03/06/2019 28/02/2022 Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής (Valamo).  Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κούοπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Όουλου κ. Ηλίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Όουλου...
03 Ιουνίου, 2019 - 21:23
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 - 6:43

Αγιοκατάταξη στην Ορθόδοξη Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας

Διαδώστε:
Αγιοκατάταξη στην Ορθόδοξη Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής (Valamo).  Στο Αρχιερατικό συλλείτουργο συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κούοπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Όουλου κ. Ηλίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Όουλου Παντελεήμων με τους αδελφούς της Μονής. Στη λειτουργία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας πατήρ Mattias Palli. Στη λειτουργία συμμετείχαν οι αδερφές της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, Lintula καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών της Εκκλησίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και το κήρυγμα του Αρχιεπίσκοπου, ο αρχιδιάκονος Βίκτωρ διάβασε το συναξάρι του Αγίου. Μετά τη λειτουργία έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Οσίου Ιωάννη στους χώρους της Μονής, όπου ασκήτεψε ο Άγιος και όπου έγινε πνευματικός πατέρας πολλών ορθοδόξων, τόσο από τη Φινλανδία, όσο και από το εξωτερικό. Η συλλογή των επιστολών του Οσίου Ιωάννη δημοσιεύτηκε στα Ρωσικά όταν ο Άγιος ήταν στη ζωή. Οι επιστολές του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Φινλανδικά και στα Ελληνικά. Σήμερα τα γράμματα του Γέροντα του Βαλαάμ είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εκπρόσωπος της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας π. Madis Palli συνεχάρη την εκκλησία της Φινλανδίας εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου. Ο Μητροπολίτης Στέφανος προσέφερε στην Μoνή ως δώρο την εικόνα των Αγίων Νέων Μαρτύρων της Εσθονίας. Το απόγευμα της εορτής τελέστηκαν στο εκκλησάκι  Πάντων των Οσίων της Μονής Βαλαάμ από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα, οι Χαιρετισμοί του Οσίου Ιωάννη.  Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη εορτάζεται στις 5 Ιουνίου.
Κείμενο: Ελισαίος Χεϊκίλα 
Φωτογραφίες: Βλαντίμιρ Σωκρατήλιν

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων