19/11/2022 19/11/2022 Στην Κοινότητα της Παναγίας Παραμυθίας Βλαχ Σαράϊμ προσέφερε ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής κ. Δημήτριος Χρ. Ηλιόπουλος, την εφέστιο Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας, φιλοτεχνημένη από τον Ιερομόναχο Λουκά Ξενοφωντινό τον Αγιογράφο. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από την παράδοση της Εικόνος στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μαζί με τη σύζυγό του κ. Λουκία και τον υιό τους...
19 Νοεμβρίου, 2022 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2022 - 13:29

Η εφέστιος Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας Βλαχ Σαράϊ στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:
Η εφέστιος Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας Βλαχ Σαράϊ στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στην Κοινότητα της Παναγίας Παραμυθίας Βλαχ Σαράϊμ προσέφερε ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής κ. Δημήτριος Χρ. Ηλιόπουλος, την εφέστιο Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας, φιλοτεχνημένη από τον Ιερομόναχο Λουκά Ξενοφωντινό τον Αγιογράφο.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από την παράδοση της Εικόνος στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μαζί με τη σύζυγό του κ. Λουκία και τον υιό τους Άρη.

Η Εφοροεπιτροπή Κοινότητος Παναγίας Παραμυθίας Βλαχ Σαράϊ εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες της προς την οικογένεια Ηλιοπούλου για την συγκινητική και συμβολική αυτή χειρονομία στις απαρχές της εκ βάθρων ανακαίνισεως του Ιερού της Ναού.

Το ιστορικό
Η εκκλησία της Παναγίας Παραμυθίας, ευρύτερα και γνωστή ως “Βλὰχ Σαράϊ”, πήρε την ονομασία αυτή, επειδή στὸ Φανάρι κοντὰ στὸ Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όλη η περιοχὴ και η εκκλησία επίσης, ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας και εκεί γύρω ήταν χτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας”.

Γκίκες καı Σούτσοι και Καντακουζηνοί, εκεί εκκλησιάζονταν. Άνθρωποι πανίσχυροι σαν τον Μιχαὴλ Καντακουζηνό τον «Σεϊτάνογλου», που υπήρξε προσωπικὸς φίλος του μεγάλου Βεζύρη Σόκολη (1560-1575) και είχε το μονοπώλιο του αλατιού και που μια μέρα, όταν η τύχη του άλλαξε, κατὰ διαταγὴν του Μουρὰτ Γ´, τον απαγχόνισαν στην μεγάλη πόρτα του ανακτόρου του, στην Αγχίαλο.

Η ιστορία της εκκλησίας μεγάλη και τραγική με αλλεπάλληλες καταστροφές και αναστηλώσεις. Συγκεκριμένα κάηκε το 1640 και αργότερα, το 1729, καταστρέφεται πάλι απο την φωτιά. Ανοικοδομήθηκε το 1730 και σαν απὸ θαύμα, διασώθηκε από άλλη πυρκαγιὰ στα τέλη του 18ου αιώνα. Στὰ μέσα του 19ου ανοικοδομήθηκε εκ νέου για να καταστραφεί ολοσχερώς, πάλι από πυρκαγιά, το 1970.

Σήμερα μπορεί κανείς να δεί τα ερείπια της εκκλησίας και πολύ δύσκολα και με θλίψη να συνειδητοποιήσει , ότι ο χώρος φιλοξένησε για μια δεκαετία στα τέλη του 16ου αιώνα το Πατριαρχείο και τη τοπική σύνοδο του 1593

Παράκληση τελέστηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παλατίων στο Βλάχσαραϊ μετά από 40 χρόνια, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου.

Ο ναός της Παναγίας των Παλατίων ή Παναγία Παραμυθία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία μιας και εκεί στεγάστηκε ο Πατριαρχικός Ναός το 1587 ενώ σ αυτόν το ναό ανακηρύχθηκε το αυτοκέφαλο της Ρωσικής Εκκλησίας (1589). Στο παρελθόν, εκεί τελούνταν επίσης και οι στέψεις των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας.

Η παράκληση τελέστηκε με πρωτοβουλία της ενορίας Βλαχσάραϊ, η επιτροπή της οποίας καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση και τον καθαρισμό του ναού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών δηλώνοντας ότι “χρέος μας είναι να παραδώσουμε στη νεότερη γενιά τα κτίσματα των προγόνων μας”.

Ο πρόεδρος της ενορίας και του Συνδέσμου κ. Βίγκας δήλωσε: ¨Είμαι συγκινημένος για την ακολουθία στον ναό μετά από πολλές δεκαετίες καθώς και για την τιμή που μάς έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την παρουσία Του σήμερα” ενώ στάθηκε στην προσπάθεια και την τόλμη της κοινότητας να “επανασυνδέσουμε το χώρο με την ιστορία που του ανήκει”.
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο έργο που γίνεται στην κοινότητα. “Μετά τον τίτλο ιδιοκτησίας που αποκτήσαμε, γίνονται προσπάθειες για την αναστήλωση του ναού και των γύρω χώρων (οικίσματα και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους)”.

Ο τότε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Αντώνης Παριζιάνος, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια όταν έμενε στην περιοχή και μίλησε για τη συγκίνηση που του προσέφερε αυτή η τελετή: « Όταν ήμουν στο δημοτικό, εκκλησιαζόμουν εδώ με τη γιαγιά μου”. Συμπλήρωσε δε ότι “είναι ευχής έργον αυτή η τελετή να γίνει η έναρξη της περιόδου για την αναστήλωση της εκκλησίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων