02/09/2021 02/09/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στην Κωνσταντινούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα της επικαιρότητας καθώς από χθες, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου με το ζήτημα της πανδημίας και τις επιδράσεις της στην εκκλησιαστική ζωή να είναι το κυρίαρχο θέμα στην Α’ Συνεδρία. Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω...
02 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2021 - 13:17

Η πανδημία στο επίκεντρο της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου – Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες

Διαδώστε:
Η πανδημία στο επίκεντρο της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου – Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στην Κωνσταντινούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα της επικαιρότητας καθώς από χθες, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου με το ζήτημα της πανδημίας και τις επιδράσεις της στην εκκλησιαστική ζωή να είναι το κυρίαρχο θέμα στην Α’ Συνεδρία.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε ξενοδοχείο της Πόλης, με τις εργασίες να συνεχίζονται σήμερα με την Β’ Συνεδρία η οποία έχει ως θέμα “Η εξαγγελίας του Ευαγγελίου στον ΚΑ’ αιώνα” και την Γ’ Συνεδρία που έχει ως θέμα “Εκκλησία και Σύγχρονος Κόσμος”.

Η πανδημία κυρίαρχο θέμα

Κατά την πρώτη συνεδρία τη Σύναξη απασχόλησε το ζήτημα της πανδημίας και το πως αυτή επηρέασε την εκκλησιαστική ζωή. Για τις προκλήσεις της πανδημίας μίλησε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις τεσσάρων Ιεραρχών του Θρόνου (Χόνγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου, Αυστρίας κ. Αρσενίου, Ιεραπύτνης κ. Κυρίλλου και Αυστραλίας κ. Μακαρίου), με θέμα την εκκλησία στον καιρό της πανδημίας του covid-19, με τους Ιεράρχες να αναφέρονται στις προκλήσεις, τις εμπειρίες και τις λύσεις που κλήθηκαν να δώσουν στις επαρχίες τους.

Νωρίτερα, στην εισαγωγική ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ζητήματα που ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊου και στο πως αυτά επηρέασαν την Εκκλησία.

Δυστυχώς κατά το διάστημα τούτο της πανδημίας εμφανίστηκαν πολλοί αυτόκλητοι επαΐοντες οι οποίοι θεώρησαν καθήκον τους να καθορίσουν τα καθ’ ημάς εν ονόματι της δημοσίας υγείας και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Ούτως, άσχετοι περί τα εκκλησιαστικά, μη ορθόδοξοι και σε ορισμένας περιπτώσεις μη χριστιανοί ή και αγνωστικιστές, προσπάθησαν να επιβάλλουν εις τινάς επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου και όχι μόνο, όθνειας πρακτικάς εις την λατρεία, την παράδοση και την τάξη της εκκλησίας μας. Η κοινωνία σήμερα ευτυχώς έχει αποτεχθεί ότι βιώνοντας τα σημαντικά ζητήματα οφείλουν να ομιλήσουν και να αποφανθούν οι πλέον ειδικοί επιστήμονες“, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Παναγιώτατος.

Τον Παναγιώτατο αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Η εισήγηση Τσιόδρα

Μετά την τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη ακολούθησε η Α’ Συνεδρία στην οποία πρώτος μίλησε ο Καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος την Τρίτη χειροθετήθηκε σε Άρχοντα Πρωτοασηκρίτη της Μ.τ. Χ.Ε.

Η ομιλία του Καθηγητού είχε ως θέμα: «Η Εκκλησία εις τον καιρόν της πανδημίας του Covid-19: προβλήματα, εμπειρίες, λύσεις». “Η φροντίδα προς τον συνάνθρωπο μπορεί να υπερνικήσει τον φόβο μας ακόμα και για την ίδια μας την ζωή”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας.

“Ο κορωνοϊός στις χώρες της Ασίας”

Βιντεοσκοπημένη απέστειλε την εισήγηση του ο Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ κ. Νεκτάριο ο οποίος δεν κατάφερε εξαιτίας των συνθηκών να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την εμπειρία του κορωνοϊού στις χώρες τη Ασίας.

Το σημερινό πρόγραμμα:

[09:30] Β´ Συνεδρία: Η εξαγγελία του Ευαγγελίου εις τον ΚΑ΄ αιώνα

– Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος.

– Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος.

– Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος.

Διάλειμμα

– Θεοφιλ. Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος.

– Θεοφιλ. Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ.

– Θεοφιλ. Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος.

Συζήτησις.

* * *

[16:30] Γ´ Συνεδρία: Εκκλησία και Σύγχρονος Κόσμος.

Ι. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εις το σύγχρονον γεωπολιτικόν, εκκλησιαστικόν και κοινωνικόν περιβάλλον.

– Εξοχ. κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος

«Σύγχρονα γεωπολιτικά δεδομένα και Ορθόδοξος Εκκλησία».

– Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος:

«Οικουμενικόν Πατριαρχείον: Κανονική παράδοσις και Εκκλησιολογία υπό την διάστασιν των συγχρόνων εξελίξεων».

– Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος:

«Το επ᾿ ονόματι του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου αποθεματικόν Ταμείον της Εκκλησίας, πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Συζήτησις.

ΙΙ. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και αι Διαχριστιανικαί και Διαθρησκειακαί Σχέσεις.

– Εντιμολ. Καθηγητής κ. Αριστοτέλης Παπανικολάου:

«Περί του κειμένου ‘Υπέρ της του κόσμου ζωής»

– Ελλογιμ. κ. Γεώργιος Βλαντής:

«Το σύγχρονον τοπίον εις τας Οικουμενικάς σχέσεις»

– Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ:

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εν διαλόγῳ με τας μη Χριστιανικάς θρησκείας»

Συζήτησις.

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Παπαχρήστου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων