13/07/2022 13/07/2022 Εορταστική εκδήλωση για την λήξη του σχολικού έτους 2021-2022 του Παραρτήματος της Ελληνικής Εθνικής Σχολής (Τ.Ε.Γ.) με θέμα: «Από το Μεσολόγγι στο Αϊβαλί: Ιστορίες γυναικών που έζησαν τον πόλεμο και την προσφυγιά», πραγματοποιήθηκε στο Graz της Αυστρίας.  Μετά από μία διετία πανδημίας την οποία ζήσαμε μικροί και μεγάλοι σαν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και ενώ η παγκόσμια...
13 Ιουλίου, 2022 - 9:31
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 - 9:36

Τα Ελληνόπουλα στο Graz ταξίδεψαν “Από το Μεσολόγγι στο Αϊβαλί”

Διαδώστε:
Τα Ελληνόπουλα στο Graz ταξίδεψαν “Από το Μεσολόγγι στο Αϊβαλί”

Εορταστική εκδήλωση για την λήξη του σχολικού έτους 2021-2022 του Παραρτήματος της Ελληνικής Εθνικής Σχολής (Τ.Ε.Γ.) με θέμα: «Από το Μεσολόγγι στο Αϊβαλί: Ιστορίες γυναικών που έζησαν τον πόλεμο και την προσφυγιά», πραγματοποιήθηκε στο Graz της Αυστρίας. 

Μετά από μία διετία πανδημίας την οποία ζήσαμε μικροί και μεγάλοι σαν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και ενώ η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ξέσπασμα ενός πολέμου στη γειτονιά της Ευρώπης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου στο Graz προσέγγισαν δύο σημαντικούς σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, με «όχημα» τη λογοτεχνία και θέμα τις γυναίκες μάνες και αδελφές κατά τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Πρώτος ιστορικός σταθμός ήταν το Μεσολόγγι την Άνοιξη του 1826. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δραματοποίησαν ένα απόσπασμα από το περίφημο έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», μια ανθρώπινη τραγωδία που αγγίζει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο Εθνικός μας Ποιητής θαυμάζει και υμνεί τις γυναίκες για την ηθική τους δύναμη καθώς υψώνονται μπροστά στο χρέος, με την ίδια δύναμη που υψώνονται και οι άνδρες και μαζί με τον Ποιητή, και οι άνδρες αναγνωρίζουν την μεγαλοψυχία αυτή των γυναικών.

Δεύτερος ιστορικός σταθμός ήταν το Αιβαλί της Μικρασίας, κατά τα έτη 1919-1922. Τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα παιδιά ζωντάνεψαν το θεατρικό έργο «Το ημερολόγιο της καταστροφής» στηριγμένο στο αυτοβιογραφικό κείμενο της Αγάπης Βενέζη-Μολυβιάτη «Το χρονικό των δέκα ημερών». Το πρόγραμμα της μαθητικής εορτής διανθίσθηκε με τραγούδια, σχετικά με το θέμα, από τη χορωδία του Σχολείου. Στο τέλος τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Την εορταστική σχολική εκδήλωση τίμησαν με χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, εκπροσωπούμενος από τον εφημέριο της Ενορίας του Graz π. Δημήτριο Μακρή, και η Πρόξενος της Ελλάδος στη Βιέννη κ. Ελένη Γκουλούση, εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αυστρία. Σε κλίμα ιδιαίτερα συγκινητικό έγινε επίσης η απονομή στους μαθητές και στις μαθήτριες, των Βεβαιώσεων για την παρακολούθηση των μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας.

“Οφείλονται θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του Παραρτήματος της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Graz, που κατάφεραν να συγκινήσουν το ακροατήριό τους και να κάνουν υπερήφανους όλους με την αξιόλογη προσπάθειά τους. Εκφράζονται επίσης θερμές ευχαριστίες τόσο προς τους γονείς και κηδεμόνες για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη συμπαράστασή τους όσο και προς όλους εκείνους που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων