01/05/2022 02/05/2022 Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος, με την ευλογία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Επόπτη της Περιφέρειας Ταταούλων της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου, κατά τα μεθέορτα της πανήγυρης της...
01 Μαΐου, 2022 - 19:14
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2022 - 2:48

Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος στη Ρουμανική Παροικία της Πόλης

Διαδώστε:
Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος στη Ρουμανική Παροικία της Πόλης

Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος, με την ευλογία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Επόπτη της Περιφέρειας Ταταούλων της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου, κατά τα μεθέορτα της πανήγυρης της Αγίας Νεομάρτυρος Αργυρής της εν Πικριδίω.

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στη τουρκική και τη ρου-μανική γλώσσα, έλαβαν μέρος ο εφημέριος του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Sergiu Vlad και κληρικοί από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, ως και ο Διάκονος της Σειράς Βαρνάβας Γρηγοριάδης, ενώ συμπροσευχήθηκαν o πρόξενος της Ρουμανίας στην Πόλη Bogdan Pacurar, η Πρόεδρος της Κοινότητας Ραφαέλκα Küçüknil, πιστοί από τη Ρουμανική Παροικία της Πόλης και πολυπληθείς όμιλοι προσκυνητών από την Αρχιεπισκοπή Βουκουρεστίου.

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος κήρυξε τον Θείο Λόγο σχετικά με την εορτή του Αντίπασχα στην αγγλική γλώσσα και εν συνεχεία διεβίβασε τις πατρικές πασχαλινές ευχές και την Πατριαρχική ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τους προσκυνητές, ενώ επεσήμανε την υπερεθνική ποιμαντική δραστηριότητα του πάνσεπτου Οικουμενικού Θρόνου προς όλους του ορθόδοξους που διαβιούν στην Πόλη και στην τουρκική επικράτεια ανεξάρτητα από την εθνική των καταγωγή και τις γλωσσικές και πολιτιστικές καταβολές των και δεν παρέλειψε να επαινέσει την αφοσιωμένη δωδεκαετή ιερατική διακονία και τον πηγαίο σεβασμό του π.Sergiu Vlad προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον σεπτό Προκαθήμενό της.

Αναφερόμενος στους ακατάλυτους πνευματικούς και ιεροκανονικούς δεσμούς μεταξύ τῶν Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ρουμανίας που πιστοποιούνται, εκτός των άλλων, και από το ιστορικό γεγονός της παραχώρησης του αυτοκεφάλου προς την Εκκλησία της Ρουμανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1885, γεγονός που συνέβη και με τις λοιπές εθνικές Εκκλησίες της Βαλκανικής Χερσονήσου, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος υπέμνησε τις κατά καιρούς αδελφικές επισκέψεις του σεπτού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πρός την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, με τελευταία εκείνη του 2018 όπου και εγκαινίασε τον νέο Καθεδρικό Ναό Βουκουρεστίου, καθώς και την αγαστή συμπόρευση της ηγεσίας των δύο Εκκλησιών στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το 2016 και την καθοριστική συμβολή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, διαπρεπούς θεολόγου, στην προαγωγή των πανορθόδοξων συνοδικών εργασιών.

Τέλος, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο για την ευκαι-ρία να λειτουργήσει στον Ναό του γραφικού Πικριδίου, από όπου έλκει την καταγωγή του ο Αιδεσιμολ. Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεώργιος Τσέτσης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν,και,αφού συνεχάρη την Κοινοτική Επιτροπή,διένειμε εκ μέρους του Παναγιωτάτου προς τους πιστούς την καθιερωμένη ευλογία από την παρασκευή θυμιάματος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης και όλως ιστορικής, καθώς πραγματοποιήθηκε για τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια της υπετριακονταετούς πατριαρχίας του Παναγιωτάτου, έψησης του Αγίου Μύρου στο Φανάρι.

Επηκολούθησε εόρτιο γεύμα στους χώρους της Κοινοτικής Αίθουσας του Πικριδίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων