysov, καθηγητής της Λειτουργικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και Κοσμάς Πλάκου.

Ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα του ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος για όλα τα μέλη της ενορίας και πολύωρη συνεργασία του Επισκόπου με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, την αρχιτέκτονα κ. Ιουλία Ελευθεριάδη, την πολιτικό μηχανικό κ. Αλίκη Μπουντρή, τους κ.κ. Αλέξιο Καλογέρη και Ιωάννη Πασκάλ, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων αποκαταστάσεως στο ναό και για τον προγραμματισμό των έργων που αφορούν την εκ βάθρων ανακαίνιση της αίθουσας δεξιώσεων του ναού και την αγιογράφηση του Ιερού Βήματος.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε αεροπορικώς στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στη Στοκχόλμη.

Η επόμενη ποιμαντορική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου θα πραγματοποιηθεί στην Ισλανδία, από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, όπου θα συνοδεύεται από τον π. Αλέξανδρο Λουκάτο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, Δημητρίου Κρανιώτη και Αλέξανδρου Σταυράκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων