08/09/2021 08/09/2021 O Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου της Κοινότητος Παλαιού Μπάνιου, Διπλοκιονίου (Μπεσίκτας), επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. Της Ευγενίας Δίτσα O Παναγιώτατος στην αντιφώνησή του προς τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, που τον προσφώνησε, και το ποίμνιο μίλησε για την Παναγία Μητέρα...
08 Σεπτεμβρίου, 2021 - 12:19
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2021 - 12:36

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Παναγία επέτρεψε να εκπροσωπείται το Γένος στην Βασιλεύουσα»

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Παναγία επέτρεψε να εκπροσωπείται το Γένος στην Βασιλεύουσα»

O Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου της Κοινότητος Παλαιού Μπάνιου, Διπλοκιονίου (Μπεσίκτας), επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου.

Της Ευγενίας Δίτσα

O Παναγιώτατος στην αντιφώνησή του προς τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, που τον προσφώνησε, και το ποίμνιο μίλησε για την Παναγία Μητέρα μας, «τη μάνα της Ρωμηοσύνης, που επέτρεψε να εκπροσωπείται το γένος από τη μικρή κοινότητα των Ρωμηών στη Βασιλεύουσα». 

«Μπορεί να τελείωσε ο Αύγουστος, τον οποίο έχει αφιερώσει η εκκλησία μας στην Παναγία, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο σχέδιο της θείας οικονομίας, όμως, στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους τιμάται και πάλι εκείνη», είπε ο Παναγιώτατος, εξηγώντας για ποιο λόγο την επέλεξε ο Θεός για μητέρα του Υιού Του. Στην μεγάλη θεομητορική εορτή με μεγαλυνάρια ευχαριστούμε την Παναγία για τις πολλές ευεργεσίες της. Η Παναγία μας αγαπά όλους αδιακρίτως, βρίσκεται πάντα δίπλα μας, πάντα εκεί σε κάθε πόνο, σε κάθε δυσκολία, είτε αυτό λέγεται πανδημία, είτε λέγεται φονική πυρκαγιά, είτε οικονομική δυσπραγία. Η υπέρμαχος στρατηγός είναι κραταία σκέπη στην οποία αναθέτουμε την πάσα ελπίδα μας. Το τίμιον όνομά της αφιερώνουμε περισσότερο από κάθε άλλο στις ιερές ακολουθίες.

Είναι η τιμιοτάτη μάνα της Ρωμιοσύνης, στην οποία πολύ συχνά αναφερόταν ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας: η Παμμακάριστος, η Φανερωμένη, η Βουρλιώτισσα, η Καμαριώτισσα, η Γοργοεπήκοος, η Βαλουκλιώτισσα και τόσα άλλα ονόματά της… Τιμάμε εκείνη που προσέφερε στην ίδια την ανθρώπινη φύση τον Θεό Λόγο.

Είναι πάμπολλες οι στιγμές κατά τις οποίες όλως απροόπτως με τη μεσιτεία της μετατρέπεται μία θλίψη σε χαρά, δίνεται μια διέξοδος, παρηγορία, ανακούφιση, ενώ ενισχύει και την υπομονή», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης.  

Εξωτερική φωτογραφία αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων