13/01/2023 13/01/2023 Τη μνήμη του Αγίου Ιερεμίου Α’, Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τιμά σήμερα, 13 Ιανουαρίου, η Εκκλησία. Είναι η πρώτη φορά που θα τιμηθεί ως Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά την πρόσφατη Αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την συνεδρίασή της στις 10 Ιανουαρίου. Ιδιαίτερη χαρά σκόρπισε η αναγγελία της είδησης...
13 Ιανουαρίου, 2023 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2023 - 10:18

Ιερεμίας Α’: Πρώτος εορτασμός του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την Αγιοκατάταξή του

Διαδώστε:
Ιερεμίας Α’: Πρώτος εορτασμός του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά την Αγιοκατάταξή του

Τη μνήμη του Αγίου Ιερεμίου Α’, Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τιμά σήμερα, 13 Ιανουαρίου, η Εκκλησία. Είναι η πρώτη φορά που θα τιμηθεί ως Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά την πρόσφατη Αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την συνεδρίασή της στις 10 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερη χαρά σκόρπισε η αναγγελία της είδησης στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων καθώς ο Άγιος Ιερεμίας καταγόταν από την Ζίτσα Ιωαννίνων. Σήμερα στα Ιωάννινα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου με αφορμή τον πρώτο εορτασμό.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη. “Εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας των Ιωαννίνων προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαίο και τα μέλη της περί Αυτόν Σεπτής Ιεράς Συνόδου”, αναφέρει.

Ευγνωμοσύνη από την ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου

Με ευχαριστήρια Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχαήλ Πλιάκος, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας για την Αγιοκατάταξη.

Αναλυτικότερα στην επιστολή του αναφέρει:

«Παναγιώτατε, Πάτερα και Δέσποτα, Οικουμενικέ Πατριάρχα, κ. κ. Βαρθολομαίε,

Με την παρούσα επιστολή απευθύνω σε Εσάς και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τις θερμές μου ευχαριστίες για την ιστορική απόφαση που λάβατε την 10η Ιανουαρίου 2023 σύμφωνα με την οποία εγγράψατε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Α΄, ορίζοντας ως ημερομηνία εορτασμού της μνήμης του την 13η Ιανουαρίου.

Με την απόφασή Σας αυτή μας δώσατε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση καθώς η Ζίτσα αποτελεί τον γενέθλιο τόπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α΄. Μεταφέροντας δε τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των δημοτών και του χριστεπώνυμου πλήθους του Δήμου Ζίτσας Σας δηλώνω πως αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή η αναγνώρισή Του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Παναγιώτατε,

Με την ευκαιρία, Σας εκφράζουμε τις ολόθερμες ευχές μας για υγεία, μακροημέρευση και δυναμική συνέχεια του πολυδιάστατου έργου Σας. Με το λαμπρό παράδειγμά Σας να αναζωπυρώνετε την πίστη μας . Μετά βαθυτάτου σεβασμού ζητούμε την Πατριαρχική Σας ευλογία».

Ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχαήλ Πλιάκος 

Από τους μακροβιότερους Οικουμενικούς Πατριάρχες

Ο Ιερεμίας καταγόταν από την Ήπειρο και είχε διατελέσει Μητροπολίτης Σόφιας επιδεικνύοντας σημαντικές διοικητικές ικανότητες. Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με τον βιογράφο του Μιχαήλ Στρουμπάκη, το 1522.

Ο Ιερεμίας υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους Πατριάρχες στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την Άλωση.

Η πατριαρχία του διήρκεσε εικοσιτέσσερις χρόνους (1522-1546), αν εξαιρέσουμε μια μικρή διακοπή της, εξαιτίας της παρείσφρησης του Ιωαννικίου Σωζοπόλεως στον πατριαρχικό θρόνο (1524).

Αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της αποτίμησης της προσφοράς του, λάβαμε υπόψη μας τα στοιχεία που συνέθεταν το χαρακτήρα του, καθώς και τις διάφορες συγκυρίες της εποχής στην οποία έζησε και έδρασε.

Από τη μελέτη του βίου και του έργου του γενικότερα, προκύπτει ότι, στα χρόνια του Ιερεμία Α’, το Οικουμενικό πατριαρχείο υπογράμμισε παντοειδώς την παρουσία του ως ο απόλυτος συνδετικός κρίκος μεταξύ των ορθοδόξων, του millet των Ρωμηών.

Στα χρόνια του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κατείχε διακοσμητικό ρόλο στη ζωή των υπόδουλων ραγιάδων, αλλά, αντίθετα, πραγμάτωσε την εθναρχική του προοπτική. Ο Ιερεμίας Α’ ήταν ο πατριάρχης που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Επί των ημερών του θεμελιώθηκε η Μονή Σταυρονικήτα στο Άγιον Όρος. Σημαντικό επίτευγμα κατά τη θητεία του ήταν το ότι κατόρθωσε να διατηρήσει τις ορθόδοξες εκκλησίες της Πόλης από το να κατεδαφιστούν ή να μετατραπούν σε τζαμιά, μετά από θέμα που ανακινήθηκε το 1537, 84 χρόνια μετά την Άλωση.

Διαβάστε επίσης:

Δήμαρχος Ζίτσας: Ευγνωμοσύνη για την Αγιοκατάταξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α’

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων για την Αγιοκατάταξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α’

Φανάρι: Στήριξη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και νέες Αγιοκατατάξεις

Αγιοκατάταξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α΄

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων