08/09/2022 08/09/2022 Μετά πάσης εκκλησιαστικής τάξεως και λαμπρότητος, και με ιδιαίτερη χαρά και έκδηλη την συγκίνηση, το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στη Σκανδιναυΐα υπεδέχθη την δεξιά χείρα του λαοφιλούς και θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη από την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως και την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022. Το σεπτό λείψανο κομίσθηκε στον...
08 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:19

Το χρονικό της προσκύνησης της δεξιάς του Αγίου Νεκταρίου στη Σκανδιναυΐα

Διαδώστε:
Το χρονικό της προσκύνησης της δεξιάς του Αγίου Νεκταρίου στη Σκανδιναυΐα

Μετά πάσης εκκλησιαστικής τάξεως και λαμπρότητος, και με ιδιαίτερη χαρά και έκδηλη την συγκίνηση, το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στη Σκανδιναυΐα υπεδέχθη την δεξιά χείρα του λαοφιλούς και θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη από την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως και την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022.

Το σεπτό λείψανο κομίσθηκε στον μακρινό βορρά, από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Μούρτζη, για την πνευματική ενίσχυση των εκείσε διαβιούντων, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τριάδος Αιγίνης.

Την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της δεξιάς χειρός του Αγίου Νεκταρίου από τον Ποιμενάρχη κ. Κλεόπα στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, όπου ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και αγιασμός, με την ευκαιρία της αρχής της Ινδίκτου και της ενάρξεως του νέου εκκλησιαστικού έτους, χοροστατούντος του ιδίου, με τη συμμετοχή των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ.κ. Δαμασκηνού Μούρτζη, Βαρθολομαίου Ιατρίδη και Αλεξάνδρου Λουκάτου και του Αιδ. Οικονόμου κ. Μaxime Lesage.

Tο απόγευμα της ιδίας ετελέσθη ευχέλαιο και παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Μούρτζη. Στις Ακολουθίες παρέστησαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Άννα Κόρκα με τους συνεργάτες της κ.κ. Κωνσταντίνο Δανασσή, Παναγιώτη Λυκοσκούφη και Λάμπρο Κοκονό.

Ο Ποιμενάρχης, κατά την παραμονή του στο Όσλο, είχε την ευκαιρία να γευματίσει, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως, με την Εξοχ. Πρέσβυ κ. Άννα Κόρκα και τους συνεργάτες της, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο και να δειπνήσει μαζί με τους κληρικούς της συνοδείας του στην οικία της Εριτ. κ. Αγγελικής Kruse-Jensen, παλαιού μέλους της ενορίας, ενώ είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με ενορίτες του Όσλο και τα μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου του ως άνω μητροπολιτικού ναού, τους οποίους ευχαρίστησε εγκαρδίως για την υποστήριξή τους στο έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Την επομένη, Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022 το σεπτό λείψανο του αγίου υποδέχθηκαν στον ενοριακό ναό Αποστόλου Παύλου Ουψάλας οι πιστοί της ευρύτερης περιοχής, όπου ετελέσθη η ακολουθία του εσπερινού της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, με τη συμμετοχή των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ.κ. Σωσίπατρου Στεφανούδη, Δαμασκηνού Μούρτζη, Βαρθολομαίου Ιατρίδη και Αλεξάνδρου Λουκάτου, κατά την οποία την διακονία του λόγου ανέλαβε ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος.

Το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της δεξιάς του Αγίου Νεκταρίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, με τη συμμετοχή όλων των ως άνω κληρικών. Το θείο κήρυγμα ανετέθη στον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Ανδρέας Φρυγανάς, τους δε ύμνους έψαλλαν οι Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, Δρ. Γεώργιος Σιδηράς, κ. Ηλίας Γέργη και κ. Ηλιάνα Αντωνίου.

Το απόγευμα της ιδίας ετελέσθησαν το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου και η παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου, με τη συμμετοχή των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ.κ. Βαρθολομαίου Ιατρίδη και Αλεξάνδρου Λουκάτου.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Ο Άνθρωπος του Θεού”, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, όπου προλόγισαν η σκηνοθέτις της ταινίας Εριτ. κ. Yelena Popovic, η οποία ταξίδεψε εξ Αθηνών στη Στοκχόλμη με το σύζυγό της κ. Αλέξανδρο Potter, την οποία και αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος.

Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022 στον Καθεδρικό Ναό ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Μούρτζης. Ο Ποιμενάρχης ομίλησε για τα παιδικά χρόνια του Αγίου Νεκταρίου στους μαθητές του κατηχητικού σχολείου της ενορίας.

Το βράδυ της ιδίας ετελέσθη αγρυπνία, αφιερωμένη στην 69η επέτειο της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κλεόπα, με τη συμμετοχή των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών κ.κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και κ. Βαρθολομαίου Ιατρίδη, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο.

Στις ομιλίες του, ο Ποιμενάρχης εξέφρασε πολλάκις την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην άρτια διοργάνωση των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, τους κληρικούς, τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους ιεροψάλτες.

Ευγνώμονες ευχαριστίες εξέφρασε, επίσης, προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και στην Καθηγουμένη και το ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τριάδος Αιγίνης, για τη συγκατάθεσή τους για την ολόθυμη ανταπόκρισή τους στο αίτημα της Επαρχίας του, καθώς και στον κομίσαντα το ιερό λείψανο, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Μούρτζη, ο οποίος πολλάκις στο παρελθόν εξυπηρέτησε τις πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες διαφόρων ενοριών στη Σκανδιναυΐα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε, επίσης, την κ. Φωτεινή Μπατσέλα, Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης για το δείπνο που προσέφερε προς τιμήν των επισκεπτών κληρικών και λαϊκών, που απετέλεσαν τη συνοδεία του Ποιμενάρχου, καθώς και τους κ. Χρήστο Μελέτη, επιχειρηματία, για τη προσφορά των γευμάτων, καθώς και τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου “Κύπρος” στη Στοκχόλμη, για την προσφορά των δείπνων των κληρικών και των φιλοξενουμένων της Ιεράς Μητροπόλεως και τον κ. Νικόλαο Κίτσιο για την τεχνική κάλυψη στην παρουσίαση της ταινίας “Ο Άνθρωπος του Θεού” και τη ζωντανή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών και των ομιλιών.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των π. Βαρθολομαίου Ιατρίδη και π. Αλεξάνδρου Λουκάτου, των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και Νικόλαου Κίτσιου και της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων