11/03/2023 12/03/2023 Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονος τελέστηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 στις ελληνορθόδοξες ενορίες των τριών χωρών της Μπενελούξ. Στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, με...
11 Μαρτίου, 2023 - 20:38
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2023 - 0:24

Βρυξέλλες: 40ήμερο μνημόσυνο του Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονος

Διαδώστε:
Βρυξέλλες: 40ήμερο μνημόσυνο του Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονος

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονος τελέστηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 στις ελληνορθόδοξες ενορίες των τριών χωρών της Μπενελούξ.

Στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, με συλλειτουργούς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους κ. Δοσίθεο (Πατριαρχείο Γεωργίας) και Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, κληρικούς άλλων ορθοδόξων παρουσιών, καθώς και τους ιερείς και διακόνους των ορθοδόξων ενοριών της πρωτεύουσας. Το αναλόγιο διακόνησε ο «Ψαλτικός Χορός», η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως.

Το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου ακολούθησαν ομιλίες για τον μακαριστό Μητροπολίτη Παντελεήμονα και δεξίωση. Τον λόγο πρώτος έλαβε ο επί πολλά έτη στενός συνεργάτης του μακαριστού, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Βελγίου κ. Σταύρος Τριαφύλλου. Ο π. Σταύρος αναφέρθηκε στην ζωή και την εκκλησιαστική πορεία του Μητροπολίτου Παντελεήμονος, το ξεκίνημα της θυσιαστικής του διακονίας στο Βέλγιο, τους αγώνες για την οργάνωση των ενοριών των Ελλήνων μεταναστών στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, την συμμετοχή και συμπόρευση με το ποίμνιο του στις χαρές και τις λύπες, την ανάδειξή του σε βοηθό Επίσκοπο Απολλωνιάδος, αρχικά, και Μητροπολίτη Βελγίου στην συνέχεια, τον αγώνα της επίσημης αναγνώρισης της Ορθοδόξου θρησκείας από το κράτος, την καθιέρωση του ορθοδόξου μαθήματος στα βελγικά σχολεία, την ευρύτητα του πνεύματος όσον αφορά τις διορθόδοξες, διαχριαστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις, την πατρική μέριμνα προς του κληρικούς του, την ανάδειξη του διαδόχου του και εν τέλει την αξιοπρεπή αποχώρησή του από την ενεργό δράση όταν το γήρας τον είχε καταβάλει.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο εκ των Αρχόντων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στο Βέλγιο Μέγας Νομοφύλαξ κ. Γεώργιος Κάρταλης, ο οποίος μίλησε συνοπτικά για την συναναστροφή του με τον μακαριστό ιεράρχη όταν έφτασε ως φοιτητής στο Βέλγιο, τα πολλά χαρίσματα της προσωπικότητάς του, με τα οποία κατόρθωσε να αναδείξει την Ορθοδοξία και να ενισχύσει την ελληνική ομογένεια, και τέλος ευχήθηκε εκ μέρους των οφφικιαλίων τα δέοντα για την ανάπαυση της ψυχής του.

Τελευταίος τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, ο οποίος συνηγόρησε στα όσα ανέφεραν οι άλλοι δύο ομιλητές, ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την απόδοση της πρέπουσας τιμής στον μακαριστό προκάτοχό του και ευχήθηκε να αναπαύεται η μακαρία του ψυχή μεταξύ των Αγίων και των Δικαίων.

Στην Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο ήταν παρόντες ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μαλινών και Βρυξελλών Καρδινάλιος κ. Jozef De Kesel, ο Ηγούμενος του Αβαείου του Chevetogne κ. Lambert Vos, εκπρόσωποι των κινημάτων Focolari και Sant’Egidio, οι επικεφαλής της Εβραϊκής και Μουσουλμανικής Κοινότητας στο Βέλγιο, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος και ο Γενικός Πρόξενος κ. Βασίλειος Ζαρμπάλης, ο επικεφαλής του Τμήματος Θρησκευμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως του Βελγίου κ. Eric Ghysselinckx και εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων και φορέων στις Βρυξέλλες.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Memorial Service for the Late Metropolitan of Belgium Panteleimon (11-3-2023)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου Παντελεήμων

Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονα στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμιότυπα από το «ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονα

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος μιλά στο ope.gr για τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρό Παντελεήμονα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων