30/04/2021 30/04/2021 “Βιώνουμε καιρούς κατά τους οποίους το σκότος φαίνεται να έχει κατακλύσει τόσο τον κόσμο μας, όσο και την διάνοιά μας” τονίζει στο φετινό του Πασχάλιο μήνυμα ο Αρχιεπισκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας. Όπως επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος η ανθρωπότητα αναζητά ελπίδα, ασφάλεια και φως και αυτά μπορεί να τα βρει μόνο στην Ανάσταση του Κυρίου...
30 Απριλίου, 2021 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2021 - 11:01

Θυατείρων Νικήτας: “Η ανθρωπότητα αναζητά ελπίδα”

Διαδώστε:
Θυατείρων Νικήτας: “Η ανθρωπότητα αναζητά ελπίδα”

“Βιώνουμε καιρούς κατά τους οποίους το σκότος φαίνεται να έχει κατακλύσει τόσο τον κόσμο μας, όσο και την διάνοιά μας” τονίζει στο φετινό του Πασχάλιο μήνυμα ο Αρχιεπισκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας.

Όπως επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος η ανθρωπότητα αναζητά ελπίδα, ασφάλεια και φως και αυτά μπορεί να τα βρει μόνο στην Ανάσταση του Κυρίου μας. “Αφήστε το Φως Του να διαλύσει το σκοτάδι της σύγχυσης και δείτε ότι «ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ» διότι Εκείνος «νενίκηκε τὸν κόσμον». Αυτές οι διαβεβαιώσεις του Κυρίου μας ζητούν από εμάς να πιστέψουμε σε Εκείνον και στο Ευαγγέλιό Του. Οφείλουμε να ανακράξουμε και εμείς το ευαγγελικό «Πιστεύω• βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ» και να πιστέψουμε ότι ο Χριστός κυριάρχησε του θανάτου και μας προσφέρει την ζωή την αιώνιο”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ:

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ακριβώς πριν μεταλαμπαδευτεί το Άγιο Φως στους πιστούς, έχει επικρατήσει η παράδοση να σβήνουν όλα τα φώτα στους Ιερούς Ναούς και να στεκόμαστε όλοι μαζί στο απόλυτο σκοτάδι. Τότε οι ψάλτες αρχίζουν να ψάλλουν έναν ύμνο παρμένο από την Ακολουθία του Όρθρου, «Ἰδοὺ σκοτία καὶ πρωΐ.» Όταν ολοκληρωθεί ο ύμνος, ο κλήρος εξέρχεται του Ιερού Βήματος και το Άγιο Φως μεταλαμπαδεύεται στους συναγμένους πιστούς.

Βιώνουμε, αγαπητοί μου εν Κυρίω, καιρούς κατά τους οποίους το σκότος φαίνεται να έχει κατακλύσει τόσο τον κόσμο μας, όσο και την διάνοιά μας, όπως ακριβώς μάς περιγράφει ο ύμνος για την Μαρία την Μαγδαληνή. Εν μέσω σύγχυσης και ατέρμονης περιδίνησης, η ανθρωπότητα αναζητά ελπίδα, ασφάλεια και φως. Ίσως οφείλουμε να πράξουμε ό,τι και η Μαρία πριν από δυο χιλιετίες. Να σπεύσουμε δηλαδή στον Πανάγιο Τάφο να δούμε ιδίοις όμμασιν ότι το Μνημείο είναι κενό. Να σπεύσουμε να ευαγγελιστούμε ότι ο Χριστός, ο Οποίος είναι η Ελπίδα και η Ζωή του κόσμου, έχει όντως αναστηθεί και το σκότος έχει ήδη διαλυθεί.

Αυτό είναι το μήνυμα που αποζητάμε και λαχταράμε, ιδίως καθώς εξακολουθεί να μας ταλανίζει η πρόκληση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού. Καθώς βλέπουμε την επιστήμη της ιατρικής να εργάζεται προς θεραπεία των σωμάτων μας, γνωρίζουμε ότι ο Χριστός δύναται να θεραπεύσει και να σώσει ολόκληρη την ύπαρξή μας, μαζί με όλη την κτίση. Στην Εκκλησία Του, μια απλή κοινότητα ανθρώπων μετουσιώνεται στο Αναστημένο Σώμα Του. Εντός του Σώματος Αυτού, θεραπεύεται η αμαρτία, το κακό, ακόμη και ο ίδιος ο θάνατος, τον οποίον Εκείνος νίκησε κατά κράτος, προσφέροντάς μας ανακούφιση, ελπίδα και σωτηρία. Ο Κύριος είπε στη Μαρία «Μή φοβοῦ» και σας λέω το ίδιο. Μη φοβάστε και μην χάνετε την ελπίδα σας. Εμπιστευτείτε τον Αναστάντα Κύριο και ας γίνει Εκείνος η δύναμή σας, η ασπίδα σας. Αφήστε το Φως Του να διαλύσει το σκοτάδι της σύγχυσης και δείτε ότι «ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ» διότι Εκείνος «νενίκηκε τὸν κόσμον». Αυτές οι διαβεβαιώσεις του Κυρίου μας ζητούν από εμάς να πιστέψουμε σε Εκείνον και στο Ευαγγέλιό Του. Οφείλουμε να ανακράξουμε και εμείς το ευαγγελικό «Πιστεύω• βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ» και να πιστέψουμε ότι ο Χριστός κυριάρχησε του θανάτου και μας προσφέρει την ζωή την αιώνιο.

Αυτό τον χρόνο ιδιαιτέρως, οφείλουμε να ενστερνιστούμε την εν Χριστώ ελπίδα και προσδοκία, ώστε να ενισχυθούμε με όραμα και αγάπη, καθώς πορευόμαστε προς το Φως του Χριστού. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ιερείς μας απευθύνουν προς τους πιστούς το «Δεῦτε λάβετε φῶς», φως ανέσπερο, φως λαμπρό και ακτινοβόλο που φωτίζει κάθε άνθρωπο πορευόμενο την οδό της σωτηρίας. Ας θυμηθούμε τους θεόπνευστους λόγους του Χρυσορρήμονος Ιωάννου, «Πάντες ἀπολαύσατε τοῦ πλούτου τῆς χρηστότητος. Μηδείς θρηνείτω πενίαν˙ ἐφάνη γάρ ἡ κοινή Βασιλεία. Μηδείς ὀδυρέσθω πταίσματα˙ συγνώμη γάρ ἐκ τοῦ τάφου ἀνέτειλε».

Χριστός Ανέστη και έχουμε ελπίδα. Χριστός Ανέστη και έχουμε ζωή αιώνιο. Χριστός Ανέστη και η αγάπη περισσεύει. Είθε το μήνυμα αυτό να φθάσει σε όλους εσάς, καθώς εορτάζουμε το Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα μας.

Πάσχα 2021

Μετά πατρικής αγάπης και ευχών εν Χριστώ Αναστάντι,

+ ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Ν Ι Κ Η Τ Α Σ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων