24/08/2022 25/08/2022 H A.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022, για την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εννιάμερα), στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ....
24 Αυγούστου, 2022 - 19:39
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2022 - 5:42

Ίμβρος: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τα Εννιάμερα της Παναγίας

Διαδώστε:
Ίμβρος: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τα Εννιάμερα της Παναγίας

H A.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022, για την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εννιάμερα), στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., οι Πρόεδροι και στελέχη των Ιμβριακών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και πλήθος πιστών.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι η Θεοτόκος έχει κεντρική θέση στη λειτουργική ζωή και στη λαϊκή ευσέβεια και τιμάται με βάθος πίστης και με ξεχωριστή ευλάβεια, σημείωσε:

«Όλες οι Θεομητορικές εορτές έχουν ασύγκριτο θεολογικό περιεχόμενο, και συμπυκνώνεται σε αυτές όλη η αλήθεια της χριστιανικής ζωής. Η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκάλη της ενσαρκώνει και εκφράζει ολόκληρη τη θεολογία του μυστηρίου της θεανθρωπινότητος, του κεντρικού μυστηρίου της πίστεώς μας. Ο Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, ταυτίζεται με εμάς, για να σώση τον άνθρωπο εκ της δουλείας του αλλοτρίου και να ανοίξη την οδό προς την κατά χάριν θέωση. Δεν είναι ένας απόμακρος Θεός, όπως ο Θεός των φιλοσόφων, αλλά βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς από όσο εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Είναι πραγματικά ανυπέρβλητη η σωτηριολογική διάσταση της παρουσίας της Θεοτόκου στο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Πολλοί από εσάς θα γνωρίζουν, ότι ο τίτλος Θεοτόκος δόθηκε στην Παναγία από την Γ´ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου, μία κατ᾽ εξοχήν χριστολογική Σύνοδο. Έκτοτε, η Παναγία απεικονίζεται μαζί με τον Χριστό, μια παράδοση που η Ορθοδοξία φυλάσσει και υπερασπίζεται με ένθεο ζήλο.»

Στη συνέχεια τόνισε ότι και στην ευσέβεια των Ιμβρίων, η τιμή προς την Θεομήτορα κατέχει κεντρική θέση.

«Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι οι πέντε από τους συνολικά εννέα ενοριακούς Ναούς στο νησί μας, είναι αφιερωμένοι στην Παναγία, οι δε τέσσερις από αυτούς είναι Ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκφράζει το γυμνασμένο πνευματικό αισθητήριό μας, το γεγονός, ότι ο Δεκαπενταύγουστος βιώνεται και εδώ σαν το Πάσχα του καλοκαιριού, ως αναστάσιμη και δοξολογική εμπειρία, γεμάτη χαρά και φως και ελπίδα, ως ακλόνητη βεβαιότητα ότι την ιστορία της ανθρωπότητας και όλη την ζωή μας την κατευθύνει ο Χριστός. Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του. Η αιώνια εν Χριστώ ζωή, είναι ο τελικός προορισμός μας.»

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε και στις παράλληλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για ένα μεγάλο τέκνο της Ίμβρου, τον μακαριστό Ιερομόναχο και Διδάσκαλο του Γένους Βαρθολομαίο τον Κουτλουμουσιανό.

«Η ζωή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αγιορειτικό Μετόχι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών κοντά στο Γλυκύ. Το Σάββατο το βράδυ τελέσαμε με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη ιερά αγρυπνία στο ανακαινισμένο εκ βάθρων Καθολικό του Μετοχίου της Μονής Κουτλουμουσίου, και θυμηθήκαμε ότι στο αρχονταρίκι του λειτούργησε το πρώτο σχολείο στην Ίμβρο το έτος 1809, όπου παιδιά απ᾽ όλα τα χωριά μας άρχισαν να διδάσκωνται τη γλώσσα μας, τα γράμματα και την πίστη μας. Ένα μεγάλο κατόρθωμα του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού είναι επίσης η διόρθωση, η αποκατάσταση και η έκδοση των λειτουργικών βιβλίων της Εκκλησίας, που μέχρι σήμερα είναι εν χρήσει. Όπως είπαμε προχθές στο Γλυκί στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός, του οποίου το όνομα φέρει η Μετριότης μας, ως πολύτιμη παρακαταθήκη από τον Γέροντά μας, τον τότε Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνα, δεν ανήκει μόνο στην Ίμβρο, αλλά σε ολόκληρο το Γένος, σε σύνολη την Ορθοδοξία. Ο Θεός να αναπαύη την ψυχή του, που αγάπησε βαθιά την Ίμβρο, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις της, εν σκηναίς δικαίων.»

Ακολούθως εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, για την πρωτοβουλία να αφιερώσει το τρέχον έτος στον Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από τη γέννησή του. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του απηύθυνε ιδιαίτερους λόγους προς τους συμπατριώτες του.

«Σε λίγο, όλοι μας θα επιστρέψουμε εις τα ίδια για να συνεχίση ο καθένας τον αγώνα του και τη διακονία του. Ευχόμαστε σε όλους τους συμπατριώτες που θα περάσουν εδώ τον χειμώνα, και στα παιδιά μας που σε λίγο θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, καλή δύναμη και κάθε από Θεού ευλογία. Ο Πατριάρχης σας θα σας μνημονεύη πάντοντε στις προσευχές του, και σας προτρέπει να προσεύχεστε και εσείς στον Κύριό μας και στην Παναγία Μητέρα του, να σκέπουν και να προστατεύουν τη Μεγάλη Εκκλησία, το Πατριαρχείο μας και το Γένος μας.»

Σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, ο Παναγιώτατος, με την συνοδεία του, αναχώρησε από την Ίμβρο για την Πόλη.

(Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων