08/10/2021 08/10/2021 Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, καθώς και τις συντονισμένες προσπάθειες του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της ιστορικής Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Κάρντιφ, ανακαλύφθηκε ο τάφος του αείμνηστου Καλύμνιου Αρχιμ. Γενναδίου Θέμελη, στο νεκροταφείο Cathays. Ο πατέρας Γεννάδιος ήταν ο...
08 Οκτωβρίου, 2021 - 19:12
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2021 - 18:59

Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού π. Γενναδίου Θέμελη

Διαδώστε:
Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού π. Γενναδίου Θέμελη

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, καθώς και τις συντονισμένες προσπάθειες του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της ιστορικής Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Κάρντιφ, ανακαλύφθηκε ο τάφος του αείμνηστου Καλύμνιου Αρχιμ. Γενναδίου Θέμελη, στο νεκροταφείο Cathays.

Ο πατέρας Γεννάδιος ήταν ο μόνος ενεργεία ιερέας της Κοινότητας του Κάρντιφ που εκοιμήθη και θάφτηκε σε αυτή την πόλη. Γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1856 στο νησί της Καλύμνου. Υπηρέτησε ως εφημέριος της Κοινότητας από τις 21 Οκτωβρίου 1917 έως την μακαρία κοίμησή του, στις 12 Δεκεμβρίου 1928, σε ηλικία 72 ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διακονίας του στο Κάρντιφ πραγματοποίησε 219 βαπτίσεις (125 άνδρες και 94 γυναίκες), 46 γάμους και 119 κηδείες. Κατά τη μακρόχρονη διακονία του, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Κύριλλος, στις 24 Απριλίου 1919, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Κοινότητας.

Μετά την ανακάλυψη του τάφου και μετά την επίσημη επικοινωνία της Κοινότητας με τις τοπικές αρχές, κανονίστηκε ειδικό ραντεβού για την πρώτη επίσκεψη στο νεκροταφείο Cathays, όπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021. Επικεφαλής της ελληνορθόδοξης αντιπροσωπείας ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδοπόλεως κ. Ιάκωβος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας (ιερέας υπεύθυνος της κοινότητας του Κάρντιφ κατά τα έτη 1987-1993), ο οποίος είχε βοήθησε στην προσπάθεια της κοινότητας για τον εντοπισμό του τάφου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αντώνιος Αττάρ, καθώς και η κ. Ντενίζ, Εκπρόσωπος του Διευθυντή των Κοιμητηρίων, στο τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο του Κάρντιφ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης τελέστηκε Μνημόσυνο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιάκωβο «για την ανάπαυση της ψυχής του κεκοιμημένου δούλου του Θεού Ιερομόναχου Γεννάδιου»! Το ζήτημα της αποκατάστασης του τάφου συζητήθηκε στη συνέχεια εκτενώς με τον εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφασίστηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

Αναμένεται ότι η αποκατάσταση του τάφου στα πρωταρχικά του στάδια θα γίνει σύντομα και στη συνέχεια θα κανονιστεί επίσημη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ.  Νικήτα, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη π. Γενναδίου, ο οποίος άφησε τη φήμη ενός ευσεβούς κληρικού και ενός άξιου δασκάλου στον πιστό λαό της τοπικής ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων