11/09/2020 11/09/2020 Τρισάγιο ετελέσθη σήμερα το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού π. Νικολάου Ξένου, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.   Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας και...
11 Σεπτεμβρίου, 2020 - 18:41
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2020 - 18:09

Τρισάγιο από τον Επίσκοπο Ρηγίου για τον μακαριστό π. Νικόλαο Ξένο

Διαδώστε:
Τρισάγιο από τον Επίσκοπο Ρηγίου για τον μακαριστό π. Νικόλαο Ξένο

Τρισάγιο ετελέσθη σήμερα το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού π. Νικολάου Ξένου, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

 

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας και ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το σκήνωμα του μακαριστού ιερέως θα μεταφερθεί στη Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του, όπου θα τελεσθεί η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή.

Αμέσως μετά την Ακολουθία διαβάστηκε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και απηύθυνε επικήδειο λόγο η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων κ. Σέτα Θοδωρίδου.

 

Το Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ:

«Εις μνήμην του 

Αιδεσιμώτατου πατρός Νικολάου Ξένου, Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,

Πολλοί από εμάς σήμερα θρηνούμε για την κοίμηση του πατρός Νικολάου Ξένου, Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, Επισκοπικού εφημέριου της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Γαλλίας και προϊσταμένου της ορθόδοξης Ενορίας στο Σαρτρουβίλ. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια απευθύνονται πάνω απ ‘ όλα στην οικογένειά του, την οποία θέλω να διαβεβαιώσω για τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τα χρόνια υπηρεσίας και θυσιαστικής προσφοράς του προς δόξαν Θεού και της εκκλησίας Του. Γνωρίζω τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς που συνδέονται με την ιερατική αποστολή, η οποία δεν περιορίζεται μόνο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, στον ίδιο τον ιερέα, αλλά κατ ‘ επέκταση και σε όλους τους συγγενείς του, την οικογένειά του, τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Οι θυσίες του ήταν και δικές σας. Αλλά θυμηθείτε αυτά τα λόγια του Χριστού: «Σας δίνω μια νέα εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Όπως σας αγάπησα εγώ, να αγαπάτε κι εσείς ο ένας τον άλλο. Έτσι θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλο»(Ιωάν 13: 34-35)! Ο πατήρ Νικόλαος δεν φοβόταν να το κάνει.

Πολλοί βρέθηκαν στο μονοπάτι του π. Νικόλα. Πάντα ευγενικός και προσεκτικός, ήταν σίγουρα ένας από τους καλύτερους κληρικούς της Μητρόπολης μας. Η χαρά του φαινόταν ιδιαίτερα στις λατρευτικές εκδηλώσεις και ακολουθίες, στις οποίες ήταν τόσο προσκολλημένος. Στην πραγματικότητα, ο πατήρ Νικόλαος ήταν πάνω απ ‘ όλα ένας ιερέας των θείων μυστηρίων, ένας ιερέας του Υψίστου που υπηρετούσε καρδιακά και ακτινοβολούσε την Ορθοδοξία μέσω της προσευχής στην εκκλησία. Είχε φοιτήσει στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Ο εκ Ζακύνθου πατέρας είχε στην καρδιά του ιδιαίτερη αγάπη για το νησί του, όπου το σώμα του σύντομα θα επαναπατριστεί. Αλλά η ζωή έπρεπε να τον οδηγήσει μακριά από τα μονοπάτια της Ελλάδας, στο Παρίσι, όπου, μετά από χρόνια σπουδών στη Σορβόννη, εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Υπήρξε ως πολίτης επικεφαλής σύμβουλος εκπαίδευσης και ως ιερέας πνευματικός για πολλούς πιστούς. Συμβούλευε. Συντρόφευε. Συνόδευε. Βοηθούσε. Υποστήριζε. Δημιουργούσε. Όλα αυτά τα ρήματα περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια την προσωπικότητα του αγαπημένου πατέρα Νικολά. Σήμερα ενώνουμε τις προσευχές μας, ώστε ο Κύριος να καλωσορίσει την ψυχή του πατέρα Νικολάου στην κοινωνία των Αγίων.

Όλοι μαζί ας πούμε για άλλη μια φορά: αιώνια η μνήμη! Αιωνία η μνήμη!»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων