29/04/2021 29/04/2021 “Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι κάποιο ευχάριστο συμβάν που εμείς το βλέπουμε από κάποια απόσταση. Αφού με το Άγιο Βάπτισμα “ενδυθήκαμε” τον Χριστό, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος, και με τη θεία Κοινωνία ενωνόμαστε με τον Χριστό, η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι και δική μας Ανάσταση. Μετέχουμε κι εμείς της δικής Του Αναστάσεως!”,...
29 Απριλίου, 2021 - 10:17
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2021 - 10:18

Το Πασχάλιο μήνυμα του Μητροπολίτου Πισιδίας

Διαδώστε:
Το Πασχάλιο μήνυμα του Μητροπολίτου Πισιδίας

“Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι κάποιο ευχάριστο συμβάν που εμείς το βλέπουμε από κάποια απόσταση. Αφού με το Άγιο Βάπτισμα “ενδυθήκαμε” τον Χριστό, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος, και με τη θεία Κοινωνία ενωνόμαστε με τον Χριστό, η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι και δική μας Ανάσταση. Μετέχουμε κι εμείς της δικής Του Αναστάσεως!”, υπογραμμίζει στο Πασχάλιο μήνυμα του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος.

Επίσης, κάνοντας σύνδεση της νίκης του Θεανθρώπου επί του θανάτου με τα θύματα της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει χαρακτηριστικά: “Για σκεφθείτε, άν με την Ανάσταση του Χριστού, ερχόταν η απρόσμενη είδηση, ότι τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που απεβίωσαν από τον COVID-19 αναστήθηκαν! Πόσο θα χαιρόμαστε όλος ο κόσμος και μάλιστα οι θλιμμένοι συγγενείς τους!”

 

Αναλυτικά, το Πασχάλιο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου αναφέρει:

         ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΣΧΑ 2021

              “Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν,  θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

                        καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος”

Αυτός ο αναστάσιμος παιάνας ψάλλεται και ξαναψάλλεται την νύχτα της Αναστάσεως, εξήντα  περίπου φορές, όσο κανένας άλλος ύμνος της Εκκλησίας, για να διακηρύξουμε οι πιστοί ότι, ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, νικήθηκε από τον Θεάνθρωπο Κύριό μας Ιησού Χριστό, με την ένδοξη Ανάστασή Του.

Είναι εντυπωσιακό το ότι στη μεγαλύτερη γιορτή της Εκκλησίας μας, γιορτή ανεκλάλητης χαράς, επαναλαμβάνονται λέξεις, που κάποιοι άνθρωποι, μόνον που τις ακούνε, παθαίνουν μελαγχολία: “νεκροί”, “θάνατος”, “μνήματα” ! Είναι αλήθεια ότι, πριν από την Ανάσταση του Κυρίου, οι έννοιες αυτές ήταν φοβερές! Προκαλούσαν τρόμο, ψυχοπλάκωμα, μελαγχολία, απελπισία! Όμως με την Ανάστασή Του ο Κύριος μετέβαλε τελείως την έννοιά τους!

Με τον θάνατό Του ο Κύριος  “ἐπάτησε” τον θάνατο, όπως τον βλέπουμε στην εικόνα της Αναστάσεως· κάτω από τις πύλες του Άδη που έσπασε ο Χριστός, απεικονίζεται μέσα σε ένα μαύρο χάσμα ένας γέρος αναμαλλιασμένος και γυμνός, δεμένος με αλυσίδες και έντρομος! Εκεί κατάντησε  ο θάνατος. Το κεντρικό γεγονός του Πάσχα, η Ανάσταση του Χριστού είναι η νίκη που καταργεί τον θάνατο. Αυτό το γεγονός κάνει τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο να αναφωνεί θριαμβευτικά: “Ποῦ σου θάνατε το κέντρον;” το δηλητηριώδες καρφί με το οποίο θανάτωνες τους ανθρώπους; “Ἀνέστη Χριστός καί σύ καταβέβλησαι….Ἀνέστη Χριστός, καί νεκρός οὐδείς ἐν τῷ μνήματι…Χριστός γάρ ἐγερθείς ἐκ νεκρῶν ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο” (Κατηχητικός Λόγος τοῦ Πάσχα, Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου).

Θάνατος δεν υπάρχει πλέον, κατανικήθηκε, παροπλίστηκε.

Τις  βαριές πλάκες των τάφων που σκέπαζαν τους νεκρούς τις έσπασε  ο Χριστός· και  όπως ο Χριστός βγήκε ζωντανός από τον Τάφο, έτσι και οι άνθρωποι που είναι ενωμένοι μαζί Του, διά της πίστεως, θα αναστηθούν. Προανάκρουσμα αυτού, είναι  το γεγονός που αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος: “έσπασαν οι ταφόπετρες κι άνοιξαν τα μνήματα· πολλοί άγιοι που είχαν πεθάνει αναστήθηκαν και βγήκαν από τα μνήματα, και μετά την ανάσταση του Ιησού μπήκαν στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ και εμφανίστηκαν σε πολλούς ανθρώπους” (Ματθ. 27,52-53).

Για σκεφθείτε, άν με την Ανάσταση του Χριστού, ερχόταν η απρόσμενη είδηση, ότι τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που απεβίωσαν από τον COVID-19 αναστήθηκαν!Πόσο θα χαιρόμαστε όλος ο κόσμος και μάλιστα οι θλιμμένοι συγγενείς τους! 

Αδελφοί μου,  η Ανάσταση του Χριστού μας δίνει μια ακόμη πιό χαρούμενη είδηση: όχι μόνο ένα-δυό εκατομμύρια, αλλά όλοι όσοι έζησαν και θα ζήσουν πάνω στη γή αυτή,  και θα έχουν  πιστεύσει στον αληθινό Θεό θα αναστηθούν.

Τα νεκροταφεία, με την Ανάσταση του Χριστού μεταβλήθηκαν σε Κοιμητήρια, και θα έλθει η ώρα που θα ξυπνήσουν τα σώματα, θα εξέλθουν από τους τάφους για να ξανά ενωθούν με τις αθάνατες ψυχές τους, σε μια αιώνια δόξα! Όπως αναγράφεται σε μία Ευχή της Πεντηκοστής: “Οὐκ ἔστιν, Κύριε,  τοῖς δούλοις Σου θάνατος, ἐκδημούντων ἡμῶν ἀπό τοῦ σώματος, καί πρός Σέ τόν Θεόν ἐνδημούντων, αλλά μετάστασις  ἀπό τῶν λυπηροτέρων ἐπί τά χρηστότερα καί θυμηδέστερα, καί ἀνάπαυσις καί χαρά” (Πρό τελευταία Ευχή Γονυκλισίας τῆς Πεντηκοστῆς). Αυτή τη χαρά βιώνουμε οι πιστοί με την Ανάσταση του Χριστού: “Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν” ψάλλουμε πανηγυρικά . “Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Ἐκ γάρ θανάτου πρός ζωήν καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν Χριστός ὁ Θεός ἡμᾶς διεβίβασεν” (Κανών Πάσχα).

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, όπως βλέπουμε και στους αναστάσιμους ύμνους, η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι κάποιο ευχάριστο συμβάν που εμείς το βλέπουμε από κάποια απόσταση. Αφού με το Άγιο Βάπτισμα “ενδυθήκαμε” τον Χριστό, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος, και με τη θεία Κοινωνία ενωνόμαστε με τον Χριστό, η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι και δική μας Ανάσταση. Μετέχουμε κι εμείς της δικής Του Αναστάσεως! Γι’ αυτό η Εκκλησία πάλι μας προτρέπει: “Δεῦτε πόμα πίωμεν καινόν“· Ελάτε να πιούμε ένα καινούριο νερό, που πηγάζει από τον Πανάγιο Τάφο και μας χαρίζει αφθαρσία και ασφάλεια. Το αθάνατο νερό, που αναζητείται στις λαϊκές παραδόσεις, για μας είναι πραγματικότητα. Πίνουμε το αθάνατο νερό, για το οποίο είχε μιλήσει ο Κύριος στην Σαμαρείτιδα (Ιωάν. 4,14) και αποκτούμε αθανασία, αφθαρσία και ζωή αιώνια!

Για όλα αυτά που μας χάρισε ο Κύριος με την Ανάστασή Του χαιρόμαστε. Χαιρόμαστε μιά χαρά αληθινή, πνευματική που φθάνει στα τρίσβαθα της καρδιάς μας.  Μιά χαρά που τίποτε δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει: ούτε φτώχια, ούτε αρρώστια, ούτε κίνδυνοι , ούτε όλες οι δυσκολίες της ζωής, όπως άλλωστε μας το είπε ο Ίδιος ο Κύριος: “αυτή τη χαρά σας κανείς δεν θα μπορέσει να σας την αφαιρέσει” (Ιωάν. 16,22).

Εύχομαι, λοιπόν, σε όλους και όλες σας, αυτή η χαρά του Αναστάντος Κυρίου μας να κυριαρχεί στις καρδιές σας καθόλη την αναστάσιμη περίοδο και σε όλη σας τη ζωή.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με ολόθερμη πατρική αγάπη

+Ο Πισιδίας Σωτήριος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων