11/03/2023 11/03/2023 Επίσημη επίσκεψη στην ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Αιδεσιμ. Δρ Jerry Pillay, μαζί με διμελή ομάδα συνεργατών του Π.Σ.Ε., αποτελούμενη από τον κ. Γεώργιο Λαιμόπουλο, Άρχοντα Μ. Ιερομνήμονα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και την κ. Ξανθή Μόρφη, συνοδευόμενος τιμητικώς κατά την...
11 Μαρτίου, 2023 - 19:51
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2023 - 23:44

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Διαδώστε:
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επίσημη επίσκεψη στην ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, ο νέος Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Αιδεσιμ. Δρ Jerry Pillay, μαζί με διμελή ομάδα συνεργατών του Π.Σ.Ε., αποτελούμενη από τον κ. Γεώργιο Λαιμόπουλο, Άρχοντα Μ. Ιερομνήμονα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και την κ. Ξανθή Μόρφη, συνοδευόμενος τιμητικώς κατά την μετάβασή του στην Χάλκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ και τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Ιερώνυμο.

Τον νέο Γενικό Γραμματέα και την τιμία συνοδεία του υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, με την περί αυτόν αδελφότητα. Μετά από σύντομο προσκύνημα στο ναΰδριο της Σχολής, οι επισκέπτες ανήλθαν στο Μέγα Συνοδικό, όπου ο Καθηγουμένος προσεφώνησε τον Γενικό Γραμματέα, αναφερόμενος στην πλούσια ιστορία της Σχολής, ιδίως δε στην μακρά και πρωτοποριακή ενασχόλησή της με το ζήτημα της προσεγγίσεως των αδελφών Χριστιανών.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Καθηγούμενο στην προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Θυατείρων Γερμανού, αποφοίτου, Καθηγητού και Σχολάρχου της Θεολογικής Σχολής κατά τα έτη 1907-1922, ο οποίος επιτέλεσε σπουδαίο έργο περί τα διαχριστιανικά ζητήματα, ενώ αποτέλεσε τον πρώτο Ορθόδοξο Αντιπρόσωπο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος τόνισε την συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα προσφορά της Σχολής στο πεδίο της Οικουμενικής Κίνησης, μέσω των αποφοίτων της, όπως του παρισταμένου Άρχοντος κ. Λαιμόπουλου.

Κατά την αντιφώνησή του ο Αιδεσιμ. Δρ Jerry Pillay εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις πολύτιμες υπηρεσίες της Σχολής στην προσέγγιση και τον διάλογο μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών, ευχήθηκε η Σχολή να επαναλειτουργήσει ώστε να μπορεί να προσφέρει και στον σύγχρονο κόσμο τις ίδιες υπηρεσίες, ενώ με συγκίνηση είδε κοσμούντα τους τοίχους του Μεγάλου Συνοδικού τα πορτραίτα των μακαριστών Θυατείρων Γερμανού, Εφέσου Χρυσοστόμου και Βασιλείου Αντωνιάδου.

Κατόπιν, οι υψηλοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, την Βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής, ενώ παρακάθησαν στην προς τιμήν τους παρατεθείσα τράπεζα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο νέος Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Φανάρι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων