17/03/2022 18/03/2022 Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου τελέστηκε ο Εσπερινός για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό των Αγίων Παντελεήμονος, Άννης και Παρασκευής στο Μάρκχαμ (Τορόντο) του Οντάριο, το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαρτίου 2022, με συμπροσευχόμενους τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Τορόντο Ανδρέα (Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά) και Πατάρων Αθηναγόρα (Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά)....
17 Μαρτίου, 2022 - 19:37
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2022 - 1:25

Τορόντο: Πανορθόδοξος Εσπερινός με τη σκέψη στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Τορόντο: Πανορθόδοξος Εσπερινός με τη σκέψη στην Ουκρανία

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου τελέστηκε ο Εσπερινός για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό των Αγίων Παντελεήμονος, Άννης και Παρασκευής στο Μάρκχαμ (Τορόντο) του Οντάριο, το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαρτίου 2022, με συμπροσευχόμενους τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Τορόντο Ανδρέα (Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά) και Πατάρων Αθηναγόρα (Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά).

Συμμετείχαν πάνω από είκοσι πέντε Ιερείς και Διάκονοι από τον Σύλλογο Ορθοδόξων Κληρικών της ευρύτερης περιοχής Τορόντο, εκπροσωπώντας τις Ελληνικές, Ρουμανικές, Αντιοχειανές, Ουκρανικές, Καρπαθορωσικές και Καναδικές (OCA) Ορθόδοξες Ενορίες και Κοινότητες. Οι ύμνοι εψάλλησαν από ψάλτες και χορωδίες που εκπροσωπούσαν τις διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Ρουμανικά, Ουκρανικά και Σλαβονικά. Πολλοί από εκείνους που παρακολουθούσαν επί σειρά ετών τις Ακολουθίες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Τορόντο, επαίνεσαν το γεγονός ότι η φετινή Ακολουθία ήταν αναμφίβολα η καλύτερη από όλες εκείνες που έχουν στη μνήμη τους.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος έκανε το κήρυγμα, αναλύοντας το νόημα της εορτής και υπενθυμίζοντας σε όλους τους παρευρισκομένους ότι εμείς, ως άνθρωποι, είμαστε όλοι εικόνα Θεού. Συνέχισε μιλώντας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πνευματικό νόημα και τις συνέπειες αυτού του απρόκλητου πολέμου, ειδικά επειδή ξεκίνησε από μία παραδοσιακά Ορθόδοξη χώρα. Κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να προσεύχονται, αλλά και να προσφέρουν υλική υποστήριξη σε όλους όσους υποφέρουν και κυρίως να παρακαλέσουν τον Κύριο να φέρει την ειρήνη το συντομότερο δυνατό.

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Σωτηρίου, ο Επίσκοπος Andriy, ο οποίος κατάγεται από την Ουκρανία, έκανε προσωπικές παρατηρήσεις σχετικά με τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι ένα ειρηνικό έθνος, το οποίο δεν έχει κάνει ποτέ πόλεμο εναντίον κανενός, περιγράφοντας συνάμα τις φρικτές καταστροφές και τα δεινά που βαρύνουν την Ουκρανία αυτήν την στιγμή, κυρίως λόγω της στόχευσης από τα ρωσικά στρατεύματα του άμαχου πληθυσμού και των υποδομών της χώρας.

 

 

Στη συνέχεια ο π. Bohdan Hladio, Πρόεδρος του Συλλόγου Ορθοδόξων Κληρικών, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Σωτήριο καθώς και το κοινοτικό Συμβούλιο και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα του Ιερού Ναού αγίων Παντελεήμονος, Άννης και Παρασκευής για την καλοσύνη και τη φιλοξενία τους στη διοργάνωση και εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Αρχιεπίσκοπο, τον Κλήρο και τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής για την εξαιρετική γενναιοδωρία τους σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη των πασχόντων στην Ουκρανία καθώς και των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Μετά τον Εσπερινό, όλοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Εκκλησίας, όπου ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωάννης Ψύχος καλωσόρισε τους πάντες και η Φιλόπτωχος πρόσεφερε σε όλους ένα υπέροχο νηστίσιμο φαγητό με εκλεκτά ελληνικά εδέσματα που άρεσαν σε όλους. Η βραδιά έκλεισε με τον Σεβασμιώτατο να ευχαριστεί και πάλι τους Επισκόπους, τους Ιερείς, τους Ψάλτες, το κοινοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Φιλόπτωχο για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης και μετά την ευλογία των περισσευμάτων της τραπέζης, την οποία έκανε ο Επίσκοπος Ανδρέας, κληρικοί και πιστοί από όλες τις κοινότητές μας αναχώρησαν, ενισχυμένοι πνευματικά και σωματικά και προετοιμασμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι της Μεγάλης Σαρακοστής προς το Πάσχα!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων