07/10/2021 07/10/2021 Το βραβείο για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες του Βελγικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημονικής Έρευνας (FNRS)  απονεμήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021 στον Έλληνα Καθηγητή Ψυχολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης (Louvain-La-Neuve) Βασίλειο Σαρόγλου. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες (Palais des Beaux Arts) και τα βραβεία απονεμήθηκαν σε πέντε διακεκριμένους...
07 Οκτωβρίου, 2021 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2021 - 9:29

Βράβευση καθηγητού ψυχολογίας κ. Βασιλείου Σαρόγλου

Διαδώστε:
Βράβευση καθηγητού ψυχολογίας κ. Βασιλείου Σαρόγλου

Το βραβείο για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες του Βελγικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημονικής Έρευνας (FNRS)  απονεμήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021 στον Έλληνα Καθηγητή Ψυχολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης (Louvain-La-Neuve) Βασίλειο Σαρόγλου. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες (Palais des Beaux Arts) και τα βραβεία απονεμήθηκαν σε πέντε διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ομοσπονδία Βαλλονίας-Βρυξελλών (και πέντε από την Φλάνδρα), καθηγητών ερευνητών που, ο καθένας στον τομέα του, κατέστησε δυνατή την επέκταση των συνόρων της γνώσης. Η τελετή απονομής έγινε παρουσία του Βασιλέως του Βελγίου Φιλίππου, πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρα, καθώς και φοιτητών των διαφόρων Πανεπιστημίων.

Τα επιστημονικά αυτά βραβεία (Prix Quinquennaux du FNRS), του υψηλότερου κύρους στη χώρα, απονέμονται κάθε πέντε χρόνια. Δύο από αυτά αφορούν τις βιοϊατρικές επιστήμες, δύο αφορούν τις θετικές επιστήμες, και ένα τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.  

Ο κ. Β. Σαρόγλου έχει σπουδάσει θεολογία (Αθήνα), θρησκευτικές επιστήμες, φιλοσοφία και ψυχολογία (Λουβαίνη), έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής ή ερευνητής στη Γαλλία (Λίλλη) και Αμερική (College of William & Mary, Arizona State University, New York University) καθώς και πρόεδρος της International Association for the Psychology of Religion και της Académie Internationale des Sciences Religieuses, (άλλοι διατελέσαντες πρόεδροι από τον Ορθόδοξο χώρο: Καθ. Νίκος Νησιώτης και Μητροπολίτης Ελβετίας Δαμασκηνός), και επιτελεί ερευνητικό έργο στο χώρο της ψυχολογίας της θρησκείας σε συσχέτιση με την ψυχολογία της προσωπικότητας καθώς και την κοινωνική, την ηθική και τη διαπολιτισμική ψυχολογία.

Η επίσημη ανακοίνωση του FNRS, βασισμένη στο έργο της διεθνούς πολυμελούς διεπιστημονικής επιτροπής που απένειμε αυτό το βραβείο, κοινοποιεί τους λόγους:
«Στον χώρο της Ψυχολογίας, ο Καθηγητής Σαρόγλου ξεχωρίζει για τον τρόπο με τον οποίο μπόρεσε να συγκεντρώσει διαφορετικά ρεύματα σκέψης, δημιουργώντας έτσι ένα πολυεπιστημονικό πεδίο έρευνας και, με αυτόν τον τρόπο, εξέτασε σειρά εύστοχων και θεμελιωδών ερωτημάτων που αφορούν την κοινωνία γενικότερα. Η φήμη του βασίζεται όχι μόνο σε ένα εξαιρετικό προφίλ επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά και στη δραστηριότητά του σε διεθνείς οργανισμούς και στην ξεχωριστή και με εύρος ηγεσία και επιρροή που έχει ως διανοούμενος. Το έργο του, με κινητήρια δύναμη την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ψυχολογίας των θρησκειών, αναγνωρίζεται ως τολμηρό και καινοτόμο, όσον αφορά τη συνάντηση της πειραματικής μεθοδολογικής προσέγγισης που ακολουθούν οι ψυχολόγοι της προσωπικότητος και οι κοινωνικοί ψυχολόγοι με την ιστορική και πολιτιστική προσέγγιση, ειδική στις επιστήμες των θρησκειών».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων