14/01/2023 15/01/2023 Με εκκλησιαστική κατάνυξη και αθρόα συμμετοχή πιστών εορτάστηκε η τελευταία των Δεσποτικών Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, τα Άγια Θεοφάνεια, στην γεωγραφικώς εκτεταμένη Ενορία Ανατολικής Ελβετίας και Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν. Την παραμονή των Θεοφανίων, στον ενοριακό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλεως του St. Gallen, τελέστηκαν με την παραδεδομένη τάξη οι διατεταγμένες ακολουθίες του Όρθρου...
14 Ιανουαρίου, 2023 - 21:54
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2023 - 5:44

Το χρονικό των Φώτων και της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου σε Ελβετία και Λιχτενστάιν

Διαδώστε:
Το χρονικό των Φώτων και της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου σε Ελβετία και Λιχτενστάιν

Με εκκλησιαστική κατάνυξη και αθρόα συμμετοχή πιστών εορτάστηκε η τελευταία των Δεσποτικών Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, τα Άγια Θεοφάνεια, στην γεωγραφικώς εκτεταμένη Ενορία Ανατολικής Ελβετίας και Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν.

Την παραμονή των Θεοφανίων, στον ενοριακό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλεως του St. Gallen, τελέστηκαν με την παραδεδομένη τάξη οι διατεταγμένες ακολουθίες του Όρθρου και των Μεγάλων ‘Ωρών και ακολούθως ο Εσπερινός με την Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, στο τέλος δε ο Μέγας Αγιασμός. Την κυριώνυμη ημέρα των Θεοφανίων, εν πληθούση Εκκλησία, τελέστηκε ο Όρθρος της εορτής, ο Μέγας Αγιασμός και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

Την επομένη, Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023, η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου εορτάστηκε πανηγυρικά στην πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν, στο Vaduz, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος και του άγοντος τα ονομαστήριά του, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Ιωάννη Φουσέκη. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ορθόδοξης παρουσίας στο αλπικό κρατίδιο η τελετή αγιασμού των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού σε παραπόταμο του Ρήνου. Με έκδηλη συγκίνηση οι ελληνορθόδοξοι κάτοικοι του Λιχτενστάιν συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπως, επίσης, και στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό, και με βαθειά ικανοποίηση άκουσαν ότι η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Φώτων θα εορτάζεται εις το εξής δεόντως και στο Πριγκιπάτο.

Το απόγευμα της Κυριακής μετά τα Φώτα, 8 Ιανουαρίου 2023, αναβίωσε μετά από διακοπή πολλών ετών ο αγιασμός των υδάτων στην ιστορική λίμνη της Κωνσταντίας από το λιμάνι της πόλεως του Rorschach. Στο ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης, η οποία αποτελεί το φυσικό σύνορο τριών κρατών, συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών, στην πλειοψηφία νέες οικογένειες με παιδιά, όπου τελέστηκε με κατάνυξη ο αγιασμός με την κατάδυση του Σταυρού.

Η Ενορία της Ανατολικής Ελβετίας με έδρα την πόλη του St. Gallen, η οποία εκτείνεται σε 6 Καντόνια και στο Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, ιδρύθηκε επί αρχιερατείας του μακαριστού πρώτου Μητροπολίτου Ελβετίας Δαμασκηνού, το έτος 1983, και φέτος, με την χάρη του Θεού, συμπληρώνει 40 έτη ζωής. Με την ανύστακτη ποιμαντική φροντίδα και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Μαξίμου, συνεχίζει να διακονεί τον ορθόδοξο λαό του Θεού και να διαφυλάττει άσβεστα τα ήθη και τις παραδόσεις του ευσεβούς μας Γένους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων