09/09/2019 09/09/2019 Το πρόγραμμα των εορτασμών επί τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας στο Φανάρι ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον Πατριαρχικό Ναό φυλάσσεται και το Ιερό Λείψανο της Αγίας, το οποίο θα τεθεί προς προσκύνηση στον Σολέα του Ναού. Δύο φορές το χρόνο εκτίθεται το ιερό λείψανό της στον Πατριαρχικό ναό Η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Νύμφης του Χριστού...
09 Σεπτεμβρίου, 2019 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2019 - 14:46

Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στο Οικ. Πατριαρχείο

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στο Οικ. Πατριαρχείο

Το πρόγραμμα των εορτασμών επί τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας στο Φανάρι ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον Πατριαρχικό Ναό φυλάσσεται και το Ιερό Λείψανο της Αγίας, το οποίο θα τεθεί προς προσκύνηση στον Σολέα του Ναού.

Δύο φορές το χρόνο εκτίθεται το ιερό λείψανό της στον Πατριαρχικό ναό

Η μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Νύμφης του Χριστού Ευφημίας τιμάται δύο φορές το χρόνο: , την μεν 16η Σεπτεμβρίου η μαρτυρική τελευτή αυτής, την δε 11η Ιουλίου το θαυμαστό γεγονός της υπ’ αυτής κυρώσεως του Δογματικού Τόμου της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Το ιερό λείψανο αυτής και τις δύο αυτές φορές εκτίθεται σε προσκύνηση στον σολέα του Πατριαρχικού ναού απέναντι του Πατριαρχικού Θρόνου και μόνο κατ’ αυτές τις δύο φορές ανοίγει η βαρύτιμη λάρνακα ώστε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας να έχει την μοναδική ευλογία της αμέσου επαφής μετά του Ιερού και θαυματουργού λειψάνου της Αγίας.

Ιδιαιτέρως δε κατά την αγιώνυμη ημέρα της 11ης Ιουλίου συναθροίζονται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου τα πλήθη των Ορθοδόξων Χριστιανών, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και γέροντες, από την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρα αυτής, αλλά και πολλοί από τους ετερόδοξους, οι οποίοι τιμούν πανευλαβέστατα την Μεγαλομάρτυρα. Οι διάφοροι δε ασθενείς που προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια και ασπάζονται το ιερό και πεπληρωμένο θείας χάριτος λείψανό της, με τις χάριτες που αυτό αναβρύζει, ευρίσκουν την σωματική και ψυχική θεραπεία τους.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος καί πανευφήμου Εὐφημίας, ἧς τό ἱερόν Λείψανον φυλάσσεται ἀπό αἰώνων ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τελεσθήσονται ἐν αὐτῷ τήν μέν παραμονήν, Κυριακήν, 15ην Σεπτεμβρίου, καί ὥραν 4:00μ.μ., πανηγυρικός ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, τήν δ᾿ ἑπομένην, Δευτέραν, 16ην ἰδίου, ἡ Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ ἰδίουἈρχιερέως.
Τό ἱερόν Λείψανον τῆς Ἁγίας θάεἶναι ἐκτεθειμένον ἐν τῷ Σωλέᾳ εἰς προσκύνησιν ὑπό τῶν εὐλαβῶν Χριστιανῶν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων