15/12/2018 15/12/2018 Την επιστροφή ιερών χειρογράφων ηλικίας άνω των 1000 ετών, τα οποία εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το ένα μοναστήρι στο χωριό Κορμίτσα στη Βόρεια Ελλάδα, διεκδικεί με μήνυση που υπέβαλε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Princeston, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times το πανεπιστήμιο φέρεται να έλαβε...
15 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:23

Οικ. Πατριάρχης: Μήνυση κατά του Πρίστον για κλεμμένα χειρόγραφα

Διαδώστε:
Οικ. Πατριάρχης: Μήνυση κατά του Πρίστον για κλεμμένα χειρόγραφα

Την επιστροφή ιερών χειρογράφων ηλικίας άνω των 1000 ετών, τα οποία εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το ένα μοναστήρι στο χωριό Κορμίτσα στη Βόρεια Ελλάδα, διεκδικεί με μήνυση που υπέβαλε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Princeston, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times το πανεπιστήμιο φέρεται να έλαβε τα χειρόγραφα ως δώρο το 1942 από κάποιο μέλος της εφορίας απόφοιτο του ο οποίος τα είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό στη Γερμανία 20 χρόνια νωρίτερα.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι Βούλγαροι αντάρτες έκαναν έφοδο στο Μοναστήρι της Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης το 1917, απείλησαν τους Μοναχούς και έφυγαν με ένα φορτίο από χειρόγραφα.

Ο π. Αλεξ Καρλούτσος, βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε στην εφημερίδα ότι πριν κλαπούν τα χειρόγραφα χρησιμοποιούντο στο Μοναστήρι όπου οι Μοναχοί άναβαν κεριά και λιβάνι και τα διάβαζαν στη διάρκεια γευμάτων και Ιερών Ακολουθιών». “Είναι μέρος μέρος της ιερής ιστορίας, κι αυτή είναι η πνευματική και πολιτιστική μας ταυτότητα» τόνισε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων