03/10/2022 03/10/2022 Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την εκδημία του Οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Δημητρίου. Ήταν 2 Οκτωβρίου του 1991 ο για 19 χρόνια Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας Δημήτριος Α’ παράδιδε το πνεύμα του στον Κύριο. Με αφορμή την ημέρα χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον τάφο του προκατόχου του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου και...
03 Οκτωβρίου, 2022 - 8:52
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2022 - 9:02

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του, Δημητρίου Α’

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του, Δημητρίου Α’

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την εκδημία του Οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Δημητρίου. Ήταν 2 Οκτωβρίου του 1991 ο για 19 χρόνια Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας Δημήτριος Α’ παράδιδε το πνεύμα του στον Κύριο.

Με αφορμή την ημέρα χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον τάφο του προκατόχου του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου και τέλεσε Τρισάγιο, επί τη επετείω της εις Κύριον εκδημίας του.

Η πορεία του μακαριστού Πατριάρχη Δημητρίου

Γεννήθηκε το 1914 στην Κωνσταντινούπολη και γονείς του ήταν ο Παναγιώτης και η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Το Ι931 εισήχθη στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης απ᾽ όπου απεφοίτησε το 1937, Το ίδιο έτος ο Επίσκοπος Ναζιανζού Φιλόθεος τον χειροτόνησε διάκονο. Ο ίδιος αρχιερέας ως μητροπολίτης Προικοννήσου τον χειροτόνησε πρεσβύτερο το 1942.

Από τον Οκτώβριο του 1937 ως τον Αύγουστο του 1938 διετέλεσε γραμματέας και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης. Από το 1939 ως τον Ιούνιο του 1945 υπηρέτησε ως διάκονος και μετά ως ιερέας στο Φερίκιοι.

Από το 1945 έως το 1950 διετέλεσε προιστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας της Τεχεράνης την οποία και διοργάνωσε. Επί ένα έτος δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης την Αρχαία Ελληνική γλώσσα. Από το 1950 ως το 1964 υπήρξε προιστάμενος της κοινότητος Φερίκιοι.

Το 1964 εξελέγη επίσκοπος Ελαίας και διορίσθηκε αρχιερατικός προιστάμενος της επισκοπικής περιφέρειας Ταταούλων. Στη θέση αυτή εργάσθηκε ως τον Φεβρουάριο του 1972 οπότε εξελέγη μητροπολίτης της επαρχίας Ίμβρου και Τενέδου, την οποία και ποίμανε πέντε μήνες.

Στις 16 Ιουλίου του 1972 η Αγία και Ιερά Ενδημούσα Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, υπό το όνομα Δημήτριος ο Α´.

Ο Δημήτριος εργάσθηκε με σύνεση, ταπείνωση και αγάπη προς όλους, για τη συνέχιση της υπερχιλιετούς ιστορίας και παραδόσεως της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ορθόδοξη ενότητα και συνεργασία και δέχθηκε τις επισκέψεις των Προκαθημένων όλων των κατά τόπους ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Εκκλησιών με τους οποίους συνομίλησε για τα θέματα που αφορούν το σύνολο της Ορθοδοξίας. Για την προώθηση του έργου της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, συγκάλεσε τις Α´, Β´ και Γ´ Προσυνοδικές Πανορθόδοξες Διασκέψεις στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy της Γενεύης.

Ακόμη δέχθηκε πολλές αντιπροσωπείες ορθοδόξων και μη ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες του εξέθεσαν τα ειδικά θέματα που απασχολούν τις Εκκλησίες τους, για τα οποία και πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις και συμπαραστάθηκε στις ανάγκες των Εκκλησιών.

Δέχθηκε στο Φανάρι την Επίσκεψη πολλών αρχηγών μη ορθοδόξων χριστιανικών Εκκλησιών, όπως των δυό τελευταίων αρχιεπισκόπων Καντουαρίας καθώς και του Πάπα Ιωάννου Παύλου του Β’ (30 Νοεμβρίου 1979), μαζί με τον όποιο εξήγγειλε τη σύσταση μικτής θεολογικής Επιτροπής για την έναρξη επισήμου θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην ορθόδοξη και τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Στις 22 Μαΐου 1987 άρχισε να αντεπισκέπτεται τους αρχηγούς των ορθοδόξων αυτοκεφάλων και αυτονόμων Εκκλησιών, και τους επισκέφθηκε όλους, εκτός του Μακ. Πατριάρχου Αντιοχείας. Οι επισκέψεις αυτές εκτός από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα τους απέβλεπαν και στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών και την εδραίωση της πανορθόδοξης ενότητας, την οποία καλλιεργούν και οι πανορθόδοξες διασκέψεις που συγκαλεί από το 1961 το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Αμερική, ενώ ακόμη ο Παναγιώτατος Δημήτριος προεξήρχε στις εορταστικές εκδηλώσεις δύο μοναστικών καθιδρυμάτων, στην 900η επέτειο της Ιεράς Μονής Πάτμου (1988) και στην 600η της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου (1990).

Το 1990 πραγματοποίησε ιερό προσκύνημα στο Άγιο Όρος Άθω που υπάγεται στη δικαιοδοσία του.

Ο πατριάρχης Δημήτριος συνέχισε σε όλα την παράδοση των προκατόχων του, πέτυχε τη σύμπνοια της Ορθοδοξίας και την κοινή αντιμετώπιση κάθε θέματος που την αφορά, συντέλεσε στην προώθηση της μεγάλης υπόθεσης της χριστιανικής ενότητας και καταλλαγής με θεολογικούς διαλόγους ανάμεσα στην Ορθοδοξία και άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, και συνεχώς διακόνησε εκτός από το άμεσο ποίμνιο του ολόκληρη την Ορθοδοξία, ως πρώτος στη τιμή και τη διακονία επίσκοπός της.

Κοιμήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1991.

Tα βιογραφικά στοιχεία για τον μακαριστό Πατριάρχη κυρό Δημήτριο Α’ προέρχονται από την επίσημη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου: https://ec-patr.org/

Φωτογραφία αρχείου: Οικουμενικό Πατριαρχείο/ Νίκος Παπαχρήστου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων