01/07/2022 01/07/2022 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία την εορτής της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων, χοροστάτησε την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Φερίκιοϊ, όπου τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην ομιλία του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος...
01 Ιουλίου, 2022 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 - 9:54

O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ

Διαδώστε:
O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία την εορτής της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων, χοροστάτησε την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Φερίκιοϊ, όπου τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην ομιλία του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η εορτή αυτή “μας υπενθυμίζει και μας διδάσκει πρώτον τη σημασία, την οποίαν έδωκε ο Κύριος στους απλούς, ταπεινούς, ασήμους και αγραμμάτους αλιείς και την εμπιστοσύνη με την οποίαν τους περιέβαλε, αναθέτοντας σε αυτούς το κήρυγμα του Ευαγγελίου Του έως τα πέρατα της οικουμένης. Και δεύτερον, την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των μαθητών στο Διδάσκαλο, χάρις στην οποία εγκατέλειψαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν και υπέφεραν τα πάνδεινα, μέχρι και του μαρτυρίου, για να μείνουν πιστοί εις Αυτόν”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε:

“Οι Απόστολοι, κατά την άσκηση του έργου τους, υπέφεραν, λιθοβολήθησαν, μαγιστώθησαν, έχυσαν το αίμα τους υπέρ του Χριστού, ποτίζοντας το νεόφυτο τότε δένδρο της Εκκλησίας. Ο κάθε ένας εξ αυτών υπέστη το δικό μαρτύριο διά παντοειδών βασάνων και μέσων. Όμως όλοι έμειναν πιστοί μέχρι θανάτου και έφθασαν στη θυσία, υπομένοντας τα πάντα, «ίνα πάντως τινάς σώσωσι». Και πράγματι, έθεσαν τόσο στερεά τα θεμέλια της Εκκλησίας και της πίστεώς μας, ώστε ενώ άλλοι θεσμοί κατά το ρούν της ιστορίας έσβησαν και εξαφανίσθηκαν από προσώπου της γης, ο θεοίδρυτος οργανισμός της Εκκλησίας υπάρχει, ζη, δρα και προσφέρει την χάρι και την σωτηρία στον διψώντα άνθρωπο, και όλοι εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι και πύλαι άδου δεν θα κατισχύσουν αυτής.

Γι᾽ αυτό και σήμερα, ας μη κρίνουμε τα καθ᾽ ημάς και τα περί ημάς μόνον κατά κόσμον και κατ᾽ άνθρωπον, μόνον με την ψυχρή λογική και την πεπερασμένη διάνοιά μας. Πέραν από εμάς και υπεράνω ημών και ανεξαρτήτως ημών υπάρχει ο αληθινός Θεός Δημιουργός και Προνοητής του παντός, τον οποίον εκήρυξαν και διά τον οποίον μαρτύρησαν οι Απόστολοι. Με ευγνωμοσύνη, λοιπόν, προς αυτούς, ας εορτάσουμε σήμερα τη σεπτή μνήμη τους, παντού στην Πόλι μας, αλλ᾽ ιδιαιτέρως στη Κοινότητα αυτή, ο περικαλλής ναός της οποίας είναι ο μόνος αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους. Ας μιμηθούμε το παράδειγμά τους, εξ ονόματος των οποίων μας είπε σήμερα ο Απόστολος Παύλος: «λοιδωρούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν». Ιδού ύψιστο παράδειγμα ανεξικακίας και χριστιανικής ανοχής!”

Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι μόνον με “αγάπη, ενότητα και ομόνοια, θα μπορέσουμε να επιζήσουμε και να εξακολουθήσουμε να παραμένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου, όπου μας έταξε η ιστορία και ο Κύριος της ιστορίας κληρονόμους και συνεχιστές ανεκτιμήτων θησαυρών και παραδόσεων της πίστεως και του Γένους μας”, και στη συνέχεια εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του, προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.Στέφανο, Επόπτη της Περιφερείας Ταταούλων, “για τους αγαθούς λόγους, τους οποίους απηύθυνε προς το ταπεινό πρόσωπό μας, καθώς και για το αξιάγαστο έργο, το οποίο επιτελεί και στην Κοινότητα Φερίκιοι, με απόλυτη υπακοή και υποδειγματική πιστότητα προς τη φωνή και τα κελεύσματα της Μητρός Εκκλησίας”.

Συνεχάρη, επίσης, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητος Φερίκιοϊ Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σαμουήλ Εφφέ, αλλά και την υπό τον Εντιμολ. Άρχοντα Έξαρχο κ. Κωνσταντίνο Σανταλτζίδη, Εκκλησιαστική Επιτροπή, τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, και τους συνεργάτες τους για το επιτελούμενο έργο.

Με θερμούς λόγους καλωσόρισαν προηγουμένως τον Παναγιώτατο ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Σανταλτζίδης.

Προ της Απολύσεως ο Παναγιώτατος έψαλε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών του αοιδίμου προκατόχου του Πατριάρχου Δημητρίου, των Ιεραρχών που διετέλεσαν Επόπτες της Περιφερείας Ταταούλων και των κληρικών που διακόνησαν στον Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.

Εκκλησιάστηκαν ο Εντιμ. κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων