21/08/2022 21/08/2022 Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σε δυόμιση εβδομάδες αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, προκειμένου να αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.  Η απόφαση για την αναγόρευση του Παναγιωτάτου χρονολογείται από το 2015, ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η Τελετή Αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη θα λάβει χώρα το Σάββατο 10...
21 Αυγούστου, 2022 - 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2022 - 14:57

Επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Διαδώστε:
Επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σε δυόμιση εβδομάδες αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, προκειμένου να αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Η απόφαση για την αναγόρευση του Παναγιωτάτου χρονολογείται από το 2015, ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η Τελετή Αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη θα λάβει χώρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, στη Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς για την πανεπιστημιακή κοινότητα του πρώτου ακαδημαϊκού ιδρύματος της Κύπρου.

Μετά την αναγόρευση,  στις 18.30, στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ (Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου), με τίτλο: «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη».

Όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» (εφημερίδα της Κύπρου), η εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, η αποστολή που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Σεπτεμβρίου και θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 11 του ίδιου μήνα, θα αποτελείται από τον Πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Πρύτανη και την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, τον Κοσμήτορα και τους τρεις Προέδρους των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, τον ομιλητή που θα παρουσιάσει τον Πατριάρχη, την ίδια, και τα 25 μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (ηθοποιούς και τεχνική υποστήριξη). Την αποστολή θα συνοδεύουν επίσης και άλλα μέλη του πανεπιστημίου και εκπρόσωποι του πνευματικού χώρου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά, στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, στον Ναό της Αγίας Τριάδος, σε τρεις Βιβλιοθήκες (Πατριαρχείου, Χάλκης, Ζωγράφειου Λυκείου), καθώς και επίσκεψη στην Παναγία Κουμαριώτισσα, στον αυλόγυρο της οποίας βρίσκεται η προτομή του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Το ιστορικό της απόφασης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα και την πρόταση για Αναγόρευση του Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα σε Τελετή που θα λάμβανε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και το ανέβασμα της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης, είχε ο αείμνηστος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, Μιχάλης Πιερής.

Σύμφωνα με το ιστορικό, στις 6 Μαΐου 2015 η Σύγκλητος –μετά από εισήγηση του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής, επί Κοσμητείας του Μιχάλη Πιερή–, ενέκρινε ομόφωνα την αναγόρευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τους περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Επίτιμοι Διδάκτορες) Κανονισμούς του 1995.

Το 2022, το νυν Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε γνώση απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου (Συνεδρία αρ. 31/3/2022, 31/3/2022) με θέμα «Παράσταση Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη»–Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής» και ενέκρινε ομόφωνα την πραγματοποίηση της Τελετής Αναγόρευσης, και της καλλιτεχνικής εκδήλωσης για τις 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Με πληροφορίες από philenews.com

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων